Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Bakaya Kalmak Nedir? Bakaya Kalma Cezası 2023

Askerde Bakaya Kalmak Nedir? Bakaya Kalma Cezası 2023

Bakaya kalmak, halk arasında yoklama kaçağıyla aynı anlama geldiği sanılır. Oysaki sanılanın aksine ifade ettikleri anlamlar tamamen birbirinden farklıdır. Yoklama kaçağı, zorunlu askerlik görevini yerine getirmesi gerekirken 20 yaşına gelen ve askerlik yoklamasını yerine getirmeyen kişilere denmektedir. Askerlik yoklaması ise bireyin askere gittiğinde eğitim alabilecek kadar sağlık durumunun olup olmadığına bakılan sağlık taramasına verilen isimdir.

Bakaya kalmak ise kişinin askere gitmek için ilgili sağlık kurumundan askerliğe elverişli raporu alıp askerlik yoklamasını aldığı halde sülüs kâğıdında yazan tarihte askeri birliğine teslim olmayan kişilere verilen isimdir. Son yapılan yasa düzenlemelerinden sonra yoklama kaçağı ve bakaya kalan kişilerin bedelli askerlik yapmasına engel getirilmiştir. Yani, yoklama kaçağı ya da bakaya kalan kişiler hiçbir şekilde bedelli askerlik yapamaz. Zorunlu askerlik hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar.

Bakaya Kalmak ve Yoklama Kaçağı

Askerde bakaya kalmak, askerlik yükümlülüklerini tamamlamamış olan kişilerin askerlik hizmetlerini yerine getirmeyi reddetmeleri veya askerlik hizmetleri sona erdikten sonra bir süre daha askerlik hizmeti yapmak istememeleri sonucu ortaya çıkan durumdur. Bakaya kalmak, 20 yaşına gelmiş kişilerin zorunlu askerlik görevini yerine getirmek için sağlık kuruluşuna giderek askerliğe elverişli raporu alan ve daha sonra askerlik şubelerine giderek askerlik yoklaması yaptıktan sonra sülüs kâğıdında yazan askeri birliğe teslim olma tarihi içerisinde birliğine teslim olmayan kişilere denir. Yoklama kaçağının aksine bakaya kalmak bilinçli olarak asker kaçağı yapan kişilere verilen isimdir. Bu nedenle yoklama kaçağı ve bakaya kalmak kişilerinin birbiriyle kesinlikle karıştırılmaması gerekiyor. Bunun en önemli sebebi yoklama kaçağının bazen üniversite okuyan kişilerin üniversiteler tarafından okuduğunun askerlik şubelerine bildirilmemesi durumunda da oluşmaktadır. Bu yüzden yoklama kaçağı bilinçsiz bir şekilde gerçekleşirken bakaya kalmak teriminde ise bilinçli bir şekilde askerden kaçan kişilere denir.

Bakaya Kalmak Mazeret Durumları

Zorunlu bir şekilde sülüs belgesinde yazan sevk tarihinde teslim olmayan kişilere hiçbir şekilde yaptırım uygulanmaz. Bu zorunlu mazeretler ise ölüm ya da ciddi sağlık problemlerinin oluşmasıdır. Daha sonra oluşturulan sevk tarihinde mazeretlerinin olmaması durumunda askerlik görevine hiçbir yaptırım olmadan devam edebilirler. Ancak önemli nokta ise oluşan zorunlu mazeretleri kesinlikle bulundukları ildeki askerlik şubesine bildirmeleri gerekmektedir.

Kişinin zorunlu mazeretleri aşağıdaki gibidir:

  • Hükümlü ya da tutuklu olmak
  • Sevk tarihinin yazdığı dönemlerde hastane ya da evde tedavisinin devam ettiğine dair ilgili kuruluşlardan sağlık raporu olması
  • Kendisinin, eşinin ya da ikinci derecede olan akrabalarından herhangi birinin ya da birden fazlasının sevk tarihinde yazan tarihten en fazla 15 gün önce ya da en fazla 15 gün sonraki tarihler arasında vefat etmesi
  • Kendisinin ya da akrabalarının sevk tarihinde yazan tarihe göre en fazla 15 gün önce ya da en geç 15 gün içinde evlenmesi
  • Sülüs tarihinde yazan tarihten 2 ay öncesi ya da 2 ay sonrasında bebeğinin dünyaya gelecek olması durumu

Yukarıdaki mazeretleri kanıtlayan kişilerin ikamet ettiği şehirlerde bulunan askerlik şubelerine giderek rapor ya da belgeleri göstermeleri gerekir. Eğer askerlik şubelerine mazeret bildirilmezse gerekli cezai işlemler uygulanacaktır.

Bakaya Kalan Kişiye Verilen Cezalar Nelerdir?

Gerekli mazeretler dışında kendi isteğiyle teslim olan kişilerle yakalanan kişiler arasında cezai işlemler farklı işlemektedir. Eğer kendi isteğiyle teslim olan kişiler, sevk tarihinin başlangıç tarihinden teslim olduğu güne kadar günlük olarak 5 Türk Lirası ödemek zorunluluğu bulunur. Örneğin; Sevk başlangıç tarihi ile teslim olduğu gün arasında 20 gün var ise 5 * 20 = 100 Türk Lirası cezasına çarptırılır. Uygulanan ceza kişiye tebliğ edildikten sonra en geç 30 gün içerisinde bu borcu ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.

Bakaya kalan ancak kendi isteği dışında yakalanan kişilere ise sevk tarihi başlangıç olarak kabul edilir ve kaçtığı gün sayısı kadar günlük 10 Türk Lirası ödemek zorunluğu getirilir. Örneğin: sevk başlangıç tarihi ve yakalandığı gün arasında 20 gün var ise 10*20 = 200 Türk Lirası cezasına çarptırılır. İlgili kişiye ceza tabi edildiği günden itibaren en geç 30 gün içerisinde bu borcu ödeme zorunluluğu bulunur.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.