Albay Rütbesi ve Maaşları, Emekli Maaşları Ne Kadar?
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ordu sistemine göre rütbe, askerliğin temelini ve düzenini sağlayan en önemli faktördür. Askerlikteki emir- komuta zincirine bağlı bir şekilde sağlıklı bir şekilde iletişim kurulabilmesi ile askerlerin görev, sorumluluk ve konumlarının belirlenmesi tamamen asker rütbeleriyle alakalıdır. Emir veren ve emri yerine getiren askerler ast- üst kademesiyle birbirlerine bağlıdır.
Albay ve Kurmay Albay Rütbesi Nedir?
Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı askerlerin, generallerden sonraki en yüksek rütbesidir ve çelenk ile üç yıldızdan oluşan apoletleri vardır. Terfi eden albaylar Kara ve Hava Kuvvetlerinde Tuğgeneral, Deniz Kuvvetlerinde ise Tuğamiral rütbesine erişirler.
Kurmay albay ise; Türk ordusunda yüksek lisans yapan ve komplike hareket planlarını oluşturma konusunda uzman subaydır. Generalliğe yükselme konusunda kurmay albaylar daha avantajlı durumdadır.
Albay Nasıl Olunur?
Subay olmak isteyenlerin, Milli Savunma Üniversitesi öğrenci alımı ile Kuvvet Komutanlıkları tarafından yayımlanan ilanları takip etmesi ve incelemesi gerekir. Yayımlanan ilan kapsamındaki başlangıç ve bitiş tarihleri arasında adayların başvuru için gerekli kriterleri yerine getirip başvurularını tamamlamaları şartı vardır.
Subay öğrencisi alımına en az lise mezunu adaylar başvuru yapabilmektir. Ancak adaylardan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na girmiş olması şartı aranmaktadır.
4 yıllık herhangi bir üniversitede lisans eğitimi tamamlamış kişiler uzun dönem askerlik yapmalarının sonucunda ya da hiç askere gitmeden düzenlenen sınavlara girerek subay olabilirler. Sınavı kazanan askerlik yapmamış adaylar ise görevleri açıklanmadan önce eğitime tabi tutulurlar. Subaylık sınavlarına giren, askerliğini yapmış kişiler ile 3+6 sene şeklinde sözleşme yapılmaktadır ve asteğmen rütbesi ile görev yerlerine yönlendirilmektedir.
9 yıl boyunca görev yapan sözleşmeli subaylar, tekrardan sınavlara girerek bir üst rütbelere hatta albaylığa kadar yükselebilirler. Ancak sözleşmeli subayların general olma şansı yoktur.
Albay Rütbesindeki Askeri Personelin Görevi Nedir?
Albay rütbesindeki askerler, Türk ordusunda genellikle alay komutanı görevini üstlenirler. Komuta merkezlerinde Kurmay Başkanlığı, Şube Müdürlüğü ve Genelkurmay ya da Kuvvet Komutanlıkları bünyesinde Daire Başkanlığı gibi sorumlulukları da üstlenebilirler. Ancak albayların görevde kalma süresi 6 yılla sınırlıdır. Görev süresini dolduran albaylar emekliye ayrılabilir ya da terfi ettirilir. Bütün emeklilik ve terfi işlemleri, Yüksek Asgari Şura kararları ile gerçekleşir.
2019 Yılındaki Albay Maaşları Ne Kadardır?
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde subaylık yapan askerler genel itibarıyla yüksek miktarda maaş alırlar. Rütbelerine göre 2019 yılındaki subaylar;
- Asteğmen 5 bin 250 TL,
- Üsteğmen 5 bin 800 TL,
- Yüzbaşı 6 bin TL,
- Binbaşı 6 bin 850 TL,
- Yarbay 7 bin TL,
- Albay ise 7 bin 750 TL civarında maaş almaktadır.
Subay maaşlarını etkileyen birçok unsurdan söz edilebilir. Bu unsurların başında subayların görev yerine bağlı olarak değişen “görev tazminatı” gelir. Aynı zamanda görev sayısı, subayın ailesinin durumu, kıdem durumu, çocuk sayısı ve okuyan çocuğunun olup olmaması gibi faktörler de subay maaşlarındaki değişkenliğe neden olan faktörler arasındadır.
Subay maaşlarını belirleyen bir diğer faktör de komando tazminatıdır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan komandolar maaşlarına ek olarak “komando tazminatı” almaktadır.
Hudut birliğinde Kıbrıs’ta ya da doğu illerinde görev yapan subaylar, görev tazminatı kapsamında maaşlarına ek ücretler alabilirler. Bu ek ücretlendirme, 750 ila 1.500 TL arasındadır, bu tutar birliğin olduğu yere göre değişkenlik gösterir.
2019 Yılında Emekli Albay Kaç Para Maaş Alır?
SGK verilerine göre subaylık rütbeleri kapsamında emekli albaylara verilen aylık maaşları ve toplam emeklilik ikramiyesi, askerde tamamladıkları toplam kıdem süresine göre değişir. Bununla birlikte albay emeklilik maaşları 25- 30- 40 yıl hizmet verme durumunda askeri personel gruplandırılmasıyla belirlenmektedir. Kıdem durumuna göre;
- Kıdemli albay emeklileri ek aylıklar dahil olmak üzere 4 bin 530 TL- 5 bin 116 TL arasında,
- Albay emeklileri ise ek aylıklar dahil olmak üzere 4 bin 155 TL- 4 bin 726 TL arasında maaş almaktadır.
Toplam emeklilik ikramiyesinin hesaplaması da hizmet yılı kapsamında değerlendirilir. Buna göre;
- Kıdemli albay emeklileri, toplam emekli ikramiyesi olarak 93 bin- 150 bin TL arasında,
- Albay emeklileri ise toplam emekli ikramiyesi olarak 92 bin- 146 bin TL arasında toplu ödeme almaktadır.
Tüm askeri rütbeleri incelemek için: Askeri Rütbeler: Sıralaması, Ortalama Maaşları ve İşaretleri
Ayrıca bkz. AMERİKA ASKERİ RÜTBELER SIRALAMASI
Bir önceki yazımız olan 2019 - Yedek Subay - Asteğmen Maaşları Ne Kadardır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.