2000 Doğumlular Ne Zaman Askerlik Muayenesi Olacak?
Ülkemizde 20 yaşına gelen her erkek bireyin askerlik hizmetini tamamlaması yasal bir zorunluluktur. Yaş hesaplaması yapılırken nüfus kayıtları esas alınır. Buna göre 20 yaşa girilen yılın ocak ayının ilk gününden itibaren erkeklerin 41 yaşına girdikleri ocak ayına kadar askerlik hizmetlerini tamamlamış olmaları gerekir. Askerlik yaşı yaklaşanlar ne zaman askere gideceklerini merak ediyor olabilirler. 20 yaşına ve üzerinde olan gençler, yıl içerisinde dört dönem olmak üzere askere alınırlar. Peki 2000 doğumlular ne zaman askere gidecek?
2000 Doğumluların Askere Gitme Dönemleri
2000 doğumlu olanları, 2020 yılında silah altına alınmaya başlayacak. 2000 doğumluların askerlik muayenesi tarihleri ise 2019 yılından başlayarak 2020 yılına kadar devam edecek. Daha sonra ise celp dönemleri devreye girecek. 2020 yılında askere gidecek olanların başvurularını aşağıdaki tarihlere kadar yapmaları gerekiyor:
- Şubat 2020 celp dönemi için son başvuru tarihi 30 Kasım 2019
- Mayıs 2020 celp dönemi için son başvuru tarihi 29 Şubat 2020
- Ağustos 2020 celp dönemi için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2020
- Kasım 2022 celp dönemi için son başvuru tarihi 31 Ağustos 2020
Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?
Askerlik ile ilgili işlemlerin birçoğu artık e-Devlet kapısından yapılıyor. Askerlik muayene sorgulama da e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün olan işlemlerden biri. 2000 doğumluların askerlik kağıdı ne zaman gelir sorusu ise böyle bir uygulamanın artık yürürlükte olmadığı söylenerek cevaplanabilir. Günümüzde posta yolu ile askerlik kağıtlarının yükümlülere gönderilmesi söz konusu değildir. Askerlik ile ilgili bütün duyurular Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılırken sorgulama işlemleri için e-Devlet kapısından faydalanılıyor.
E-devlet sistemine giriş yapabilmek için öncelikle e-Devlet şifresine sahip olmak gerekiyor. Alternatif yöntemlerle sisteme giriş yapmak isteyenler, e-imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi yöntemleri kullanabilirler. Bu yöntemlerden herhangi bir tanesi ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra hangi dönemde askere gidileceği, askerlik görevinin hangi birlikte icra edileceği gibi konular hakkında bilgi sahibi olunabilir. Askere gitmeden önce alınan sevk kağıdı da yine e-Devlet üzerinden çıktı şeklinde temin edilebilir.
Muayene Sonrası Ne Yapılır?
Muayene işlemini tamamlamış olanlar belirlenen celp dönemlerinden birisinde askere giderler. Muayene olduktan sonra ne zaman askere gidilir? Muayene sonrası askere alınma işlemlerinde gözetilen kriterler farklılık gösterir.
- Tecil süresi bitenler veya tecilini bozduranlar muayene işlemlerinin ardından gelen ilk celp döneminde askerlik hizmetlerine başlayabilirler.
- Bakaya olanlar muayenelerinin ardından iki hafta sonra birliklerine teslim olurlar.
- Normal döneminde askere gidenler ise askerlik şubesinin kütüklerine göre yapacağı işlemler dahilinde kendi celp dönemlerinde askere giderler.
Askere Erken Gidilebilir mi?
2000 doğumluyum askere erken gitmek istiyorum diyenler ne yapabilir? Elbette askere erken gitmek isteyenler için de bir seçenek var. Askerlik şubelerine başvuru yaparak erken dönemde silah altına alınmak istendiğine dair dilekçe verilebilir. Değerlendirme ise o dönemde yapılan başvurulara göre sonuçlanır. Askere erken gitmek için yapılan başvuru kabul edilebilir ya da çok sayıda başvuru varsa o dönem için bu istek reddedilebilir. Başvurusu kabul edilmiş olanlar tıpkı döneminde askere gidenler gibi işlemlerini yaptırabilirler.
Askerlik Zamanı Nasıl Hesaplanır?
Askere gidiş dönemini kaçırmamak için yaş hesabının doğru bir şekilde yapılması gerekir. Askere ne zaman giderim hesaplama işlemi kişinin nüfus kütüğünde yazılı olan bilgilerden yola çıkılır. Sağlık, eğitim gibi yasal nedenler doğrultusunda askerlik görevi tecil ettirilmemiş ise askere gitme yaşı 20’dir.
Askerlik Tecili Hangi Şartlarda Yapılır?
Askerlik tecil isteğinin kabul edilmesi için belirli hükümler vardır. Bu şartları taşımayan kişilerin tecil başvuruları kabul edilmez.
- Lise ve üniversite eğitimini devam ettirenler 29 yaşına kadar tecil talebinde bulunabilirler.
- Yüksek lisans ve doktora yapanlar 33 yaşına kadar askerliklerini tecil ettirebilirler.
- Lisanslı sporcuların 33 yaşına kadar askerliklerini tecil ettirme hakları vardır.
- Ailede başka kardeşlerinin askerde olması halinde tecil istenebilir. Burada kardeş sayısı ve kaç kardeşin askerde olduğuna bakılır.
- Kilo ve boy oranı tutmayan kişilerin askerliği tecil edilir.
- Tedavi edilebilecek bir hastalığı olanların askerlikleri yapılan muayene sonrasında tecil edilebilir.
- Yurt dışında oturma ve çalışma izni olanlar askerliklerini tecil ettirebilirler.
- Yurt içi ya da yurt dışı bilimsel çalışmalarda yer alanlar askerliklerini tecil ettirebilirler.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.