Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Çarşı İzni Nedir? Askerlerin Çarşı İzni Hangi Gün Olur?

Askerde Çarşı İzni Nedir? Askerlerin Çarşı İzni Hangi Gün Olur?

Askerde çarşı izni nedir? Askerlerin çarşı izni hangi gün olur? Askerde çarşı izni kaç saat? Askerde izinsizlik cezası nedir? Askerde çift çarşı izni nedir? Bedellide çarşı izni var mı? Çarşı izin defteri nedir? Tüm bu sorunların yanıtına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Askerde Çarşı İzni Nedir?

Askerlik görevini yerine getiren şahısların veya askeri öğrencilerin, daha önce alıştıkları sivil hayattaki yaşamlarına duydukları özlemi ve duyulan bu özlemin kişiler üzerindeki psikolojik baskılarını en aza indirmek amacıyla sosyal aktiviteler yapmaları ve rahatlamaları için sivil kıyafet ile kışla/garnizon dışına çıkmalarına verilen izne “Çarşı İzni” denir.

Askerlik görevini yerine getirenler için her düşünce, sivil hayatta kısıtlanmadan yapabildikleri alışkanlıklarına çıkmaktadır. Bu nedenle bu yazımızda çarşı izni hakkında detaylı bilgiler vererek merak edilen bütün konuları ele alacağız.

Çarşı izinlerin dışında askerlik hizmetini yerine getirenlerin ölüm izni altında birinci derece aile bireylerinin vefat etmesi durumunda belirli bir süre izin verilmektedir. Askerlik hizmetini yerine getiren birinin aile bireylerinden anne, baba, eş ya da çocuklardan birinin vefat etmesi durumunda ölüm izni olarak 10 gün süre verilmektedir.

Askerlerin Çarşı İzni Hangi Gün Olur?

Çarşı izinleri bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Ancak şu bilinmelidir ki acemi birliğinde olan bir askere hiçbir şekilde çarşı izni verilmemektedir. Acemi birliğini bitirdikten sonra usta birliğine teslim olan askerlere çarşı izni verilmektedir. Çarşı izinleri bölge ve askerlik birliklerine göre haftada 1 ya da 2 kez olarak izin verilmektedir. Çarşı izinleri ülkemizde genellikle Cumartesi ya da daha yaygın olarak Pazar günleri verilmektedir.

Bazı durumlarda birlik komutanları, belirli kişilere mahsus olmak üzere çarşı iznini hafta içi bir gün olarak da belirleyebilmektedirler.

Askerde Çarşı İzni Kaç Saat?

Çarşı izin başlangıç saati ise genel olarak sabah saat 09.00 itibariyle başlar ve izne çıkan askeri personelin akşam en geç 17.00’da birliğine teslim olması zorunludur. Bu çarşı izin saatleri bölgelere göre 08.00 da başlarken çarşı dönüş saati ise akşam en geç 18.00 olarak değişmektedir. Kısacası askerlik hizmetini yerine getiren bir askerin çarşı saati toplamda 8 saat ile 10 saat arasında değişkenlik göstermektedir. Bu süreler boyunca askerler çarşı izinlerine çıktığı zaman askeri birliklerin yasaklanmış olan belirli kuralların dışına çıkmadan diledikleri gibi gezebilir, sinemaya gidebilir yemek yiyebilir ya da spor yapabilirler.

Askerde İzinsizlik Cezası Nedir?

Çarşı izinleri genel olarak Pazar günleri haftada 1 gün olmak üzere verilmektedir. Birlik komutanlarının kararı ile çarşıya çıkma izni kısıtlanabilmektedir. Askeri şahısların hafta sonu tatilinde faydalandırılmaması durumuna “İzinsizlik Cezası” adı verilir. Bu durum asker şahıslar arasında “Çarşı Kilitlenmesi” olarak da bilinmektedir.

Bu durum Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu Madde 27 ile açıklanmaktadır. Buna göre;

  • (FIKRA 1) İzinsizlik ve ilave hizmet yükleme cezaları; bu Kanunun dördüncü bölümünde yer alan uyarma, kınama veya hizmete kısmi süreli devam cezası gerektiren disiplinsizlik hâlleri ile nitelik ve ağırlıkları itibarıyla bunlara benzer diğer eylemlerin yapılması hâlinde verilir.,
  • (FIKRA 2) Birinci fıkra uyarınca verilecek disiplin cezalarının türü ve miktarı; erbaş ve erin hizmet ve disiplin safahatı ile eylemin niteliği göz önüne alınarak disiplin amirleri tarafından takdir edilir. Disiplin amirleri, erbaş ve erin olumlu hizmet safahatını dikkate alarak disiplin cezası vermeyebilir.
  • (FIKRA 3) Hizmetten men cezası veya seferberlik ve savaş hâllerinde disiplin kurulları tarafından oda hapsi cezası verilmesini gerektiren disiplinsizlikler; erbaş ve erin olumlu hizmet ve disiplin safahatı göz önüne alınarak disiplin amirleri tarafından yetkisi dâhilindeki izinsizlik veya ilave hizmet yükleme cezalarından birisi de verilebilir. Bu durumda, erbaş ve erler disiplin kuruluna sevk edilmezler.
  • (FIKRA 4) Barış zamanında Türk karasuları dışındaki gemilerde herhangi bir disiplinsizlik yapan erbaş ve ere, eylemin niteliği ve disipline olan olumsuz tesiri göz önüne alınarak disiplin amiri tarafından ekli (1) sayılı çizelgeye uygun olarak oda hapsi cezası verilebilir. Verilen bu cezanın karasuları dışında yerine getirilemeyen kısmı ilave hizmet yükleme cezası olarak yerine getirilir.

Askerde Çift Çarşı İzni Nedir?

Çarşı izinleri genel olarak Pazar günleri ve haftada 1 gün olarak verildiği için askerler yalnızca 1 gün çarşıya çıkmaktadırlar. Askeri personelin görev yaptığı birliğin komutanı tarafından kişiye, haftada 2 gün (Genelde Cumartesi-Pazar) çarşıya çıkma izni verilmesine “Çift Çarşı İzni” denir.

Bu izin genellikle askeri disiplin kurallarına riayet eden, görevini özveri ve başarı ile yapan personellere verilmektedir. Haftada iki gün olarak verilir ve bu hak çoğu zaman sadece ödülün hak edildiği hafta sonu için geçerlidir.

Bedellide Çarşı İzni Var mı?

Bedelli askerlikten yararlanacak asker adayları en az 3 hafta sonu geçirecekleri 21 günlük bir eğitim görmektedirler. Askerlik hizmetlerini bedelli olarak yerine getiren kişiler için bedellide çarşı izni var mı? Bedelli askerlikte çarşı izni olacak mı? Soruları oldukça merak konusu oldu.

Çarşı izinleri, acemi birliklerinde kullanılamamaktadır. Askerlik hizmetini bedelli olarak yerine getiren kişiler, askerde acemi asker statüsünde oldukları için çarşı izni kullanamazlar. Bunun yerine Pazar günleri eğitim faaliyetinin olmadığı tatil günleri olarak belirlenmiştir.

Çarşı İzin Defteri Nedir?

Çarşı İzin Defteri Nedir?

Askeri personeller birliklerine ilk katıldıklarında T.C Kimlik belgelerini birliklerine teslim etmektedirler. Askerlikleri bitene kadar özel durumlar hariç bu belge kişilere verilmemektedir. Askeri personellerin çarşı iznine çıktıklarında herhangi bir kimlik kontrolü ile karşılaşmaları durumunda askeri personel olduklarını belgeleyen ve denetim yapan Askeri İnzibat Görevlilerine çarşıya çıkma izninin bulunduğunu gösteren belgeye “Çarşı İzin Defteri” denir.

Çarşı izin defterleri birlik komutanlarınca ya da nöbetçi heyeti tarafından usulüne uygun doldurulur ve imzalanır. İzne çıkılan tarihteki satırın karşılığı imzalanmamış bir defter ile çarşıya çıkılamaz. Bir şekilde çarşıya çıkılmış ise bu durum AS.İZ. Askeri İnzibatlar tarafından fark edilirse kişi hakkında tutanak tutulur ve birliğine haber verilir. Tutulan tutanak usulüne uygun şekilde işleme konulur ve bu şahıslar Askeri Disiplin Kanununda belirtildiği şekilde cezalandırılırlar.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.