Asker Kaçağı mıyım? Asker Kaçağı Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, bir engel durumuna sahip değilse, askerlik görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Sürecin başlaması için ilk olarak askerlik vakti gelen vatandaşın yoklama işlemlerinin yapılabilmesi için en yakın askerlik şubesine giderek muayeneden geçmesi ve gerekli işlemleri yapması gerekir. Bu muayene ve işlemler neticesinde kişinin askerliğini yapmasında bir engel ya da sakınca yoksa bir süre sonra hangi bölgede askerlik görevinin yapılacağına dair bilgi paylaşımı yapılır ve belirlenen süreler içerisinde kişinin birliğine teslim olması beklenir.
Eğer kişi vakti gelmesine rağmen yoklama işlemleri için şubeye gitmediyse ya da birliğine teslim olmadıysa asker kaçağı durumuna düşer. Dolayısıyla bunun getirmiş olduğu cezai yaptırımlarla da karşı karşıya kalacaktır. Yoklama işlemlerini gerçekleştirmemek yoklama kaçağı, teslim olmak gerektiği halde birliğe gidip göreve başlamamak ise bakaya kalmak olarak tanımlanır.
Askerlik Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
- Yoklama kaçağı olup olmadığınızı öğrenmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan linke tıklayarak e-Devlet sisteminin ilgili hizmetini açmanız gerekiyor.
- Daha sonra karşınıza çıkan sayfada giriş işlemlerini yapabilmek için “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın.
- Kimliğinizi doğruladıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi ilgili boşluklara yazın.
- Eğer e-Devlet şifresi almadıysanız herhangi bir PTT şubesine giderek yetkiliye kimliğinizi göstermeniz şartıyla şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
- Şifrenizi unuttuysanız alttaki “şifremi unuttum” bağlantısına tıklayarak şifre yenileme işleminizi yapabilirsiniz. Sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde yazdıktan sonra cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu sisteme girerek yeni bir şifre belirleyebilirsiniz. Eğer sisteme cep telefonu numaranızı kaydetmediyseniz yeniden PTT şubesine giderek yeni şifre satın almanız gerekir.
- Diğer taraftan e-devlet şifresine alternatif olarak mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı ya da T.C. kimlik kartı seçeneklerinden birini kullanarak da sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Herhangi bir yöntemi kullanıp gerekli bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
- Karşınıza çıkan sayfada aynı gün içerisinde maksimum iki defa askerlik durum belgesini alabileceğinizi belirten ve diğer koşulları size sunan yazıyı okuduğunuza ve anladığınıza dair gerekli alanı işaretleyerek “devam et” yazısına tıklayın.
- Karşınıza çıkan ekrandaki kişisel bilgilerin sizin bilgilerinizle uyuştuğundan emin olduktan sonra “yeni belge oluştur” yazısına tıklayabilirsiniz.
- Karşınıza çıkan belgede askerlik durumunuza ilişkin bilgiler yer alır. Eğer eğitim ya da herhangi bir sebep yüzünden teciliniz uzadıysa hangi tarihe kadar askerlikten muaf olduğunuzu görebilirsiniz.
- Böyle bir muafiyet söz konusu değilse askerlik şubesine giderek yoklama işlemlerinizi gerçekleştirip muayeneden geçmeniz gerekecektir.
e-Devlet Sisteminden Askerlik Durumunuzu Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ!
Yoklama Kaçağı Ne Yapmalı?
Vakti geldiği halde herhangi bir askerlik şubesine giderek yoklama işlemlerini gerçekleştirmeyen vatandaşlar herhangi bir kimlik kontrolü esnasında polis ya da jandarma tarafından tespit edilirse bir tutanak imzalarlar ve 15 gün içerisinde askerlik şubesine giderek yoklama işlemlerini yaptıracaklarını beyan ederler.
Eğer yine belirtilen süre içerisinde yoklama işlemlerini yaptırmazlarsa herhangi bir kimlik kontrolü esnasında GBT kayıtlarında gerekenlerin yapılmadığının tespit edilmesi halinde jandarma ya da polis tarafından kişi askerlik şubesine götürülür ve yoklama işlemleri yapıldıktan sonra serbest bırakılır.
Eğer yoklama kaçağı olduğunuz tespit edildiyse ya da bunu kendiniz öğrendiyseniz en kısa sürede bir askerlik şubesine giderek muayeneden geçmek ve gerekli işlemleri yaptırmak durumundasınız. Askerliğinize mani olacak bir eğitim ya da sağlık durumunuz varsa veya faydalanabileceğiniz herhangi bir tecil uzatma şansınız bulunuyorsa şubeye gittiğiniz zaman bunları kullanmak ve askerlik görevinizi daha sonra yerine getirmek istediğinizi belirtebilirsiniz.
Aksi durumda rutin kimlik kontrollerinden birine denk gelmeniz halinde ilk etapta tutanak imzalamakla, ikinci etapta ise güvenlik görevlileri tarafından zorla şubeye götürülerek muayeneden geçmekle yükümlü olursunuz.
Yoklama Kaçağı Ne Zaman Askere Gider?
Asker kaçağı olmak kontrol esnasında kişinin doğrudan askere alınacağı anlamına gelmez. Yoklama kaçakları eğer daha önce yoklamaya gitmelerine yönelik uyarıldılarsa ikinci kontrolde, bu sefer doğrudan şubeye götürülürler ve muayeneden geçerler. Daha sonra serbest bırakılırlar. Yoklama kaçaklarına hangi tarihler arasında askeri birliklerine teslim olmaları gerektiğine yönelik bilgi verilir. Bu süre içerisinde söz konusu birliğe giderek görevlerine başlamaları gerekir.
Bir önceki yazımız olan Asker Dağıtımları Nasıl Yapılıyor? Görev Yeri Neye Göre Belirleniyor? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.