Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Asker Ailelerine Yardım Parası Nedir? Nasıl Alınır?

Asker Ailelerine Yardım Parası Nedir? Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti; demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Cumhuriyetimizin nitelikleri arasında yer alan sosyal devlet olma özelliği, Anayasımızın 2. maddesi ile teminat altına alınmıştır ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez.

Vatandaşlarının sosyal ve ekonomik şartlarını iyileştirmek, devlet kaynaklarını adil şekilde paylaştırmak, temel insan hak ve özgürlüklerinden eşit oranda faydalandırmak, faydalanmalarının önündeki engelleri kaldırmak, sosyal devlet olmanın gereklerindendir. TC Devleti de bu gerekleri çeşitli araçlar kullanarak, eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal faaliyetler ve maddi yardımlar şeklinde farklı biçimlerde yerine getirir.

Devletin sağladığı maddi yardımlar ekonomik güçlük içindeki kişilere ve ailelere nakit, erzak, yakacak, ulaşım, barınma, şehit ve gazi yardımları, afet destekleri şeklinde ulaştırılır. Bu yardımların hakkaniyetli şekilde dağıtılması, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, suistimallerin önüne geçilmesi, yapılan yardımların şeffaf ve izlenebilir olması da devletin sorumluluklarından biridir.

Asker Parası Nedir?

Devletin asli görevlerinden biri olan sosyal yardımlara 2013 yılında bir yenisi daha eklendi. Halk arasında “asker parası” olarak isimlendirilen “Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakdi Yardım Programı”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır. Bakanlıkla imzaladıkları protokollerle belediyeler ve kaymakamlıklar da bu yardım programının çözüm ortağı pozisyonundadır. Belediye ve kaymakamlık asker yardımı sırasında, muhtaç ailelerin belirlenmesi, başvuruların alınması, yardımların ailelere ulaştırılması ve takibi gibi idari işleri yürütürler.

Asker Parası Ne Kadar?

Muhtaç Asker Ailesi Yardım programında, ödemelerin miktarı, artışlar ve ödeme dönemleri her yıl Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Fon Kurulu kararıyla yeniden belirlenir. 2 aylık periyotlarda, yılın çift aylarında yapılan ödemeler 2018 yılı için 540 TL olarak belirlenmiştir.

Başvuruları olumlu yanıt alan hak sahipleri maaşlarını, kendilerine verilen PTT kartlarıyla PTTmatiklerden ya da şubelerden alabilirler.

Muhtaç Asker Ailesi Yardımından Kimler Faydalanabilir?

Askere gitmiş veya gidecek olan kişinin; herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda olduğu mütevelli heyeti kararıyla tespit edilen, eğer evliyse (resmi nikahlı) eşi, bekarsa annesi, annesi hayatta değilse babası nakdi olarak yapılan yardımlardan faydalanabilir. Yardım, askerin bu yakınlarından sadece birine ve bu öncelik sırasına göre verilir. Askerin kendisi, kardeşleri, büyük anne ve büyük babası ve diğer yakınları bu yardımdan yararlanamaz.

Muhtaç Asker Ailesi Yardımı programında asker ve yardımdan yararlanacak eş/anne/babanın aynı hanede oturma şartı yoktur. Öte yandan eğer asker bekarsa ve anne babası ayrı yaşıyorsa yardım parası, askerin resmi olarak birlikte yaşadığı ebeveynine ödenir.

Yardımın süresi, askerlik süresiyle sınırlıdır. Asker terhis olduğunda ailesine yapılan yardım da sona erer. Yaşlılık ya da malül maaşı alanlar da, asker ailesi yardımından faydalanabilirler.

Asker Ailesine Maaş Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır?

Asker ailelerine yardım başvuruları, askerin resmi olarak ikamet ettiği yerdeki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına yapılır. İlk kez başvuruda bulunan ailelerin;

  • Hane Başvuru Kayıt Formu,
  • Sorgu Dilekçesi,
  • Muhtaç Asker Ailesi Yardım (MAAY) Sözleşmesi Formu,

Başka vesilelerle daha önceden kayıtlı olan aileler ise başvurularını

  • MAAY Sözleşmesi Formu,
  • Yardım başvuru dilekçesi ile tamamlayabilirler.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir kez başvuruda bulunanlar sisteme kaydedilirler ve sonraki başvuruları daha çabuk sonuçlandırılır.

Asker aile yardımı dilekçe örneğine kaymakamlıkların internet sitelerinden göz atabilirsiniz.

İhtiyaç sahibinin başvuru dilekçesi ve T.C. kimlik numarası bulunan bir kimlik belgesiyle yaşadıkları il ya da ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmelerinin ardından, vakıf tarafından başvuru sahibinin sosyal güvence bilgileri sorgulanır. Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlileri, başvuruda bulunanları evlerinde ziyaret eder ve tespit tutanağı hazırlar. Bu incelemeler sonunda Vakıf Mütevelli Heyeti eğer başvuruyu uygun bulursa olumlu yanıt verir. Bütün bu incelemeler en fazla 1 ay sürer.

Muhtaç Asker Ailesi Yardımı Sorgulama, Asker Parası Sorgulama

Asker ailesi yardımı için başvuruda bulunan asker yakınları asker parası sorgulama ve başvurularının takibini kaymakamlıklardan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından, e-Devlet uygulamasından ya da İçişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde bulunan başvuru sorgulama uygulaması üzerinden gerçekleştirebilirler.

Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Yardım Programı Başvuru Formu Örneği İçin  TIKLAYINIZ!

Muhtaç Asker Ailesi Başvuruları Sorgulama Ekranı İçin TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Asker Bakaya, Yoklama Kaçağı Ne Demek? Kimlere Asker Kaçağı Denir? başlıklı makalemizde asker, asker bakaya ve asker yoklama kaçağı hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.