Askerde Hava Değişimi Parası Nedir? Nasıl Alınır?
20 yaşına gelen her Türk genci, tecile konu herhangi bir mazereti olmadığı müddetçe askerlik vazifesini yapmakla yükümlüdür. Uzun dönem de olsa, kısa dönem de olsa askerlik uzun ve kimilerine göre zorlu bir süreçtir. 6 ya da 12 ay boyunca birliğin içerisinde yaşayan askerler zaman zaman çeşitli hastalıklara yakalanabilir. Ruh veya beden sağlığı bozulan askerin tedavi süreci TSK tarafından planlanır, tedavi sürecindeki tüm masrafları TSK üstlenir. Tedavi sürecinde askere hava değişimi adı altında istirahat amaçlı izin hakkı tanınır. Asker ruhsal veya bedensel olarak kendine gelmesi için evine gönderilir, kendini iyi hissedene kadar evinde kalması sağlanır.
Hava Değişimi Nedir?
Askerlik görevini ifa eden yükümlülerin sağlıkları, TSK’nın sorumluluğu altındadır. Askerlik görevini yaparken çeşitli hastalıklara yakalanan askerlerin tüm tedavi masrafları TSK tarafından karşılanır. Öte yandan psikolojik ya da bedensel bir problem yaşayan askere genellikle 45, en fazla 90 gün olmak üzere izin verilir. Bu izin “hava değişimi” olarak tanımlanır. Hava değişimi süresince asker evinde istirahat eder. Askerin evinde geçirdiği vakit de askerlik görevinden sayılır. Çünkü hava değişimi keyfi bir izin değildir ve askerin sağlık durumunun izin kullanmayı gerektirdiği hastane tarafından onaylanmıştır.
Hava değişimi alan yükümlülere 3 nüsha verilir. Bunlardan biri kendisinde kalırken, biri yerli askerlik şubesine biri de birliğine gönderilir.
Hava Değişimi Verilen Hastalıklar Nelerdir?
Bir askerlik yükümlüsünün hava değişimi izni alabilmesi için bedensel ya da ruhsal anlamda bir rahatsızlık yaşaması gerekir.
Askerlik görevi sırasında bedensel olarak rahatsızlanan, sakatlanan ya da yaralanan askerin ayrıca ruhen çökmüş olması, kendine ya da çevresindekilere zarar verecek duruma gelmesi de hava değişimine konu olabilir.
Bu durumda askerin ailesinin yanında bir süre kalarak yeniden sağlığına kavuşması hedeflenir.
Hava Değişim Parası Nasıl Alınır?
Hava değişim parası almak isteyen asker, ikaet ettiği yerde askerlik şubesine başvurmalıdır. Başvuru esnasında talep edilen belgeler şunlardır:
- Hava değişim raporu
- T.C. kimlik belgesinin aslı ve 3 adet fotokopisi
- Daha önce hava değişimi alınmadığını kanıtlayan raporun aslı ve 3 adet fotokopisi
- Ziraat Bankası hesap bilgilerini gösterir belge
Bu belgelerle askerlik şubesine başvurulduğu takdirde paranızı askerlik şubesince belirtilen tarihler arasında hava değişimi parası alınabilir.
Hava Değişim Parası Nasıl Hesaplanır?
Hava değişimi için izin alan askerlere verilen ücret hava değişim parası olarak adlandırılır. Hava değişim parası istirahat süresine ve askerlik yapılan bölgeye göre değişkenlik gösterir. Ayrıca hava değişimi izni verilen askere, askerlik yaptığı birlik ile ikamet ettiği ev arasındaki mesafe kadar yol parası da ödenir. Bununla birlikte askerin tıpkı sevk döneminde olduğu gibi yol izni hakkı da mevcuttur.
Hava değişim ücreti günlük iaşe bedeli ve gün sayısının çarşımı ile bulunur. Ayrıca bu tutara yol ücreti de eklenir. Günlük iaşe bedeli 2018 itibarıyla 12,87 Türk Lirası’dır.
Hava Değişim Parası Ne Kadar Sürede Yatar?
Hava değişim parasının ne kadar süreyle yatacağı muayeneyi gerçekleştiren doktor tarafından belirlenir. Hava değişim parası, raporda yazılı olan tarihler arasında askere ödenir.
Hava Değişim Parası Sorgulama
Hava değişim parası için askerlik şubesine başvuru yaptıktan sonra, paranın nerede ve ne zaman alınabileceği merak konusu olur. Hava değişim parası; askerlik şubesine başvuru yapılırken açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılır.
Paranın yatıp yatmadığı hesap kontrolü yapılarak öğrenilebilir. Hava değişim parasının yatırıldığı kesin bir tarihten söz edilememesi dolayısıyla düzenli olarak Ziraat Bankası hesabı kontrol edildiği takdirde hava değişim parasının yatırılıp yatırılmadığı sorgulanabilir.
Hava Değişim Parası Neden Yatmadı?
Hava değişim izni alarak, memleketindeki askerlik şubesine başvuran askerler hava değişimi belgelerini ibraz ettiklerinde askerlik şubesindeki görevliler paranın ne zaman yatacağını aşağı yukarı olarak belirtirler. Ancak belirtilen süre zarflarında yatmadıysa bu durumda bir sorun olabilir. Bu nedenle hava değişim parasının yatmadığı takdirde ikamet edilen ildeki askerlik şubesine gidilmeli ve durum anlatılmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.
Hava değişimi aldım günü bitti çürük verdiler benim alma sansım varmı acaba
Kim verdi çurugu kardeşim neyin vardı verdiler
Ben simdi hava degisindeyim ayin 4 ünde geldim 1 inde gidecem ben ne yapmam lazim
ben basvuru yapmaya gittim birliginden yapiliyor dediler sonra bidahada gitmedim maasim dahi eksik yatti
Banada yatmadı
Bana yatmadı