Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Jandarma Olmak: Askerde Jandarma Nasıl Olunur?

Askerde Jandarma Olmak: Askerde Jandarma Nasıl Olunur?

Askerliğini yapacak olan yükümlülerin görevlendirileceği sınıflardan biri olan jandarma kelimesi, Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Sözlükte, genel güvenliği ve kamu düzenini sağlamakla görevli silahlı askeri kuvvet olarak tanımlanan jandarma sınıfıyla ilgili detayları ve sıkça sorulan soruları derledik.

Jandarma Nasıl Olunur?

Jandarma olmak için yapabileceğiniz bir tercih veya verebileceğiniz bir dilekçe bulunmuyor. Jandarma, piyade, havacı gibi sınıflar, komandoluk gibi tercihe bağlı değildir. Askerlik başvurusunu yaptıktan sonra, sınıf ve tertibat aşamasında hangi sınıfta askerlik yapacağınız bilgisayar ortamında rastgele belirlenir. Bu nedenle askerlik başvurusu yaptıktan sonra askerliğinizi jandarma olarak yapacağınız kesin değildir.

Askerlik dağıtımlarının nasıl yapıldığı ve görev yerlerinin neye göre belirlendiğini öğrenmek için: Asker Dağıtımları Nasıl Yapılıyor? Görev Yeri Neye Göre Belirleniyor?

Jandarma Olarak Askerlik Yapmak Nasıldır?

Askerliği jandarma olarak yapmak, diğer sınıflardan farklı değildir. Özel bir görevlendirmeniz yoksa tüm askeri sınıfların acemi eğitimleri aynı kapsamdadır ve askerler bu doğrultuda eğitilirler. Jandarma olmanın diğer askeri birimlerden tek farkı, köy belde ve şehirler arasında emniyet mensuplarının yetki alanının dışında kalan bölgelerde yaşanan asayiş olaylarına jandarmanın bakmasıdır. Bu bölgelerde görevlendirilen jandarmalar, diğer askeri birimlerden farklı olarak; bölgede asayişi sağlamak amacıyla araçla düzenli olarak devriyeye çıkabilir, yaşanan olaylarla ilgili araştırma yapmak için görevlendirilebilir. Jandarma teşkilatı, görevli oldukları bölgeye göre polis teşkilatına benzer yetkilere sahip olmasından dolayı diğer askeri birimlerden ayrılırlar.

İl Jandarma Komutanlığında Askerlik Yapmak Nasıldır?

İl jandarma komutanlıklarında görevli jandarma erler, komutanlık içerisinde hangi kısım amirliğinde ihtiyaç varsa orada görevlendirilirler. Eğer kısımlarda ihtiyaç yoksa erler, nöbet eri adı verilen ve yalnızca belli saatlerde nöbet tutmakla görevli askerlerin arasına katılır.

Özetlemek gerekirse il jandarma komutanlıklarında görev yapan askerlerin diğer askeri birimlerden görev bazında hiçbir farkı yoktur. Erbaş ve erler, nerede ihtiyaç varsa ona göre dağıtılır ve görevlendirilirler. Bu görevlendirme için kimi zaman;

  • Eğitim,
  • Dış görünüş,
  • Diksiyona bakılabildiği gibi kimi zaman yalnızca referans yeterlidir.

Kısa Dönem Jandarma Olarak Askerlik Yapmak Nasıldır?

Birlik içerisinde her türlü kültür ve eğitim seviyesinde insan bulunabildiğinden, yalnızca üniversite mezunu kısa dönem erler değil kendini geliştirmeyi başarmış, kafası çalışan kişiler de ayrı bir değere sahiptir. Bu, kulağa ayrımcılık gibi gelse de aslında iş hayatında da durum böyledir. Belli bir işi yapmak için alınacak olan personel adayında çeşitli özelliklerin olup olmadığına bakılır. Askerlikte de bu durum böyledir. Üniversite mezunları içerisinde değişik karakter ve yapıda insanlar olsa da genelde karakol komutanlar, kısa dönem erleri nöbetle görevlendirmek yerine kısım amirliklerinde görevlendirirler. Bunun başlıca sebebi kısa dönemlerin verilen emri tam olarak anlayacak ve görevi en kısa sürede eksiksiz biçimde yerine getirecek olduğuna inanmalarıdır. Kısa dönem jandarma erler bu nedenle genelde nöbet eri olarak değil kısım amirliklerinde değerlendirilirler. Ancak kısımlarda yer yoksa nöbet eri de olabilirler.

Kısa dönem jandarma ve piyade erlerin askerde yaşayacakları en büyük zorluk uzun dönemlerle olacaktır. Usta birliğine onlardan sonra teslim olup onlardan önce gidecek olmanız nedeniyle çoğu uzun dönem size ön yargılı yaklaşabilir. Yapmanız gereken şey, yalnızca belli bir süre burada olduğunuzu kendinize hatırlatıp komutanlarınız tarafından size verilen görevi layığıyla yerine getirmektir.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Burak tan dedi ki:

    Merhabalar kısa dönem jandarma olarak askerliğimizi yaptıktan sonra 2. 6 aya kalma durumu oluyor mu yardımcı olursanız sevinirim