Asayiş Polisi Nasıl Olunur? Görevleri Nelerdir?
Asayiş Polisi nasıl olunur? Asayiş Polisinin Görevleri Nelerdir? Tüm bu soruların yanıtına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışan asayiş polisleri araştırma yapma, fail yakalama, suça el koyma gibi görevleri yerine getirmektedir. Asayiş polisleri EGM bünyesinde zorlu görevleri kısa sürede başarıyla tamamlayabilir bu nedenle Emniyet’in en gözde birimleri arasındadır.
Asayiş Polisi Nasıl Olunur?
Asayiş polisi olabilmek için öncelikle polis olmak gerekmektedir. Dış kaynaktan asayiş polisi alımı yapılmaz, polis adayları mezun olduktan sonra farklı birimlerde çalışabilir. Dolayısıyla POMEM veya PMYO kurumlarından herhangi birinde eğitim görmek gerekir. Asayişte çalışan polisler ömür boyu aynı birimde çalışamayabilir ve belirli dönemlerde polislerin yeri değiştirilir.
Okuldan yeni mezun olan polisler, Polis Özel Harekat haricinde herhangi bir birim tercihi yapamaz. Seneler boyu aynı birimde çalışabilir veya meslek hayatı boyunca asayiş biriminde çalışmayabilir. Polisler çalıştıkları birimde amirlerin üzerinde olumlu etki bıraktığında asayiş birimine geçmeye hak kazanabilir.
Asayiş polisleri bilgili, donanımlı ve mesleki becerisi iyi olan kişilerden seçilmektedir. Polisler kanuni yetki ve mevzuat doğrultusunda suça el koyma, faili etkisiz hale getirme, gözaltına alma ve ifade alma gibi işlemleri yürütmek zorundadır. Aynı zamanda tüm işlemler sırasında iş ve işçi güvenliğinin sağlanması gerekir.
Ayrıca Bkz. Jandarma Asayiş Ne İş Yapar? Görevleri Neler?
Asayiş Polislerinin Görevleri Nelerdir?
Asayiş polisleri Türkiye’nin her bölgesinde çalışabilir ve asayiş polislerinin görevleri şunlardır:
- Olay yerini korumak,
- Olay yerini tespit etmek,
- Olay yerinde yaşanabilecek münakaşa ve tartışmaları engellemek,
- Yaralıları sağlık kuruluşlarına göndermek,
- Olayla ve güvenlikle ilgili kimlik tespiti yapmak,
- Şüpheli şahısları belirlemek,
- Suç delillerini bulmak, belirlemek ve muhafaza etmek,
- Maddi delillerle ilgili işlemlerin yürütülmesi (balistik inceleme, parmak izi vb.),
- Faalin bulunduğu yeri tespit etmek ve yakalamak ve göz altına almak,
- Sanığın ifadesini almak ve ifadeyi değerlendirmek,
- Önleyici ve koruyucu güvenlik hizmetlerini yapmak, sürdürmek,
- Tahkikat dosyası hazırlamak,
- Çevre ve insan güvenliğinin sağlanması,
- Kurum ve şubeler arasında gerekli iletişimi kurmak, yazışma yapmak,
- İdari ve adli evrakları hazırlamak, kayıt altında tutmak, saklamak,
- Tanık ve olay taraflarından bilgi almak,
- Suç defteri ve kaydı tutmak, kayda alınan dosyaların yeniden bilgisayara girilmesi,
- Soruşturma yürütme, failin yakalanması için plan hazırlama ve soruşturmayı yürütme.
Bir önceki yazımız olan Düz Taban Olmak Polisliğe Engel Midir? Hangi Durumlar Kabul Edilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Polis olmak için öncelikle lise mezunu veya üniversite mezunu olmak gerekir lise mezunu öğrenciler tyt sınavına girerek 250 ve üzeri ham puan alması gerekir pmyo başvuru açtığında tercih yapılabilir üniversite mezunu olan arkadaşlar kpss sınavına girerek 70 ve üstü puan alması gerekir ALLAH herkesin gönlüne göre versin
Polis olmak itiykrum orta okul menzunuyum 165 boyum var 55 kilom var ve polis nasil olurum sınavlara nasil girerim cok istiyorum polis olmak ama bi turlu olamadim polis olmanin şartlari nedir bilgi ala bilirmiyim tesekuler simdiden
En az 1.67 boy istiyorlar