2019 Sahil Güvenlik Sözleşmeli Astsubay Alımı: Başvuru Şartları ve Tüm Detaylar
Sahil Güvenlik Komutanlığının resmi internet sitesinde yapılan duyurunun ardından sözleşmeli astsubay alımları için başvurular başladı. 25 Şubat 2019 tarihinde başlayan başvurular 13 Mart 2019 tarihine kadar devam edecek. Sahil Güvenlik Komutanlığına sözleşmeli astsubay olarak başvurmak için istenen şartları, başvuru yöntemlerini, sınav aşamalarını ve detaylarını adaylar için derledik.
Sahil Güvenlik Komutanlığı Sözleşmeli Astsubay Başvuru Şartları Nelerdir?
2019 yılı Sahil Güvenlik Komutanlığı sözleşmeli astsubay alımı şartları, Sahil Güvenlik Komutanlığının resmi internet adresinde yer alan kılavuzda;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Belirtilen ön lisans programlarından mezun olmak veya 26 Ağustos 2019 kayıt tarihine kadar mezun olabilecek pozisyonda olmak,
- Öğrenimlerini yurt dışında tamamlayan adaylar için yetkili kurumlardan alınmış denklik belgesine sahip olmak,
- Belirtilen ön lisans programlarından mezun olmadığı halde bu programlara denk düşen bölümlerden mezun olanlar için YÖK veya yetkili kurumdan alınmış bölüm denklik belgesine sahip olmak,
- KPSS şartı aranan bölümler için 2018 KPSS sınavı Genel Yetenek türünden asgari 60 puan almış olmak (şehit ve gazi yakınları için bu puanın %80’i),
- Nüfus kaydına göre 2019 yılı itibarıyla 27 yaşını bitirmemiş olmak,
- Başvurulacak bölüme göre; “Sözleşmeli astsubay olur.” ya da “Gemi adamı olur.” kararlı sağlık raporu almış olmak,
- Ahlaka aykırı sebeplerle idari yaptırım veya cezai hüküm almamış olmak,
- Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak veya hükmün açıklanması geri bırakılmış olsa dahi bir yıldan uzun süreli hapis cezası almamış olmak,
- Daha önce çalıştığı iş yerlerinden disiplin soruşturması neticesinde çıkarılmamış olmak,
- Bağımlılık yapıcı her türlü maddeyle ilgili tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
- Sivil veya askeri herhangi bir okuldan ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak,
- Kendi isteğiyle sözleşmesini yenilemeyenler hariç Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından ilişiği kesilmemiş olmak,
- Terör örgütü üyeliği, eylemi veya sempatizanı olmamak olarak belirtilmiştir.
Sahil Güvenlik Komutanlığı Sözleşmeli Astsubay Alımına Nasıl Başvurulur?
Sahil Güvenlik Komutanlığı sözleşmeli astsubaylık için ön başvurular yalnızca https://vatandas.jandarma.gov.tr/PTM/Giris adresi üzerinden yapılır. Buradan başvuru yapabilmek için adayların e-devlet şifresine sahip olması gerekir. İnternet üzerinden yapılan başvurular haricinde yazılı veya şahsen yapılan hiçbir başvuru kabul edilmez.
2019 yılı Sahil Güvenlik Komutanlığı sözleşmeli astsubay başvuru kılavuzunda da belirtildiği üzere 25 Şubat 2019 tarihinde başlayan başvurular 13 Mart 2019 tarihinde sona erer.
Adayların, başvuru yapabilmeleri için Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Personel Temin Sistemine giriş yaptıktan sonra “Profil Bilgileri” kısmından;
- Kimlik bilgilerini güncellemesi,
- Vesikalık fotoğraf yüklemesi,
- Adres ve iletişim bilgilerini girmesi,
- Eğitim bilgilerini yüklemesi,
- KPSS sınav bilgilerini yüklemesi,
- Askerlik durum bilgisini girmesi,
- Boy kilo endeksini beyan etmesi,
- Yaşıyla ilgili düzeltmeye sahip olanların “Diğer Bilgi/Belgelerim” sekmesinden “Yaş Düzeltme Belgesi”ni yüklemesi,
- Şehit ve gazi yakınlarının “Diğer Bilgi/Belgelerim” sekmesinden “Şehit Gazi Yakınlık Belgesi”ni yüklemesi gerekmektedir.
Ayrıca adaylar, zorunlu olmamakla birlikte yabancı dil sınav notları ve mesleki sertifikalar gibi ekstra belgeleri de sistemden yükleyebilirler.
Profil bilgilerini güncelleyen adaylar, “Başvurularım‟ bölümünden “Başvuru Sürecindekiler” sekmesine geçerek “Başvuru Yap” butonuna basarak başvuru sürecini başlatabilirler.
“Başvuru Yap” butonuna bastıktan sonra çıkan “Okudum Onaylıyorum” ekranına basan adaylar beyan ettikleri bilgilerin doğru olduğunu ve tüm sınav şartlarını kabul ettiklerini beyan etmiş sayılırlar.
Profil sayfasındaki bilgilerde hata olması halinde bilgiler, başvuru yapıldıktan sonra güncellenemez. Bu bilgileri güncellemesi gereken adayların “Başvuru Sürecindekiler” sekmesinden mevcut başvurusunu iptal edip yeniden başvuru yapması gerekir.
Başvuru süreci tamamlandıktan sonra adayların “Aday Bilgi Formu”nu bilgisayarlarına kaydetmesi ve sınava gelirken imzalı iki nüshasını yanında getirmeleri gerekir.
Sözleşmeli Astsubay Alımı Sınav Tarihi Nedir?
2019 yılı Sahil Güvenlik Komutanlığı sözleşmeli astsubay sınav tarihi ne zaman sorusu başvurusunu tamamlayan adayların cevabını merak ettiği konular arasında . Sınavla ilgili tüm duyurular, sonuçlar, aday listesi, sınavın yapılacağı yer ve tarihi https://vatandas.jandarma.gov.tr/PTM/Giris adresindeki “Sonuç Bilgileri” sekmesinden duyurulacaktır. 2019 yılı s.g.k.lığı sözleşmeli astsubay başvuru kılavuzunda sınav tarihleri 15 Nisan-31 Mayıs olarak belirtilmiştir.
Sözleşmeli astsubay alımı sınav ücreti 50 TL’dir. Adayların sınava gelirken, gerekli diğer evraklarıyla birlikte sınav başvuru ücretini yatırdıklarına dair dekontu da yanlarında getirmeleri gerekir. Ne sebeple olsun sınava girmeyen, giremeyen adayların sınav ücreti iade edilmez.
Ön başvuru sırasında şehit ve gazi yakını olduğunu tasdik eden belge yüklemesini gerçekleştiren adaylardan sınav ücreti alınmaz.
Sözleşmeli Astsubay Alımı Sınav Aşamaları Nelerdir?
Sahil Güvenlik astsubay alımı şartlarını sağlayan ve başvurusu olumlu sonuçlanan adaylar üç aşamalı bir sınava tabi tutulurlar. Bu aşamalar,
- Fiziki kontrol,
- Fiziki yeterlilik,
- Mülakattan oluşur.,
1. Fiziki kontrol
Fiziki kontrol aşamasında adayın ön başvuruda beyan etmiş olduğu sağlık bilgileri ve boy kilo endeksinin doğru olup olmadığına bakılır. Standartları sağlayan adaylar bu aşamayı geçerken, asgari oranlara sahip olmayan adayların başvurusu iptal edilerek kendilerine gerekçe tebliğ edilir. Adayın fiziki kontrol sonucuna itiraz hakkı mevcuttur. İtiraz sonucunda karar değişmezse adaylar diğer sınav aşamalarına alınmaz.
2. Fiziki yeterlilik testi
Adayın beden kabiliyeti ve fiziki yapısının değerlendirilebilmesi için farklı parkurlarda çeşitli branşlarda testler gerçekleştirilir. Fiziki yeterlilik testi parkurları polis alımlarında yapılan testle aynı parkurları içerir. Bu parkurlar;
- Ağırlık taşıma,
- Lastik içerisinden geçme,
- Bank üzerinden çift ayakla sıçrama,
- Engel altından ve üstünden geçme,
- Slalom koşu,
- Düz takla,
- Sağlık topuna dokunma kısımlarından oluşur.
Sınavın bu basamağında başarılı sayılabilmesi için adayın parkurlardan toplam 60 asgari puan alması gereklidir. 60 puan alamayan adaylar mülakata alınmaz.
3. Mülakat
Pek çok adayın en korktuğu aşamalardan biri olan sözlü mülakat aşamasında adayların;
- Konu hakkında bilgi düzeyi,
- Kendisinden istenileni kavrama,
- Özgüveni,
- Kendini İfade etme yeteneği,
- Beden dilini kullanma becerisi,
- Mesleki bilgi düzeyini tespit etmek üzere çeşitli sorular yöneltilir.
Mülakatta mesleki bilgi düzeyi 40 puan, diğer aşamalar 12’şer puandır. 100 puan üzerinden değerlendirilen mülakatta adayın en az 60 puan alması gerekir.
Sınavın tamamlanmasının ardından KPSS puanı istenmeyen bölümler için;
- Fiziki yeterlilik puanının %40’ı,
- Vücut kitle endeksinin (VKİ) %10’u,
- Mülakat puanının %50’si alınarak adayın toplam puanı belirlenir.
KPSS puanı istenen bölümler için;
- KPSS puanının %30’u,
- Fiziki yeterlilik puanın %20’si,
- VKİ puanının %10’u
- Mülakat puanının %40’ı alınarak adayın toplam puanı tespit edilir.
Sınav sonuçları belirlendikten sonra sonuçlar https://vatandas.jandarma.gov.tr/PTM/Giris adresinden duyurulur. Bunun haricinde duruma göre SMS ile bilgilendirme de yapılabilir. Aday sınav sonuçlarını öğrenmekle yükümlüdür. İnternet sitesi ve SMS haricinde adaya herhangi bir bilgilendirme yapılmaz, mektup gönderilmez.
Bir önceki yazımız olan Bayan Astsubay Boy ve Kilo Tablosu başlıklı makalemizde bayan astsubay, bayan astsubay boy kilo tablosu ve bayan astsubay boy tablosu hakkında bilgiler verilmektedir.