Asker Traşı Nasıl Olur? 2019 Asker Tıraşı Modelleri
Askeri birlikleri yüzlerce yıldır belli bir düzen ve disipline tabi olan yerler olarak tanımlayabiliriz. Yüzlerce hatta binlerce farklı kültür ve eğitimden kişinin aynı çatı altında buluştuğu kışlalardaki kuralların en önemlilerinden biri de saç sakal disiplinidir. Nasıl ki kılık kıyafet yönetmeliği bir kurumun ciddiyetini ve profesyonelliğini ortaya koyan görsel bir duruşsa, askerdeki saç sakal uygulaması da o birliğin disiplinini ve ciddiyetini gösteren bir faktördür.
Asker Tıraşı Nasıl Olmalı?
Askere gidecek olanların en merak ettiği konuların başına “asker saçı nasıl olur” sorusu gelir. Asker tıraşı modeli, saç uzunluğu üç numara, ense açık ve fauller kep hizasında olacak şekilde yapılmalıdır. Bazı kaynaklarda kışlada saç tıraşı nasıl olmalı sorusuna, saçın kep altında kalan bölümünün, kepten görünmemek kaydıyla uzun kalabileceği yanıtı verilse de bu kısmen yanlıştır. Hemen hemen tüm acemi birliklerinde, askerleri disipline alıştırmak ve olası bit salgınını ortadan kaldırmak için saçın üç numara kesilmesi zorunludur. Bu nedenle acemi birliğinize teslim olurken saçınızı üç numara kestirmeniz yararınıza olur. Aksi halde, kendinizi yüzlerce kişinin ortasında saçınıza makine vurulurken bulabilirsiniz. Usta birliğine geçtikten sonra, komutanlarınıza ve kısım amirinizin iznine göre kep altı uzun saç bırakmak daha yerinde bir hareket olur.
Askerde Sakal Uzunluğu Nasıl Olmalı?
Askerlikte Genelkurmay Komutanı dahi olsanız sakalınız olamaz. Bunun tek istisnası operasyona çıkan erbaş ve erlerdir. Operasyon süreci boyunca, şartlardan dolayı saç sakal disiplini askıya alınır. Ancak operasyondan döner dönmez yapılması gereken ilk şey tıraş olmaktır.
Sakal tıraşının sonrasında elinizi yüzünüzde yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirdiğnizde herhangi bir batma olmaması gerekir. “Sinek kaydı” diye tabir edilen bu model ile saç sakal yönetmeliğine uygun hareket etmiş ve boş yere azarlanmaktan kurtulmuş olursunuz. Askerlikle ilgili yanlış bilinen konulardan biri de askerde her gün tıraş olmanın zorunlu olduğudur. Böyle bir durum söz konusu değil. Sakal yapısı genetik bir durum olduğundan ve sakal uzama hızı kişiden kişiye değiştiğinden bazılarına birkaç günde bir tıraş olmak yeterken bazıları her gün hatta günde birkaç kez tıraş olmak zorundadır. Süresi ne olursa olsun değişmeyen tek gerçek yüzünüzün “sinekkaydı” olması gerektiğidir.
Askerde Faullerin Uzunluğu Nasıl Olmalı?
Saçın kep altında uzun ya da kısa olması, birlik komutanlarına ve bölgeye göre değişse de değişmeyen tek faktör faullerin uzunluğudur. İster rütbeli bir asker olun ister birliğe yeni katılmış acemi bir er, favorileriniz göz hizanızdan daha uzun olamaz. Parmağınızla gözünüzden favorilerinize doğru hayali bir çizgi çekin. Eğer faulleriniz bu çizginin altında kalıyorsa kesinlikle faullerinizi kısaltmanız gerekir. Saçın üst bölgesi kapalı alanlar haricinde her zaman kep altında kaldığından komutanların en çok dikkat ettiği şey faullerin uzunluğudur. Saç sakal disipliniyle ilgili ihtar almamak için bu konuya özen göstermeniz gerekir.
Askerde Saç Kestirmek Zorunlu mu?
Asker tıraşının belli sebepleri vardır. Bunlardan ilki, her kültürden insanın geldiği bir ortamda gerekli hijyen şartlarını sağlayarak bit salgını ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Asker tıraşının ikinci sebebi bir düzen ve disiplin ortamı olan askeriyede erlerin gerekliliklere ve mevcut disiplin kurallarına kayıtsız şartsız uymalarını sağlamaktır. Üçüncü ve son sebep ise daha çok operasyone ya da faaliyete çıkan askerler içindir. Kısa saç tutulması ve kavranması imkansız olduğundan düşmanla yaşanan bir yakın çarpışmada düşmana saç bölgesinden yakalama imkanı tanımamak için asker saçı kısa kestirilir. Bu sebeplerden dolayı askerlerin disipline uyması ve saçlarını kestirmesi zorunludur.
Askerde Tıraş Ücretli mi?
Usta birliğine teslim olduktan sonra her asker, sivildeki yeteneklerine ve kışlanın ihtiyacına göre belli bir pozisyona yerleştirilir. Her asker illa ki sivilde yaptığı meslekle ilgili bir bölüme yerleştirilecek diye bir kaide olmasa da bu konuda çalışacakları birimin garanti olduğu tek grup berberlerdir. Kışla içerisinde yer alan berberlerde tıraş olmak ücretsizdir. Düşük asker sayısına sahip kışlalarda berbere gidip direkt tıraşınızı olabilirsiniz ancak alay komutanlıkları gibi kalabalık asker gruplarının olduğu yerlerde sıraya girmeniz hatta önceden randevu almanız bile gerekebilir. Eğer bu tarz bir birlikte askerlik yaparsanız, kışla berberinde sıra beklemek yerine çarşı izninizde dışarıda tıraş olmanız sonradan saç uzunluğunuz nedeniyle sorun yaşamanızı engeller. Sivil berberlere tıraş olmak elbette ki ücretsiz değil ancak biraz araştırırsanız askerlik yaptığınız bölgede askerleri son derece cüzi ücretlerle tıraş eden berberleri bulabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Asker Dağıtımları Nasıl Yapılıyor? Görev Yeri Neye Göre Belirleniyor? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.