Asker Harçlığı Nedir? Askerlere Ne Kadar Harçlık Verilir?
Askerlere temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için her ay belirli miktarlarda harçlık verilir. Harçlıklar askerlik dönemi boyunca düzenli olarak banka hesaplarına yatırılır ve geri ödenmesi istenmez. Askere gidecek olan herkes bu haktan yararlanma hakkına sahiptir. Asker harçlığı ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Asker Harçlığı Ne Kadardır?
1111 sayılı Askeralma Kanunu’na göre askerlik görevini icra edenlere harçlık verilmektedir. Er, erbaş, yedek subay / astsubay olarak askerliğini yapanlar devletten para alabilir. Er ve erbaş maaşları yedek subay / astsubay maaşlarına oranla daha düşüktür. Aynı zamanda er, erbaş, yedek subay / astsubay her askerin barınma, beslenme vb. ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır. Askerlik dönemi süreci boyunca askerlere kişisel bakım malzemeleri, tıraş köpüğü, jilet, kıyafet vb. ihtiyaçlar verilir.
Askerliğini yapanlar devletten asker harçlığı alabilir. Asker harçlıkları görev yapılan bölge ve rütbeye göre farklılık göstermektedir. Örneğin, Doğu bölgesinde terör olaylarının sıklıkla yaşanması ve şartların zorluğu nedeniyle askerlere daha fazla harçlık verilmektedir.
Doğu bölgesinde askerlik yapanlara 250 – 280 TL arasında harçlık verilmektedir. Bu miktar batıda askerlik yapanlarda 120 – 150 TL arasında değişebilir. Onbaşı maaşları ise 140 – 160 TL arasında farklılık göstermektedir.
Asker Harçlıkları Nasıl Alınır?
Askerlik işlemlerinin tamamlanması sırasında kişilerden PTT Banka hesabı açtırılması istenir. PTT Banka hesabına yol ve iaşe bedeli ödenmektedir. Yol ve iaşe bedeli ikamet edilen il ve askerlik yapılacak olan şehir arasındaki KM farkına göre hesaplanır ve her kişiye özel olarak gönderilir.
Asker harçlıkları da PTT banka hesabına her ay düzenli olarak yatırılmaktadır. Askerlik dönemi boyunca askerler genellikle birlik içinde bulunan kantinde ve çarşı izninde para harcar. Dolayısıyla asker harçlıkları da bu orana göre hesaplanmıştır. Askerlerin para harcama alışkanlığı ve ihtiyaçlarına göre bu tutar eksik görülebilir ancak daha fazla harçlık almak mümkün değildir.
Asker harçlıklarını askerlik dönemi boyunca almak ya da askerlik bittikten sonra toplu olarak hesaptan çekebilmek mümkündür. Devlet, her ay PTT hesaplarına asker maaşlarını eksiksiz olarak yatırmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.