375. Kısa Dönem ve Yedek Subay Askerlik Bilgi Paylaşımı (Tüm Süreç)
Bir önceki kısa dönem erleri ve yedek subayları henüz birliklerine göndermişken, Mayıs 2019 yedek subay celbinde yükümlü olan adaylar şimdiden askerlik yapacakları yerleri merak etmeye başladı. Askerlik yerleri, celp dönemi teslim tarihine birkaç hafta kala Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanır ve adaylardan teslim tarihine kadar hem mental hem de fiziksel olarak askerlik görevine hazırlanmaları beklenir.
375. Dönem Askerlik Yerleri Ne Zaman Açıklanacak?
Mayıs celp döneminde kısa dönem veya asteğmen olarak askerlik görevini icra edecek adayların birlikleri, 19 Nisan 2019 tarihinde duyurulacak. Bu duyuru hem Milli Savunma Bakanlığının resmi internet sitesinde hem de TRT kanallarında yayımlanacak. Askerlik yerinizin belli olmasıyla birlikte yalnızca acemi ve usta birlikleriniz değil askerlik statünüz, yani kısa dönem mi yoksa uzun dönem mi yapacağınız da belli olur.
375. Dönem Askerlik Yerleri Nasıl Öğrenilir?
375. dönem askerlik yerleri sorgulama işlemi için en kolay yol, bu işlemi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirmektir.
- Sonuçların belli olmasının ardından e-devlet sistemine giriş yaparak arama çubuğuna “Milli Savunma Bakanlığı” yazın.
- Ekranda beliren hizmetlerden “Yedek Subay Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama” sonucunu seçin.
- Bu bağlantıya tıkladıktan sonra acemi ve usta birliğinizin neresi olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bu yol, 2019 mayıs kısa dönem celbi ve asteğmenler için geçerlidir. Askerliğini uzun dönem yapacak olanların ise askerlik yerlerini öğrenmek için “Er Sınıflandırma Sonucu Sorgulama”yı seçmesi gerekir.
Eğer geleneksel yöntemle askerlik yerinizi öğrenmeyi tercih ediyorsanız, yaşadığınız yerdeki askerlik şubesine giderek T.C. kimlik numaranız ile birliklerinizi öğrenebilirsiniz.
Yedek subay ve kısa dönem askerlik yerlerini sorgulamak için TIKLAYINIZ!
375. Kısa Dönem ve Yedek Subaylar Askere Ne Zaman Gidecek?
Eskiden kısa dönem celplerinde tek bir teslim tarihi vardı ve celp dönemi gelen tüm asker adayları belirlenen son teslim tarihinde acemi birliklerine teslim olmakla yükümlüydüler. Ancak son yıllarda kısa dönem adaylar A ve B olmak üzere iki gruba ayrılıyorlar. Gruba göre teslim tarihi değişiyor. 2019 Mayıs celp döneminde askerlik yapacak olan kısa dönem ve asteğmen adaylarından;
- A grubunda olanların 3-8 Mayıs tarihleri arasında,
- B grubunda olanların 2019 Haziran ayının ilk iki haftası içerisinde acemi birliklerine teslim olmaları gerekir. B grubundaki adayların kesin teslim tarihi, askerlik yerlerinin açıklanması ile belli olur.
Kısa Dönem A ve B Grubu Nedir?
Kısa dönem askere alınacak gruplar eski sistemden farklı olarak iki gruba ayrılır. Adayların %90’lık bir kısmı A grubunda yer alırken %10’luk bir kesimi B grubuna atanır. Bu gruplardan A grubunda olanlar, normal celp döneminde teslim tarihinin belli olmasının ardından acemi birliklerine teslim olması gerekenlerdir.
B grubunda olanlar ise, A grubundan yaklaşık 45 gün sonra silah altına alınırlar. B grubundaki adaylar A grubuna kıyasla 1,5 ay sonra birliklerine teslim oldukları için, terhis tarihleri de buna göre belirlenir.
Teslim ve terhis tarihleri haricinde A ve B grupları arasında, askerlik yeri, eğitim seviyesi veya başka herhangi bir fark bulunmaz.
A ve B Grupları Neye Göre Belirlenir?
Askerliğe teslim tarihi gruplarının belirlenmesinde kullanılan herhangi bir kriter yoktur. O celp döneminde teslim olması gereken tüm adaylar sisteme işlenir ve yazılım, kimin hangi gruba atanacağını otomatik olarak belirler. Dijital ortamda belirlenen grupların sonradan değiştirilme ya da düzenlenme ihtimali bulunmaz.
Askerlik Yeri Açıklandıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Askerlik yeriniz belli olduktan sonra yapmanız gereken ilk şey, eğer hala o ruh haline girmediyseniz kendinizi mental olarak askerliğe hazırlamaktır.
Askerlik tecrübesi, sivil hayattan oldukça farklıdır ve kışladan içeri adımınızı attığınızda bunun farkına varırsınız. Sivil yaşantınızdaki düzenden farklı olarak kışla içerisinde her şey birlikte yapılır. Birlikte yatılıp birlikte kalkılır, birlikte yemek yenir, birlikte eğitim alınır ve bir şeylerin yanlış gitmesi durumunda birlikte ceza alınır. Bu nedenle bireyselliği bir kenara bırakarak her şeyi takım halinde düşünmeniz gerekir.
Kendinizi hazırlamanız gereken şeylerden biri de askerde her hareketinizin izne tabi olduğudur. İş hayatından askerliğe gelenler bu kısmı daha kolay aşsalar da özellikle öğrencilik bitimi sonrası direkt teslim olanlar için bu durum biraz zorlayıcı olabiliyor. Komutanınızın başınızda bulunduğu saatler içerisinde, kafanıza göre hiçbir şey yapamaz, hiçbir yere gidemezsiniz. Tuvalete gitmek için bile izin istemeniz gerekir.
Ast-üst ilişkileriyle ilgili ise çok fazla detaya girmek istemiyoruz. Çünkü eğitimler sırasında sizi bu sisteme kısa sürede alıştırıyorlar.
Mental olarak kendinizi hazırladıktan sonra yapmanız gereken bir diğer şey ise askere götüreceğiniz eşyaları belirlemektir. Götürmeniz gereken şeylere daha detaylı olarak değinecek olsak da yanınızda en azından birkaç çift yedek çorap, iç çamaşırı, cüzdan ve dolap kilidi götürmenizi öneririz. Bunların haricinde ihtiyacınız olan hemen her şey birliğe teslim olduğunuz anda size veriliyor.
Askerlikle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İnternet, sınırları olmayan ve hemen her türlü bilgiye erişebildiğiniz muhteşem bir dünya olsa da özellikle bazı konularda yoğun bir bilgi kirliliği yaşandığını söylemek mümkün. Bu bilgi kirliliğinden muzdarip başlıklardan biri de ne yazık ki askerlik tecrübeleri.
Askere gitmeye hazırlananların veya askerlik yeri belli olanların yaptığı ilk eylemlerden biri internetten gidecekleri acemi ve usta birliklerini aratmaktır. Zaten kendilerince bir bilinmeze doğru yola çıkan adaylar, internetten gidecekleri yere dair olumsuz tecrübeleri okuyunca iyice karamsar bir ruh haline bürünürler.
Oysaki gözden kaçırılan çok önemli bir detay vardır: Askerlik kişiden kişiye değişen bir tecrübedir. Bir kişiye zor ve yıpratıcı gelebilen askerlik yaşantısı bir başkasına son derecek kolay gelebilir. Bu nedenle sübjektif tecrübeler üzerinden bir ön yargı oluşturmaktan ziyade daha gerçekçi konularla ilgili bilgi edinip buna göre birliğinize teslim olmanız, çok daha rahat etmenizi sağlar.
1. Askere giderken yanımda ne götürmeliyim?
Mümkünse yedek iç çamaşırı, yedek çorap ve dolap kilidinden başka yanınıza bir şey almayın. Birliğinize teslim olup kayıt altına alındıktan sonra askerlik süreniz boyunca ihtiyacınız olacak her temel malzeme size zaten verilecek. Kamuflajdan paltoya, bottan terliğe, paltodan eşofmana kadar tüm eşyalar bedeninize uygun olarak size verilir. İhtiyaç duyabileceğiniz diğer tüm malzemeleri de birlik içerisindeki kantinlerden karşılayabilirsiniz. Ama kantinlerde sıra bekleme riskiyle uğraşmak istemiyorsanız yanınızda;
- Yedek iç çamaşırı,
- Yedek çorap,
- Dolap kilidi,
- Silikon bot tabanı,
- Tıraş bıçağı ve köpüğü götürmeniz yeterli olur.
2. Askeri eğitimler zor mu?
Kişiden kişiye değişen konuların başında askerde verilen eğitimin zor olup olmadığı konusu geliyor. Bu sorunun yanıtı tamamen size bağlıdır. Eğer hareketsiz bir sivil hayattan geliyorsanız, uykunuz düzensiz ise, emir komuta zinciriyle ilgili sorunlarınız varsa evet, askeri eğitim size oldukça zor gelir. Ancak spor yapıyorsanız, uykunuzu düzenli alıyorsanız, ast-üst ilişkileriyle ilgili tecrübeleriniz varsa eğitimler size çocuk oyuncağı gelecektir.
3. Askerde telefon serbest mi?
Kullandığınız hatta ve telefona bağlı olarak askerde cep telefonu kullanmak serbesttir. Askercell hattıyla birlikte;
- Kamerası olmayan,
- Müzik çalmayan,
- İnternet erişimi bulunmayan bir telefon kullanabilirsiniz.
Eğer kendi hattınızı veya bir akıllı telefon kullanırken yakalanırsanız ceza alarak askerlik sürenizi uzatabilirsiniz.
4. Askerde yemekler kötü mü?
Askeriyede yemekler ne yazık ki düştüğünüz yere göre değişir. Askerde, sivil hayatta yiyemeyeceğiniz lezzette yemekler yiyebileceğiniz gibi, yemek seçmeyen biri olmanıza rağmen midenizin almayacağı öğünlere de denk gelebilirsiniz. Acemi birliklerinde genelde yemekler özel şirketlere yaptırıldığından daha lezzetli olsa da usta birliğinde, birlikteki asker sayısına göre mutfakta askerler görevlendirilebiliyor. Mutfakta görevli askerin el lezzetine göre öğünleriniz iyi ya da kötü olabilir. Tamamen şansınıza bağlı.
5. Askerde yemeklere şap atılıyor mu?
Bu efsaneyi kim, ne zaman ortaya attı bilinmez ama yıllardır süregelen bu konunun hiçbir gerçekliği yok. Yaşadığınız sorunlar tamamen yeni bir yere gelmiş olmanın ve bilinmeyenin getirdiği korkunun yarattığı durumdan kaynaklanır. Alışma evresini tamamladıktan sonra bu “sorunlar” ortadan kalkacaktır.
6. Askerde dayak var mı?
Kağıt üzerinde biraz ayrımcılık gibi dursa da kısa dönemlerden askerde dayak yediğini anlatan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Ancak uzun dönemlerde bu tarz durumlara maruz kalmış kişilerin olduğunu söylemek gerek. Fakat bu durumun yaşanması, sessiz kalmanız gerektiği anlamına gelmez. Mehmetçik Hattı’nı arayarak konuyu anlatabilir ve yardım talep edebilirsiniz. Mehmetçik Hattı görevlileri dayak konusuna son derece hassas yaklaşıyorlar ve konuyu sonuna kadar kovalıyorlar.
7. Kesin olarak usta birliğimde yazan il ve komutanlıkta mı askerlik yapacağım?
Askerlik yeriniz belli olduktan sonra usta birliğinizde yer alan il ya da komutanlık kesin olarak askerliğinizi yapacağınız yer değildir. O ile gönderilecek olan tüm kısa dönemlerde aynı şekilde yazmaktadır. Acemi birliğinizi tamamladıktan sonra, belirtilen il ve komutanlıkta kalabileceğiniz gibi ayrı ilçe ve komutanlıklara da gönderilebilirsiniz. Örneğin usta birliğinizde “Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı” yazıyorsa, usta birliğinizin burası olacağı kesin değildir.
Bir önceki yazımız olan Adıyaman Askerlik Celp Dönemleri 2021 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.