Askerde Evci İznine Çıkmak – Yönetmelik ve Dilekçe Örneği
Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olan her Türk genci askerlik yapmakla yükümlüdür. Çeşitli koşullara bağlı olarak askerlik görevinin ifa edildiği süre uzun ve kısa dönem olarak ayrılırken devlet tarafından askerlere tanınan bazı haklar mevcuttur. Evci izni de bunlardan bir tanesidir. Yükümlüler, kendilerine tanınan yasal haklar doğrultusunda, gerekli şartları taşıdıkları takdirde belirli sürelerde aileleriyle vakit geçirebilir.
Kimler Evci İznine Çıkarabilir?
Vatani görevini yapmakta olan askerlerin, evci izninden faydalanabilmek için birtakım şartları taşımaları gerekir. Bu şartlar, bölgenin durumuna ve birlikteki koşullara göre değişkenlik gösterir.
- Evci izninden yalnızca er ve erbaşların faydalanması mümkündür.
- Askerliğini yapmakta olan er ve erbaşların evci izni kullanabilmeleri için acemiliklerini tamamlamış olmaları gerekir. Acemilik döneminde askerlerin evci iznine çıkmaları mümkün değildir.
- Evci izni ikametgah konusu yönetmelikte şu şekilde açıklanmıştır: Geçici olarak ikamet edilecek yerin askeriye tarafından sicilli yerler listesine alınmamış olması gerekir. Evci izninde vakit geçirilecek yerin sorunlu olmaması halinde hiçbir problem oluşmaz.
- Anne, baba, eş, evli ya da boşanmış ağabey ve evli ya da boşanmış abla yükümlüyü evci iznine çıkartabilecek kişilerdir. Bunlar haricinde dayı, hala, teyze, amca gibi yakın akrabaların yanına evci çıkma durumu söz konusu değildir. Hiç evlenmemiş bekar ağabey ya da hiç evlenmemiş bekar abla da evci izni almak için yeterli değildir.
- Bir diğer şart ise bölgenin terör bakımından tehlike durumudur. Bölge, terör olaylarının sık yaşandığı ve kışlanın dışındaki bölgelerde askerin hayatının tehlikede olacağı bir bölge ise, askerin evci iznine çıkmasına izin verilmez.
- Askeriye içerisinde kötü hal ve hareketlerde bulunan olumsuz tutum ve davranış sergileyen bir asker evci izninden mahrum bırakılabilir.
Askerde Evci İzni İçin Gerekli Belgeler ve Şartlar
Evci iznine çıkmak isteyen er ya da erbaş öncelikle bulunduğu komutanlık üzerinden dilekçe yöntemiyle bir başvuru yapmalıdır. Bu dilekçeyi, asker kim tarafından evci iznine çıkartılacaksa o kişinin düzenlemesi gerekir. Bu kişi düzenlediği dilekçede, askeri çıkarmak istediği ve konaklama yapacağı yerin adresi ve tarifini açıkça yapmalıdır.
Karar aşaması genellikle çok uzun sürmez ve birkaç gün sonra dilekçeye cevap verilir. Dilekçeye gelen olumlu cevaptan sonra asker, evci iznine çıkacağı günü bekler. Bu günün belirlenmesinde de çevrenin hava muhalefeti ya da terör durumu önem arz eder. Evci iznine çıkacağı gün geldiğinde onu almaya gelen kişi ve asker imzalarını atarak birlikten ayrılabilirler. Gelen kişi askerin eşi ise evlilik cüzdanını da yanında bulundurmasında fayda var.
Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da askeriyeden ayrılırken atılacak olan imzadır. Evci izninde imza atmamak askerin birlikten izinli olarak ayrılmadığının, kaçak olarak ayrıldığının delili olur ve bu durum sonucunda ciddi cezalar söz konusu olabilir. Askeriyeden imza atmadan çıkmak çok zor hatta imkansız olsa da bu duruma dikkat edilmesinde fayda vardır.
Evci izni alacak kişinin dikkat etmesi gereken şeyler bunlarla da sınırlı değildir. Evci iznine ayrılacak olan Tük Silahlı Kuvvetleri mensubu askerin şehir dışına çıkması yasaktır. Bu konuyla alakalı yönetmelikte açıkça “Garnizon dışına çıkmamak şartıyla evci izni verilebilir.” ibaresi yer almaktadır. Eğer asker bu kurala uymadı ise evci izninde şehir dışına çıkma cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Buradaki garnizon kelimesi askerin görev yaptığı komutanlığın sorumluluğu altında olan ilin sınırlarını ifade eder.
Er ve erbaşlara tanınan evci izni ayda iki kere olmak üzere tanımlanır. Bazı yerlerde ayda iki kere kullanılan izin; terör olaylarının sık yaşandığı, askerin hayatının tehlikede olduğu garnizon sınırları içerisinde bir güne düşmekte hatta bazı bölgelerde ise evci izni hiç verilmemektedir.
Er ve erbaşların evci izinleri ya da diğer durumlarda sahip oldukları hakları öğrenmek için yönetmelik maddeleri incelenebilir.
Evci izni dilekçe örneği indirmek için TIKLAYINIZ!
Asker evci izni yönetmeliğini incelemek için TIKLAYINIZ!
Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.