Amerika Askeri Rütbeler Sıralaması ABD Ordusu Rütbeleri
ABD Silahlı Kuvvetleri Tarihçesi ve Amerika Askeri Rütbeler Sıralaması
XXI Yüzyılın en güçlü orduları arasında gösterilen ABD Silahlı Kuvvetleri, tarihçesi ve askeri rütbeleri bakımından çoğu kez merak konusu olmuştur. ABD Silahlı Kuvvetleri tarihçesi ve Amerika askeri rütbeler sıralaması ile ilgili bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. İsterseniz daha sonra konu ile alakalı olduğunu düşündüğümüz Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Rütbeleri sayfasını da inceleyebilirsiniz.
ABD Silahlı Kuvvetleri Tarihçesi
ABD Savaş kuvvetleri düzenli olarak ilk kez Kıta Ordusu adıyla Büyük Britanya’ya karşı yapılan Bağımsızlık Savaşında karşımıza çıkmaktadır. 14 Haziran 1775 tarihinde İki Kıta Kongresi tarafından kurulmuştur. Bu tarik ABD Silahlı Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.
1787 Anayasası ile Kara Kuvvetleri’nin denetimi devlet başkanına verilmiştir. 1789’da Kara Kuvvetleri’ni yönetmek üzere sivil Savaş Dairesi kurulmuştur.
23 Kasım 1783’te Kıta Ordusunun dağıtılmasının ardından siyasi ve ekonomik koşullar göz önüne alınarak dönem dönem asker sayısını artırma ya da azaltma yoluna gidilmiştir. 1973’te alınan kararlardan sonra Kara Kuvvetleri gönüllü askerlerden oluşmaktadır.
Kara Kuvvetleri Dairesi, ABD Savunma Bakanlığına bağlı askeri bir bölüm olarak örgütlenmiştir. Başında Kara Kuvvetleri müsteşarı bulunur. Yardımcı bağlı kurul olan Kara Kuvvetleri Kurmay Heyeti ona danışmanlık ve yardımcılık yapar.
Sanayi Devriminin karmaşık hızına özellikle 1850 tarihinden sonraki aşamalarda ayak uyduramayan Büyük Britanya’nın siyasi ve ekonomik otoritesi Birinci Küreselleşme dalgasının yaşandığı 1870-1914 yılları arasında sarsılmaya başlamıştı. Bunun üzerine dünya devletleri arasında bir otorite boşluğu oluşmuştu. Oluşan bu güç boşluğunu ABD ve Almanya doldurmuştur.
ABD ordusuna katılabilmek için minimum 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. ABD ordusunu diğer ülkelerdeki ordulardan ayıran en önemli faktör ise ordu içerisinde görev yapan personellerin farklı saflardaki sıra dışı subay statüleridir. ABD ordusunda 200 yıl boyunca sadece subay olanlar profesyonel asker olarak görülürdü. Ancak bu durum ABD’nin Vietnam ile savaşa girmesinden sonra orduda oluşan boşluğun oldukça zarar verici olduğunu gözler önüne serdi. Vietnam ile girilen savaşın kaybedilmesinden sonra ABD ordusunda baştan sona değişimler yaşandı. Bu değişimlerle birlikte ABD ordusunda görev yapan bütün personeller, profesyonel asker olarak eğitim alarak sorunsuz işleyen bir çark misali reform yapıldı.
ABD ordusuna girebilmek için sadece gönüllü olarak başvuru yapılabilmektedir. Ancak ABD ordusuna gönüllü olarak başvuru yapabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ise ABD vatandaşı olmak, ABD de oturum iznine sahip olmak ve eğitim düzeyi en az ortaöğretim seviyesinde olması gerekmektedir.
Yüzyılın en çok güç kazanan ordusu olarak görülen ABD ordusu, XXI Yüzyılda da en güçlü ordular arasında gösterilmektedir.
ABD Silahlı Kuvvetlerinin Kuvvet Sınıflandırması
ABD Ordusunda bulunan askeri kuvvetlerin sınıflandırılması şu şekildedir:
- Kara Kuvvetleri
- Hava Kuvvetleri
- Deniz Kuvvetleri
- Sahil Güvenlik
- Deniz Kolordu
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Askeri Rütbe Sıralaması
Amerika Birleşik Devletlerinde En düşük rütbeden yukarıya doğru rütbe sıralaması aşağıdaki gibidir.
Private recruitment (Özel işe alım) PV-1 PV-2
Private First Class (Özel Birinci Sınıf) PFC
Special (Özel) SPC
Corporal (Onbaşı) Cpl
Sergeant (Çavuş) Sgt
Staff sergeant (Kıdemli Başçavuş) SSgt
Platoon Sergeant (Müfreze Çavuş) PSgt
First Sergeant (Birinci Çavuş) E-7
Sergeant Major (Başçavuş Çavuş) SgtMaj
Sergeant SV (Başçavuş S.V.)
Warrant Officer First Class (Varant Memuru Birinci Sınıf)
Senior Warrant Officer, Second Class (Kıdemli Varant Memuru, İkinci Sınıf)
Senior Warrant Officer, Third Class (Kıdemli Varant Memuru, Üçüncü Sınıf)
Senior Official, Fourth Grade (Kıdemli yetki memuru, dördüncü sınıf)
Second Lieutenant (Teğmen) 2LT
First Lieutenant (Üsteğmen) 1LT
Captain (Kaptan) CPT
Major (Majör) MAJ
Lieutenant Colonel (Yarbay) LTC
Colonel (Albay) COL
Brigadier General (Tuğgeneral) BG
Major General (Tümgeneral) MG
Lieutenant General (Korgeneral) LTG
General (General) GEN
General of the Army (Ordu Generali) GA
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.