Askerde Yapılan Bütün Görevler Askerde Ne İş Yapılır? En Rahat Görev Hangisidir?
Askerde ne iş yapılır? Askerde yapılan görevler, Askerde yapılan işler, Asker ne iş yapar? Askeri personel ne iş yapar? Askerde görevler nasıl dağıtılıyor? Askerde en rahat görev Askerde yazıcı olmak, Askerde koğuşçu olmak, Askerde revirci olmak, Askerde görev dağılımı, Askerde silahçı olmak, Askerde posta olmak, Askerde şoför olmak, Askerde limancı olmak, Askerde onbaşı olmak, Askerde şoför olmak, Askerde çaycı olmak, Askerde yemekhane görevlisi olmak, Askerde kantinci olmak, Askerde bulaşıkçı olmak, Askerde santralci olmak, Askerde meydancı olmak, Askerde çamaşırhaneci olmak, Askerde depocu olmak hakkında en ayrıntılı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Vatani görevini yerine getirmek isteyen her Türk vatandaşının askerlik süreleri boyunca yapacakları bazı görevler ve sorumluluklar bulunmaktadır. Askere gidecek kişilerin askerlik süresi boyunca karşılaşabileceği bütün görevleri aşağıda sizler için sıraladık.
Askerde Görevler Nasıl Dağıtılıyor?
Usta birliklerine katılan bütün askerler, birlik komutanlarına ve birlik astsubaylarına kendilerini tanıtırlar. Sivil hayatta ne iş yaptıklarını ve sahip oldukları tüm yetenekleri anlatırlar. Bunun sonucunda birlik komutanları askeri personelleri uygun gördüğü görevlere dağıtarak birlikteki görevleri paylaştırır.
Görevlendirilen personel bir süreliğine kendinden önceki dönemden o görevi yapan kişiler tarafından oryantasyon eğitimi alır. Bu eğitim tamamlandıktan sonra görevinin başına geçerek askeri görevini tam manasıyla yerine getirmeye başlar.
Askerde Ne İş Yapılır? Askerde Yapılan Görevler Nelerdir?
Askerde ne iş yapılır sorusunun cevabı olarak Askerde yapılan tüm görevleri ve bu görevlere seçilen kişilerde aranan özellikleri sizler için sıraladık. Aşağıda sıraladığımız görevlerden birini askerde siz de yaptıysanız yorumlarda tecrübelerinizden bahsederek askere yeni gidecek kişilere yardımcı olabilirsiniz.
Askerde Yazıcı Olmak
Askere giden bir kişinin yazıcı olarak görev yaptığı işin en net tanımı, evrak işleriyle ilgilenen görevli askerdir. Yazıcılar genellikle askerlikte en rahat olan görevler arasındadır. Bunun nedeni ise yaz ya da kış fark etmeden bir odanın içerisinde evrak ve yazı işleriyle ilgilenmesidir. Bu nedenle eğer askere gittiğinizde yazıcı olarak görev alırsanız askerliğinizin oldukça rahat geçeceğinden emin olabilirsiniz.
Ayrıca yazıcı olan askerler diğer komutanlarla oldukça yakın olmaları sebebiyle diğer askerlere göre daha rahat bir askerlik geçirebilirler. Komutanlarla özellikle tutanak işlerinde oldukça yakın ilişki kurmaları sebebiyle diğer askerlerden daha çok samimiyet kurma ihtimalleri vardır.
Askerde yazıcı olarak görev yapan kişiler genellikle lisans veya önlisans mezunu olan kişilerden seçilir. Bir birlikte yazıcı seçilirken dikkat edilen başlıca hususlardan biri kişinin klavye yeteneği ve Microsoft Word programlarındaki tecrübesidir.
Daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için Askerde Yazıcı Olmak adresin ziyaret edebilirsiniz.
Askerde Revirci-Viziteci Olmak
Askerlik süresi boyunca askerlerin temek sağlık problemlerinin giderilmesi için yardımcı olan askerlere verilen isimdir. Bu görevi alan askerlerin tamamı sağlıkçı ya da eczane de çalışmış kişilerden oluşmaktadır. Yani askerde revirci olmak için ya eczanede çalışıyor olmak ya da lise ya da üniversitede sağlık alanında bir bölüm okumuş olmak gerekiyor. Eğer birlikte bu özellikte kimse yoksa temel kullanılan ilaçları tanıyan kişi revirci seçilir.
Revirciler hasta askerlerle muhatap olmaz. Sadece çok acil durumlarda bilinçli şekilde ilk yardım müdahalesinde bulunur. Genel görevleri hasta olan askerleri revire götürüp getirmek ve kullanmak zorunda oldukları temin edilmesini sağlamak. Ayrıca hasta olan askerlerin listesini çıkararak revire eğer ihtiyaç duyulursa sivil hastaneye götürmekle yükümlüdür.
Ayrıca askerlerin ayrılış ve katılış işlemlerini, bu işlemlerin evraklarını hazırlamak ile de görevlidirler. Bu askerlere Asteğmenler ve Asçavuşlar da dâhildir. Ayrılışı zamanında yapılmayan askerlerin terhis olmaları gecikebilir. Bu sebeple revirci akıllı ve disiplinli çalışan kişilerden seçilir.
Askerde Koğuşçu Olmak
Koğuşlarda herhangi bir problem, düzensizlik ya da buna benzer durumların oluşmasını engellemek ya da sorun var ise bunu komutana bildirmekle yükümlü olan kişidir. Ayrıca koğuşçular gece ve gündüz olmak üzere iki farklı zaman diliminde de görev yapmaktadır.
Koğuş ile ilgili kuralları gözetmek, uymayanları nöbetçi heyetine bildirmekle yükümlüdür. Koğuşların temizlenmesi ve temiz tutulması, zaman zaman havalandırılması ve koğuş sıcaklığının gözetilmesi de bir başka görevleridir.
Gece koğuşçuları sabah personeli emir olunan saatte kaldırırlar. Kalkmayan veya bu konuda zorluk çıkaran personeli komutana bildirirler. Gündüz koğuşçuları ise koğuşların kullanımının yasak olduğu zamanlarda askeri personelleri koğuşlara almazlar.
Askerde Silahçı Olmak
Silahlardan sorumlu olan, silahların bakımını yapan ve silahların listesini tutan görevli askerlere verilen isimdir. Ayrıca silahçılar birçok birliklerde gündüz koğuşçusu ya da gündüz onbaşısı olarak görev yapar. Gündüz onbaşısının görevi ise nöbet saati gelen askerleri silahhaneye götürerek silahlarını alarak nöbet yerine götürme görevi de bulunur.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde en çok şehit verilen olay türleri trafik ve silah kazasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple Silahçı olarak seçilen kişiler olgun, disiplinli ve işini ciddi yapan kişilerden seçilmektedir.
Askerde Posta-Haberci Olmak
Askerlik süresi boyunca birbirinden farklı kavram duyacaksınız. Bu kavramlar arasında en dikkat çeken görev postadır. Peki, bu posta ne iş yapar? Kimin postası olur? Görevleri nedir? Gelin bu kavramlara hızlıca bir göz atarak merak edilen kavramları kısaca tanıtalım.
Birlik Komutanlarının en yakınında bulunan, haber getirip götüren askerlere verilen isimdir. Genel olarak komutanların postaları bulunur ve komutanların ihtiyaçlarını karşılamak, odalarını temizlemek vb. işlerle ilgilenen kişilerdir. Haberci olarak da adlandırılırlar.
Bu kişiler genellikle birlikteki en olgun, en disiplinli kişilerdir. Birlik komutanlarının her anında yanındadırlar. Genellikle rütbeli personeller ile çok yakındırlar. Sürekli birlik komutanı ile birlikte oldukları için diğer rütbeli personeller ile hiyerarşik ilişkileri oldukça zayıftır. Çoğu durumda bir rütbeli gibi hareket ederler.
Şartlar mümkün ise kışlada diğer askerler ile birlikte kalmazlar. Lojman bölgesinde görev yapan askerlerin kaldıkları koğuşlarda kalırlar.
Askerde Onbaşı Olmak
Genellikle gece devriyesi atan askerlere verilen isimdir. Ayrıca onbaşılar bazı birliklerde hem gece hem de gündüz olmak üzere askerleri nöbet yerlerine götürmekle de görevlidirler.
Bazı bölgelerde askerler nöbet yerlerine gitmeden önce doldur-boşalt istasyonu adı verilen silahlarının içinde mermi olmadığının kontrol edildiği istasyonlara giderek oradaki rütbeli personel tarafından kontrol edilirler. Bu istasyonlarda ayrıca fener, künye, düdük kontrolü yapılır. Ayrıca nöbet tutacak personele burada işaret ve parola da söylenir. Nöbet tutacak personelin doldur-boşalt noktalarına götürülmesi de Onbaşıların görevidir.
Askerde Şoför Olmak
Genellikle Birlik komutanlarının araçlarını sürerler. Ehliyeti olan ve diksiyonu düzgün kişilerden seçilir. Komutanların 2. Habercisi konumundadır. Komutanlara en yakın olan askerlerdendir. Birlik komutanı şoförleri şartlar mümkün ise kışlada diğer askerler ile birlikte kalmazlar. Lojman bölgesinde görev yapan askerlerin kaldıkları koğuşlarda kalırlar.
Bir birlikte yalnızca komutan şoförü yoktur. Birçok şoför bulunur. Birliğe ve duruma göre Transit, Land Rover, Vidanjör ve büyük askeri araçlarda sürebilirler. Şoför olarak seçildikten hemen sonra askeri ehliyet almak için eğitime tabi olur ve yeri ve zamanı daha önceden belirtilen tarihte bu ehliyet için sınava girerler.
Daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için Askerde Şoför Olmak adresini ziyaret edebilirsiniz.
Askerde Limancı Olmak
Özellikle kıyı yerlerinde görev yapan askeri personeller limancı olarak da görev alabilmektedir. Limanda yapılan işlemler genellikle Askeri İnzibatların görevleridir. Askeri İnzibatların tüm görevlerine ulaşmak için Askeri İnzibat (As.İz) Ne İş Yapar? Adresini ziyaret edebilirsiniz.
Limancılar, liman dosyalarını oluşturmak, düzenlemek ve muhafaza etmekle görevlidirler. Özellikle KKTC’de görev yapan kişilerden görevlendirmesi limancı olanlar ülkeye giriş çıkışların kontrol edilmesi, bu giriş çıkışların kayıt edilmesi ve kayıtların muhafaza edilmesi ile görevlidirler.
Bu görev en yoğun olarak bir liman şehri oldukları için KKTC ülkesinde bulunan Gazimağusa ve Girne’de yürütülmektedir. Bu şehirlerde ülkeye deniz yoluyla yapıla askeri personel giriş ve çıkışları Gazimağusa Merkez Komutanlığı ve Girne Merkez Komutanlığı tarafından yürütülmektedir.
Askerde limancı olmak için matematiksel zekâya, diksiyon düzgünlüğüne ve göz açıklığına dikkat edilir.
Askerde Çaycı Olmak
Genellikle kışla karargâh binası içerisinde bulunan Çay Ocağı adı verilen kısımda karargâh personellerinin çay, kahve vs. ihtiyaçlarının giderilmesi için görev almaktadırlar.
Sabah herkesten önce kalkıp günlük tüketilecek olan çay için hazırlık yaparlar. Ne olursa olsun her halükarda mesai saatleri içerisinde çay demlerler.
Askerde çaycı olmak için özel bir yeteneğe sahip olmak gerekmemektedir. Fakat sürekli karargah binası içinde olacakları için kılık kıyafetine özen gösteren kişiler bu göreve seçilirler.
Askerde Yemekhane Sorumlusu Olmak
Özellikle küçük birliklerde yemeklerin dağıtılması, yemekhane binasının temizliği ve yemekhanede bulunan teçhizatların korunması görevlerinde bulunurlar.
Yemeklerin yeterli gelip gelmediği ve kişilere eşit dağıtılması görevi nöbetçi heyetinin görevidir. Nöbetçi heyeti bu görevlerin aksamaması için yemekhane sorumlusu olan personelleri de dikkatli olması konusunda görevlendirirler.
Askerde yemekhane sorumlusu kişiler temiz ve titiz kişilerden seçilmektedirler.
Askerde Kantinci Olmak
Askerde kantinlerin işletilmesi, alış ve satış kontrolleri genellikle bir astsubay tarafından yürütülür. Astsubaylar bu görevin yürütülmesi için en az bir personel görevlendirirler. Bu askerler askerde görevini kantinci olarak yerine getirirler.
Askerde kantinci olarak görev yapanlar emir olunan saatler arasında kantini açmak ve kapatmak ile sorumludurlar. Ayrıca gelen malları teslim alırlar.
Kantinci olanlar bu göreve başlamadan önce malları üzerlerine zimmet alırlar ve bu mallardan sorumlu olurlar. Ayrıca kantin binasının temizliği ve kantindeki eşyaların korunması anlamında da birtakım görevleri bulunmaktadır.
Askerde görev yapan kantinciler, muhasebe ve benzeri okullarda okumuş ya da bir işletme de bu konuda görev yapmış kişilerden seçilmektedir.
Askeri kantinlerde satılan ürünler genellikle sivil hayattan çok daha ucuz olur. Askeri kantinler ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için Askerde Kantinde Neler Satılır? Kantin Ucuz mudur? adresini ziyaret edebilirsiniz.
Askerde Santralci-Telsizci Olmak
Askerde birçok askeri birlik vardır. Bu birlikler sık sık birbirleriyle iletişim kurmak durumundadırlar. Askeri birimler arasında iletişim kurmak birlik sayısı çok fazla olduğu için oldukça güçtür. Bu sebeple askeri birliklerin birbirleriyle kolay iletişim kurabilmeleri için her en az her tümende bir iletişim kurumu vardır. Diksiyonu iyi olan kişiler burada görev yapabilirler.
Askerde Bulaşıkçı Olmak
TSK personeli olan askerler sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 öğün yemek yemektedirler. Bu yemekler tabldotlar ile yenilmektedir. Yemekten sonra bu bulaşıkların yıkanması görevi çoğu zaman o kışlanın personeli tarafından yürütülmektedir.
Bulaşıkhane görevlisi kişiler genellikle birliğe yeni katılan personellerden seçilmektedir. Bulaşıkhane görevlisi olmak için ayrıca bir yetenek aranmamaktadır.
Askerde Depocu Olmak
Her askeri birliğin bir deposu bulunmaktadır. Birlik astsubayları kendisine zimmet edilen askeriye malzemelerini bu depolarda muhafaza etmektedirler. Güvenilir ve disiplinli kişileri de bu deponun sorumlusu olarak görevlendirirler. Depocu olarak görev yapan bu kişiler deponun temizliği ve depo mallarının korunması anlamında görev yaparlar.
Ayrıca bu kişiler çoğu zaman birlik astsubaylarının habercisi durumundadırlar.
Askerde Çamaşırhaneci Olmak
Çoğu birlikte çamaşırlar özel bir çalışan tarafından yıkanmaktadır. Küçük birliklerde ise askeriyeye bağlı bir çamaşırhane ve çamaşırhane görevlileri bulunmaktadır. Bu kişiler çamaşırhane binasının temizliği ve çamaşırhanede bulunan araç ve gereçlerin korunmasından sorumludurlar.
Birliklerde çamaşırlar genellikle haftada bir Cumartesi veya Pazar günleri yıkanmaktadır. Çamaşırhaneci olmak için özel bir şart aranmamaktadır.
Askerde Meydancı Olmak
Askerde meydancı olarak görev yapan kişiler Karargah binalarındaki veya görevli olduğu diğer komutanlık binalarının içerisindeki temizlikten sorumlu kişilerdir. Karargah binasının içindeki lavaboların temizlenmesi, karargah binasının camlarının temizlenmesi ve personel yetersiz kaldığı durumlarda diğer karargah işlerine yardımcı olmak diğer görevleri arasındadır.
Askerde meydancı olanlar seçilirken Karargah binasının içerisinde olacakları için kılık kıyafetlerinin düzenli olması gerekmektedir.
Askerde Tüm Personelin Yaptığı İşler
Bu bölümde askerde ne iş yapılır ile ilgili tüm personelin yaptığı işleri açıkladık. Askerde yalnız bir veya birkaç kişiye verilemeyecek görevler bulunmaktadır. Bu görevlerin başında mıntıka alan temizliği bulunur. Askeri personeller özellikle sabah içtimasından önce kendi mıntıka alanları başta olmak üzere tüm kışlayı temizlerler. Temizlenen bu alanlarda herkes görev alır.
Ayrıca birlik komutanı tarafından hariç bırakılanlar dışında herkes nöbet tutar. Nöbet askerlerin başlıca görevlerindendir.
Asker kişiler üzerlerinde taşıdıkları üniforma gereği birbirleriyle iyi geçinmek, birbirlerine destek olmak zorundalardır. Bu her askeri personelin gözetmesi gereken önemli bir kuraldır. Bu ve benzeri tüm kurallar Talimnameler ile açıklanmıştır. Belirtilen kurallara uyulmaması taktirde bazı cezalar Askeri Ceza Kanunu‘nda açıklanmıştır.
Askerler ayrıca birtakım nezaket kurallarına uygun şekilde hareket etmek zorundalardır. Bu kurallara Askeri nezaket ve terbiye kuralları adı verilen 41 maddede açıklanmaktadır. Tüm bu kurallara ulaşmak için Askeri Nezaket ve Terbiye Kurallarına (ANTK-41) adresini ziyaret edebilirsiniz.
Askerde En Rahat Görev Hangisidir?
Askerde ne iş yapılır sorusunu soran herkes askerde en rahat görev hangisidir sorusunu sormaktadır. Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere askerlik insanı yoran, yorarken de güçlendiren bir görevdir. Askerde alınacak her görevin kendine göre bir takım zorlukları vardır. Askeri posta olursanız, bir saygınlığınız olur ama kışlaya akşam 21.00 da geldiğiniz zamanlar olur. Bulaşıkçı olursunuz o gün deterjan biter gününüz mahvolur. Kantinci olursunuz, 5 dakika fazla kantini açmadığınız için arkadaşlarınız size düşman olur. Koğuşçu olursunuz, sabah insanlar size küfreder vs. İşin özü askerde her iş birbiriyle kıyaslanamayacak kadar zordur.
Her insan yazıcı olmanın kolay olduğundan bahseder. Birçok konuda diğer askerlerden rahat gibi gözükse de askerde yazıcılar da yeri geldiğinde akşam geç saatlere kadar çalışmaktadırlar.
Askerde en rahat görev, kafanızı en az ağrıtan görevdir. Kafanızın en az ağrımasını istiyorsanız en iyi bildiğiniz işi yapmanız gerekmektedir. Bir kişi eğer sevmediği işi yaparsa o iş hem askerde hem de sivil hayatta başına adeta bir bela olur. Bu sebeple askerde sizin için en rahat görev en iyi yaptığınız iştir. Hangi işi daha iyi yapıyorsanız o iş için görevlendirilmeye çalışın.
Askerde yapılan tüm işleri sizler için açıklamaya çalıştık. Bu sayılan görevler haricinde askeriyede birçok farklı görev bulunmaktadır. Siz de askerdeyken yukarıda sayılan görevlerden herhangi birini yaptıysanız ya da Askerde yaptığınız görev, yukarıda sayılanlardan farklı bir görev ise değerli tecrübelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.
Ben askerliğimi Kıbrıs/Türkeli köyünde Kundağı motorlu obüsçü olarak yaptım. Yani topçu sınıfındaydım. Ben muharip birlik eğitimi aldım. Sürekli eğitim sahasındaydık. Baya sağlam seçme ve eğitimlerden geçtik. Fakat bazen hafta sonu çarşıya çıkmadığımız zaman, Bulaşık hanecileri kontrol ve desteğe giderdik, onbaşı olarak. Tabi sırayla. Bazen Yemekhaneciyi kontrol ve yardıma giderdik. Bir kaç kere de taburun yemek karavanlarını getirme görevi sırası bana geldi. Bunları da bir kaç kere yaptık. Ama saha askeri olarak yetiştirildik. Neticede polisi de jandarması da bazen yerleri de süpürüyor, başka işleri de yapıyor boş zamanlarında.