Askerde Tekmil Vermek Ne Demek? Tekmil Nasıl Verilir?
Tekmil ne demek? Tekmil nedir? Tekmil vermek, Tekmil vermek ne demek? Tekmil nasıl verilir? Asker tekmil, Askerde tekmil nasıl verilir? Askerde tekmil ne demek? İçtimada tekmil nasıl verilir? ile ilgili en doğru bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tekmil Ne Demek?
Tekmil kelimesi kelime anlamıyla “tamamlama, bitirme” anlamlarına gelmektedir. Bu kelime aynı zamanda bir sıfat olarak da kullanılmaktadır. Sıfat anlamı ise “bütün, tüm, eksiksiz” anlamlarını içerir.
Askerde Tekmil Ne Demek?
Askerde tekmil vermek, verilmiş bir emrin icrası veya sonuçları hakkında emri verene bilgi vererek müteakip emirlerini almaya denir. Bir astın kendinden rütbeli olan üstünden aldığı emirlerin olumlu veya olumsuz sonuçlarını sözlü veya yazılı olarak emir aldığı üstüne iletmesi zorunludur. Her emirden sonra ast üstüne emrin uygulama sonuçları ile ilgili tekmil vermek durumundadır.
Askerde astın üstüne kendini tanıtmasına da tekmil adı verilmektedir. Tekmil çoğu zaman kendini tanıtma olarak karşımıza çıkar. Askerde tekmil vermek genellikle kendini tanıtma olarak karşımıza çıksa da askeri içtimalarda ve nöbet yerlerinde de tekmil verme işini görürüz.
Askerde Tekmil Nasıl Verilir?
Askerde birçok tekmil çeşidi vardır. En çok kullanılan tekmiller İçtima ve nöbet tekmilleridir. Bu iki gruba da girmeyen emirler hakkında tekmil verme işini ise genel tekmil olarak adlandırabiliriz. Bunun dışında askerde tekmil vermek kendini üste takdim etmek, tanıtmak anlamı da taşımaktadır.
Genel konularda Tekmil Nasıl Verilir?
Genel konularda verilmiş bir emrin icrası veya sonuçları hakkında tekmil vermek isteyen askeri şahıs öncelikle üstünün üç adım karşısında durur, selamlar ve kendini takdim eder. Kendisine verilen emrin sonucunu komutanı konuşmasına müsaade ettikten sonra belirterek konuşmasını arz ederim komutanım cümlesiyle tamamlar. Daha sonra Komutandan izin alarak yanından ayrılır.
İçtimada Tekmil Nasıl Verilir?
İçtima toplamak da üstüne komutanının bir emridir. Bu emri yerine getirdiğini ve içtimanın sayısını ve bilgilerini üstüne arz eden yani içtima tekmili veren ast şunları söyler;
- Birlik, komutan gelmeden önce normal aralık içtima düzenine geçirilir.
- Komutan gelince gür bir sesle birliğe seslenilir. (Bizim yüzümüz birliğe dönüktür, komutan arkamıza gelir)
- Eğer sıraya geçen personellerin elinde silah yok ise şu komut verilir; “Merkez Komutanlığı, Rahat! Hazır Ol! Dikkat!” Eğer sıraya geçen personellerin elinde silah var ise şu komut verilir; “Merkez Komutanlığı, Rahat! Hazır Ol! Tüfek As! Dikkat!” (Geriye dönülür yani komutana dönülür, eğer komutan uzaksa 3 adım uzağına kadar yaklaşılır.)
- Selam verilir ve söze başlanır; “Yüzbaşı YILMAZ! Ankara Merkez Komutanlığı Bölük Komutanı! Bölük 3 Subay, 2 Astsubay, 5 Uzman Erbaş, 103 Erbaş ve Er ile Görüş ve emirlerinize hazırdır komutanım” denilir.
- Komutan Teşekkürler! der ve tekmil veren “Sağ ol!” der. Sonra komutan Merhaba Asker der. Hep birlikte sağ ol! denir. Nasılsınız der sağ ol! denir. Siz de sağ olun der komutan. Daha sonra ileri bak! Tüfek çıkar! der komutan. (Tekmil veren kişi tekmile başlayıp bu zamana kadarki sürede elini selamlamadan indirmez) Bu komut ile tekmil veren kişi esas duruşa geçer. Birlik personeli de tüfek çıkarır.
- Komutan rahat der. Herkes rahata geçer. Tekmil alan komutan eğer içtima detaylarını getir göster derse bu komutla tekmil veren kişi komutanın sağ tarafından geçerek arkasından dolaşır soluna geçip içtima detaylarını arz eder.
- Komutan en son tekmili veren kişiye Yerine! der ve kişi kendi solundan geriye dönüp koşar adım yerine geçer.
Nöbet Tekmili Nasıl Verilir?
İç ve dış nöbet yerlerinde bulunan nöbetçiler “Ahmet YILMAZ Ankara! Emret Komutanım!” diye tekmil verirler. Kendisine sorulacak sorulara alçak sesle ve askeri nezaket ve terbiye kuralları dikkate alınarak cevap verilir.
Askerde Tekmil Vermeme Cezası
Askerde tekmil vermemek bir ceza sebebidir. Bu ceza Askeri Disiplin Kanunu‘nda Uyarma cezasını gerektiren disiplinsizlikler başlığı altında belirtilmiştir. Askerde tekmil vermeyen şahısların bu davranışları tutanak altına alınırsa cezalandırılırlar.
Askerde tekmil vermemenin cezası “Uyarmadır.” Uyarma cezası personele, görevinin icrasında veya hâl ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
Tekmil vermeme durumunda disiplinsizliğin işlendiği tarihten geriye doğru; iki yıl içinde aynı disiplinsizlikten dolayı disiplin cezası alınmış olması veya bir yıl içinde aynı derece cezayı gerektiren başka disiplinsizliklerden dolayı iki defa ceza alınmış olması hâllerinde, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası hariç, bir derece ağır ceza yani kınama cezası verilir.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.