Asker Kaçakları (Bakaya ve Yoklama Kaçakları) Yakalandıkları Durumda Ne Olur?
Lise, ön lisans ya da lisans eğitimini tamamlayıp bir üst eğitim seviyesinde öğrenim görmeye devam eden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek birey vakti geldiğinde askerlik görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Eğer herhangi bir engel durumu yoksa ya da bedelli askerlik uygulamasından faydalanmadıysa tecil süresinin bitimiyle birlikte askerlik yoklaması çıkan her vatandaşın en kısa sürede askerlik şubesine giderek gerekli işlemleri başlatması gerekir. Gerekli işlemlerin yapılmadığı ya da askerlik görevinin yerine getirilmesi gereken kuruma gidilmediği durumda kişi asker kaçağı durumuna düşebilir ve bu durumda bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Asker kaçağı; GBT kontrolü sırasında polis, jandarma gibi güvenlik görevlilerine yakalanması halinde ya en kısa süre içerisinde askerlik şubeye giderek işlemleri bizzat başlatması yönünde uyarılır ya da ilerlemiş bir durum söz konusuysa gözaltına alınarak askerlik şubesine güvenlik görevlilerinin gözetiminde teslim edilir. Yoklama kaçağı tecilini uzatması halinde kaçak statüsünden düşer ve tecil süresi bitene kadar askere gitmesine gerek kalmaz. Örnek vermek gerekirse liseyi bitirmiş ve 18 yaşını geçmiş bir sağlıklı vatandaşın tecil işlemlerinin yapılmaması halinde askere gitmesi gerekebilir ve gitmediğinde de asker kaçağı durumuna düşer. Eğer kaçaklık durumu bir polis kontrolü neticesinde ortaya çıkarsa polis, kişiyi olabildiğince kısa süre içerisinde askerlik şubesine giderek tecil uzatma işlemini gerçekleştirmesi yönünde uyarır. Bazı durumlarda da yaptırımlar daha farklı şekilde işleyebilir.
Yoklama Kaçağı Nedir?
Askerlik yoklama işlemleri erkek vatandaşların eğitim, yaş ve sağlık gibi durumları göz önüne alınarak askerlik görevini yerine getirmek için uygun olup olmadıklarına dair yapılan ön incelemeye verilen isimdir. Eğer bu yoklamayı gerçekleştirmekle yükümlü olan kişiler, kendilerine verilen süre içerisinde yoklama işlemlerini gerçekleştirmezlerse yoklama kaçağı olarak nitelenirler. Dolayısıyla yoklama kaçakları da devlet tarafından belirlenen askerlik kanunu kapsamında bazı cezalar ve yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.
Bakaya Kalmak Nedir?
Normal şartlara bakıldığında eğitim ya da sağlık gibi herhangi geçerli bir mazereti olmayan ve askerlik çağı gelmiş olan her erkek vatandaş en yakın askerlik şubesine gitmek ve burada gerekli muayenelerden geçmek durumundadır. Bununla beraber askerlik görevini yerine getirmek için gerekli yasal işlemlerin de tamamlanması gerekir. Ama herhangi bir sebep yüzünden askerlik yoklamasına gitmeyen ya da yoklamaya gittikten sonra askeri birliğe teslim olmayan vatandaşlar için “bakaya” ifadesi kullanılır.
Dolayısıyla bakaya kalmak da askere gitme vakti gelen ve tecili bulunmayan kişilerin askerlik şubesine teslim olmamaları durumunda gerçekleşen duruma verilen isimdir.
Bakaya Durum Belgesi Nedir?
Eğer silah altına alınması gereken, yani askerlik yapmakla yükümlü olan kişi son yoklamasını yaptırdıktan sonra askeri birliğine teslim olmak üzere çağrılmasına rağmen teslim olmazsa bakaya olarak nitelenir ve bakaya kalan kişiler için askerlik durum belgesinin düzenlenmesi mümkün olmaz. Hakkında askerlik durum belgesi düzenlenemeyen bu kişiler için de bakaya durum belgesi düzenlenir.
Eğer askerlik şubesi tarafından bir kişi hakkında bakaya durum belgesi düzenlendiyse bu kişi için bir sonraki celp dönemi içerisinde askere alınmak adına sevk işlemleri başlatılmış olur. Bakaya durum belgeleri kamu ve özel sektör kapsamındaki iş başvurularında ve üniversite kayıtlarında da kullanılabilir.
Asker Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur?
Bir kişinin asker kaçağı olup olmadığı GBT kontrolü sırasında ortaya çıkabilen bir işlem olduğu için asker kaçağı statüsündeki kişiler polislerin kimlik kontrolleri sırasında kolaylıkla tespit edilebilirler. Eğer bir polis memuru rutin bir teftiş esnasında sizin asker kaçağı olduğunuzu öğrenirse yoklama kaçağı yakalama tutanağı isimli bir belgeyi imzalamanızı talep eder.
Yoklama kaçakları asla zorla askerlik şubesine götürülmez. Tutanağın imzalanmasının ardından geçen 15 günlük süre içerisinde herhangi bir askerlik şubesine gitmeniz ve askerlik yoklamanızın gerçekleşmesi için gerekli işlemleri yaptırmanız gerekir. Eğer bu 15 günlük süre içerisinde askerlik şubesine gitmezseniz şube tarafından sevk işlemleriniz gerçekleştirilir. Bu bir çeşit serbest bırakmalı sevk olduğu için hala sizin zorla askere alınmanız gibi bir durum söz konusu değildir, idari para cezasıyla karşı karşıya kalırsınız.
Serbest bırakmalı sevkte askerlik şubesine getirilirsiniz ve işlemleriniz yapıldıktan sonra özgür bir şekilde şubeden ayrılırsınız. Bir süre sonra size hangi bölgede ve kurumda askerlik yapacağınıza yönelik bilgi gelir ve eğer söz konusu birliğe teslim olmazsanız bu sefer bakaya durumuna düşmüş olursunuz. Bakaya bir şekilde yakalanıp askere alınmanız halinde sadece askeri birliğe zorla teslim edilmiş olmazsınız, aynı zamanda askerlik idari para cezası da ödemeniz gerekir.
Bakaya Kalmanın İdari Para Cezası Nasıl Belirlenir?
Bakaya kalanların ödemesi gereken idari para cezaları, bakaya kalınan süreye göre değişiklik gösterir. Ayrıca süre sınıflandırmasının yanı sıra bakaya kişinin zorla mı getirildiği yoksa kendi isteğiyle mi geldiği de para cezası için önemli bir kıstastır. Örnek vermek gerekirse dört aya kadar bakaya kalmış vatandaşlar kendiliğinden birimlerine teslim olurlarsa 296 Türk Lirası ceza öderlerken yakalanıp getirildikleri durumda 1187 Türk Lirası ceza ödemekle yükümlü olurlar. Süre uzadıkça ceza da katlanır.
Askerlik İdari Para Cezaları Nereye Ödenir?
Yoklama kaçağı statüsündeyseniz ya da bakaya kaldıysanız idari para cezalarını vergi dairelerine ödemeniz gerekir. Vergi dairelerinden ceza borçlarınızı taksitlere bölerek de ödeme şansınız bulunuyor.
Yoklama Kaçağı ve Bakaya Cezaları Ödenmezse Ne Olur?
Eğer bir kişi hakkında bakaya ya da yoklama kaçağı cezası kesinleşmişse bu cezaların belirlenen süreler içerisinde ödenmemesi halinde Amme Alacaklarının Tahsili Usulü adıyla bilinen kanunun gerekliliklerine göre paranın tahsili gerçekleştirilir. Bu kanuna göre para cezaları vergi dairelerine intikal eder ve vatandaşlar ömür boyu devlet tarafından takibe alınır. Cezanın tahsil edilmesi için maaşa haciz konabilir, taşınır ya da taşınmaz herhangi bir mal için haciz kararı çıkabilir, banka veya sair kurumlardaki alacaklara ya da mevduatlara el konabilir. Bu yöntemlerden herhangi biri uygulanarak cezanın miktarı kadar para tahsil edilmeye çalışılır.
Bakaya Durumdan Nasıl Kurtulunur?
Bakaya durumdan kurtulmak için üç farklı yöntem bulunur. Vatandaşlar eğitim ya da sağlık özrü gibi sebepleri gerekçe göstererek tecil uzatma işlemlerini gerçekleştirebilirler ya da yaş veya herhangi bir sağlık problemi sebebiyle askerlikten muaf olduklarını ispatlamaya yönelebilirler. Bakaya durumdan kurtulmanın son yolu ise birliğe bizzat giderek teslim olmak, yani silah altına alınmaktır.
Bir önceki yazımız olan Asker Bakaya, Yoklama Kaçağı Ne Demek? Kimlere Asker Kaçağı Denir? başlıklı makalemizde asker, asker bakaya ve asker yoklama kaçağı hakkında bilgiler verilmektedir.
Esra erolda atv ye cikan muhammet Ali isimli Kisi asker kacagiymis 4 yildir kaciyormus lutfen gerekli islemleri yapmak icin harekete gecin.tesekkurler