Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

2019 MSÜ Sınav Soruları PDF’i – Cevap Anahtarı Ve Mülakat Takvimi

2019 MSÜ Sınav Soruları PDF’i – Cevap Anahtarı Ve Mülakat Takvimi

7 Nisan’da gerçekleştirilen Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na katılan öğrenciler, sınav stresinden kurtulmuş olsalar da yeni ve daha zorlu bir süreç onları bekliyor. Bazı öğrenciler, ortalama puanlarını hesaplayabilmek için soruların yayımlanıp yayımlanmadığına bakarken bazıları ise gerçekleştirilecek 2. aşama için mülakatlara hazırlanmaya başladı bile. Milli Savunma Üniversitesi sınavına katılan ve bu üniversitede okuma hayali kuranlar için merak edilen tüm detayları derledik.

Soruların Tamamı Henüz Açıklanmadı

ÖSYM’nin resmi internet sitesine girildiğinde MSÜ sınav sorularının şu an için %10’luk bölümüne ulaşmak mümkün. Bu oran tabii ki genel puan hesaplaması yapabilmek için yeterli değil. Daha çok rehber öğretmenlerin ve medyanın sınavla ilgili merakını dindirmek için bu sorular paylaşıldı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen sınav soruları, sınavdan üç gün sonra açıklanmıştı. Bu nedenle 2019 MSÜ sınav sorularının yarın (10 Nisan) açıklanması bekleniyor. Sınav soruları açıklandığında yine sayfamızdan ilgili duyuruyu yapacağız.

MSÜ 2019 sınav sorularına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Temel soru kitapçığı soru ve cevapları PDF’i için TIKLAYINIZ!

Kesin Sonuçlar 26 Nisan’da Açıklanacak

Sınavın tamamlanmasının ardından, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halil Akgün yaptığı açıklamada, bu yıl düzenlenen MSÜ sınavına 379 bin 796 öğrencinin başvurduğunu belirtirken kesin sınav sonuçlarının 26 Nisan’da açıklanacağını duyurdu. MSÜ sınav sonuçlarının bu kadar çabuk duyurulmasının sebebi, sınavda başarılı olarak 2. Seçim aşamalarına çağrılan öğrencilerin uygulanacak sınavlar için kendilerini hazırlayabilmeleri için süre tanınması. 2. Seçim aşamalarının önemli bir basamağı olan fiziki yeterlilik testi, adayın toplam puanı belirlenirken %15’lik bir orana sahip oluyor. Fiziki yeterlilik testi, mülakatla birlikte adayın MSÜ’ye girip giremeyeceğini belirleyen faktör haline geliyor.

Sonuçlar belli olduktan sonra adayların 29 Nisan ve 17 Mayıs tarihleri arasında tercihlerini yapmaları gerekiyor. Birinci tercihlerde herhangi bir tercihte bulunmayan adaylar, ikinci tercihlerini yaparken Milli Savunma Üniversitesi’ni tercih ederlerse bu tercihleri dikkate alınmayacak.

2. Seçim Aşamaları Ne Zaman?

2. seçim aşamalarının tarihleri Milli Savunma Üniversitesi tarafından duyuruldu. Yapılan duyuruya göre 2. seçim aşamaları, Ankara’daki Kara Harp Okulu Komutanlığında 24 Haziran ve 26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Ancak 2. seçim aşamalarından önce;

  • Astsubay Meslek Yüksekokullarını tercih eden öğrenciler için 15 Haziran,
  • Harp Okullarını tercih eden öğrenciler için 16 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testi’ne katılım sağlamaları gerekmektedir.

Tüm bu aşamaları başarıyla geçen ve Milli Savunma Üniversitesi’ne girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri 29 Temmuz’da başlayacak ve bölümüne göre 13 Eylül’e kadar devam edecek. Hangi bölümün hangi tarihte kayıtlara başlayacağı Milli Savunma Üniversitesi’nin internet sayfasından duyurulacak.

Adayların Kabusu: Mülakat:

2. Seçim aşamalarının son basamağı olan sözlü mülakatlar, pek çok öğrencinin yeterli puanı alamamasından dolayı MSÜ hayallerine veda ettiği adım olmasından dolayı haklı bir korkutucu üne sahip. Sözlü mülakatlarda adaya, alan yeterliliği ile ilgili soruların yanı sıra, özgüveni, genel kültürü, ideolojisi ve pratikliğini tespit edebilmek üzere çeşitli sorular yöneltilir. Öğrencinin bu sorulara verdiği yanıtlar kadar sorulara yanıt verirkenki hali de mülakat sonucunda etkili oluyor.

Mülakatlarda önem arz eden hususlardan biri de adayın dürüstlüğü. Örneğin adaya “FETÖ bağlantılı dershanelerde öğrencilik yaptın mı?” diye sorulduğunda, öğrenci bu soruya farklı yanıt verse bile sonradan yapılan güvenlik ve arşiv taramasında işin doğrusu ortaya çıkıyor. Bu nedenle adayların sorulara dürüstçe yanıt vermesi çok önemli.

Bir diğer dikkat edilen nokta da adayların sorulara yanıt verirkenki hal ve tavırları. Sorulan sorunun yanıtını bilmeyen öğrencilerin “eee, ııı, bilmiyorum, olabilir” şeklinde kesin olmayan yanıtlar vermesi düşük puan almasına neden olur. Bu yüzden düşünerek vakit kazanmaya çalışmak yerine adayların bilmedikleri sorulara direkt olarak “Bilmiyorum” diye cevap vermeleri daha uygun olur.

Milli Savunma Üniversitesi’nden mezun olan adaylar binlerce askeri yöneteceği ve belli durumlarda operasyonlarda liderlik edeceği için adayların duruşu da çok önemli. Adayların stres yönetiminde başarılı olduğunu gösteren bir beden dili sergilemesi artı puan almalarını sağlayabilir.

Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları Arasındaki Farklar?

Askeri okul şeklinde değil de normal üniversite şeklinde düşünülürse Harp Okulları, dört yıllık fakültelere yani lisans programlarına, Astsubay Meslek Yüksekokulları ise meslek yüksekokullarına yani önlisans programlarına eşdeğerdir. Bu nedenle Harp Okullarının eğitim süresi 4 yıl, Astsubay Meslek Yüksekokullarının eğitim süresi 2 yıldır.

İki eğitim kurumu arasındaki farklardan bir diğeri de Harp Okullarında kadın adaylar da eğitim görebilirken Astsubay Meslek Yüksekokullarında yalnızca erkek adaylar eğitim görebilir. Bunun sebebi astsubay rütbesinin yalnızca erkeklere verilmesi, kadın askeri öğrencilerin ancak subay olabilmesidir.

En önemli fark ise, harp okullarından mezun olan öğrencilerin teğmen olarak göreve başlaması ve mesleki kariyerleri içerisinde son rütbeye kadar ulaşabilmeleridir. Astsubay meslek yüksekokullarından mezun olan öğrenciler ise ancak kıdemli başçavuşluk rütbesine kadar yükselebilirler.

 

Bir önceki yazımız olan Milli Savunma Üniversitesi Nerede? Yerleşke Adres ve İletişim Bilgileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.