2023 Jandarma Astsubay Maaşları Ne Kadar? Tazminat Var Mı?
2023 Jandarma Astsubay Maaşları Ne Kadar? Tazminat Var Mı? İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Jandarma Genel Komutanlığı’nda çalışan jandarmalar asayiş, operasyon, evrak vb. farklı bölümlerde görev almaktadır. 2023 jandarma astsubay maaşları rütbe, görev yeri, kurs katkısı vb. faktörlere göre farklılık gösterebilir.
Türkiye’nin her bölgesinde çalışan jandarmalar öncelikle asayişi sağlamakla sorumludur. Öte yandan jandarmalar önleyici ve koruyucu kolluk kuvveti olarak görev almaktadır. Arama – kurtarma çalışmaları, kayıp, trafik kazası, terör olayları gibi durumlarda operasyon yürütülür. Aynı zamanda işlerin yürütülmesi için ulaştırma, muhaberat vb. farklı birimlerde masa başı iş yapılabilir. 2023 Jandarma astsubay maaşları 14 bin – 19 bin TL arasındadır.
Ceza evine veya hastaneye tutuklu götürme, mahkemeden tutuklu alma ve götürme, cezaevi sevki birçok işlem de jandarmalar tarafından yapılır. Jandarmalar için şark görevi zorunludur. Şark görevinin süresi sınıfa göre değişim göstermektedir.
İşe yeni başlayan jandarma astsubaylar ortalama 5.500 TL maaş almaktadır. Evlilik, çocuk sayısı, kurst vb. katkılarla maaş yükselir. Aynı zamanda terörün yoğun olduğu doğu bölgelerde terör tazminatı verilir. En yüksek jandarma maaşı 11 bin TL civarındadır.
Jandarmaların Çalışma Şekli Nedir?
Jandarmalar, devlet memurudur ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışır. Hafta içi beş gün sekiz saat mesai zorunludur. Bunun yanı sıra nöbet vb. durumlarda haftasonu, resmi tatil ya da bayramlarda da çalışılır.
Görev yapılan yerde olağandışı bir olay yaşandığında jandarmaların çalışma saatleri yeniden düzenlenebilir. Buna göre birkaç gün boyunca görev yerinde kalabilir ve ardından izin verilir. Aynı zamanda sınır dışı operasyonlarda da görevlendirilebilir.
Yabancı Dil Sınavı’na giren ve başarılı olan jandarmalar yurtdışında görev alabilir. İtalya, Katar, Yunanistan, Fransa vb. birçok yerde çalışma hakkına sahiptir. Bu süre boyunca dolar üzerinden maaş alınır aynı zamanda Türkiye’deki maaş da yatmaya devam eder.
Lojman, ordu evi vb. sosyal tesisleri jandarmalar kullanabilir. Özel eğitim merkezlerinde kamp yapabilir ve ailesiyle tatil yapma hakkına sahiptir.
Jandarmalar pek çok hakka sahip olsa da çalışma süresi ve şekli diğer mesleklere göre oldukça zordur. Özellikle terör olaylarının olduğu bölgelerde jandarmalar hiç ara vermeden 7/24 çalışabilir. Aynı zamanda komutandan gelen emir doğrultusunda izni sonlanabilir ve görevine başlamak zorundadır.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.