Askerde Çavuş Olmak: Askerde Çavuş Nasıl Olunur?
Askerlik, her türden insanla karşılaşılan, kimi zaman unutulmaz güzellikte anılar biriktirirken kimi zaman sinir ve sabır sınırının zorlandığı anların yaşandığı bir süreçtir. Bu süreç sırasında belli özellikleri taşıyor olmanız halinde size erbaşlık yani çavuşluk verilebilir. Kağıt üzerinde bu görev önemli bir vasıf gibi görünse de çoğu zaman attığınız taşın vurduğunuz kuşa değmediği vakalarla karşılaşırsınız.
Askerde Çavuş Nasıl Seçilir?
Normal şartlar altında askerde çavuş olabilmek için önce dönem dönem açılan onbaşılık sınavlarına girmek gerekir. Bu sınavlara girip başarılı olarak onbaşı olmaya hak kazananlar sonraki dönemlerde açılan çavuşluk sınavına girerek başarılı olmalıdır. Ancak uzun zamandır bu sistem uygulanmıyor. Askerde çavuş olabilmek için;
- Eğitim durumunuza,
- Diksiyonunuza,
- Dış görünüşünüze bakılır.
Eğer çavuşu seçecek komutan sizin bu özellikleri taşıdığınıza kanaat getirirse askerliğinizin kalan dönemini çavuş olarak sürdürürsünüz. Çavuş olduğunuzda üstünüze farklı görevler yüklenebilir. Eğitim çavuşu olabileceğiniz gibi nöbetleri ayarlayan ve takip eden nöbet çavuşu olmanız da mümkün. Bu tamamen birlikteki ihtiyaca göre belirlenir. Tüm bu bahsettiklerimiz erbaş statüsündeki çavuşluk için geçerlidir. Askerde uzman çavuş olmak, çok başka şartlara ve kriterlere bağlıdır ve ayrı bir yazının konusudur.
2021 GÜNCEL ÇAVUŞ-ONBAŞI-ER MAAŞLARI NE KADAR?
Askerde Çavuş Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Askerde çavuş olmak için en gerekli şart, birlikte bir çavuşa ihtiyaç olup olmadığıdır. Eğer önceki çavuş terhis olmuşsa ya da terhis tarihi yaklaşmışsa görevi ardından gelecek kişiye devreder. Genelde yeni çavuşu sorumlu komutan seçer ancak mevcut çavuşun sorumlu astsubayla gerekli saygı çerçevesinde samimiyet kurmasıyla bu sorumluluk çavuşa da verilebilmektedir.
Bu noktada gerekli şartlar mevcut çavuşla olan ilişki düzeyinize ve samimiyetinize bağlıdır. Ancak sorumlu komutanın çavuş seçimlerinde daha önceden saymış olduğumuz kriterler geçerlidir.
Askerde Çavuş Olmak İyi midir?
Çavuş olmak sanıldığının aksine çok da iyi bir şey değildir. Zira sorumluluklarınız beklemediğiniz derecede artar ve erlerin yapmış olduğu tüm disiplinsizliklerle ilgili ilk fırçayı siz yersiniz. Ayrıca nöbetçi astsubay veya uzmanın denetime çıkması ve nöbet sırasında uyuyan er bulması durumunda da uyuyan erle birlikte siz de askeri kontrol etmediğiniz için ceza alabilirsiniz.
Erbaş maaşlarıyla erler arasında da büyük bir fark yoktur. Çavuşlar yalnızca birkaç lira daha fazla kazanırlar. Bu oran elbette ki yüklenen sorumluluğu karşılamaya yetmez.
Çavuşluğun belki de tek iyi yanı nöbet dağılımında çavuşlara görev verilmemesidir. Bu durumun tek istisnası birlikte devre boşluğu yaşandığı durumlardır. Devre boşluğu, gelmesi beklenen yeni celp dönemi askerlerinin birliğe teslimlerinin gecikmesi durumudur. Devre boşluğu, usta birliğine teslimlerin KTM’lerden yapıldığı terör bölgelerinde sık yaşanır. Devre boşluğu yaşandığında birlikteki her er ve erbaş nöbet tutmakla yükümlüdür.
Kısa Dönem Çavuş Nasıl Olunur?
Kısa dönemlerin çavuş olması da uzun dönemlerle aynı kriterlere bağlıdır. Ayrıca pek çok kısa dönem er, usta birliğine teslim olduğunda eğitim durumundan dolayı otomatik olarak çavuş yapılır. Bu çavuşluk karakol çavuşluğu değil, genelde kısım çavuşluğudur. Ancak kısa dönemler, uzun dönemler tarafından pek sevilmediği için çavuşluk rütbeleri de pek ciddiye alınmaz.
Askerlikte üstlenilen diğer görevlerle ilgili hazırladığımız içerikler için:
Askerde Topçu Olmak: Askerde Topçunun Görevi Nedir?
Askerde Yazıcı Olmak: Askerde Yazıcı Nasıl Olunur?
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.