Askerde Vurulan Aşılar! Aşı Yaptırmak Zorunlu Mu?
Askerde vurulan aşılar zaman zaman bir şehir efsanesi olarak anlatılabilir. Birçok kişi vurulan aşıların çok acı verdiğini ve günlerce geçmediğini dile getirirken bazı kişiler aşıların hafif ağrılı veya ağrı yapmadığını ifade eder. Askerde hangi aşılar yapılır ve ne zaman aşı olunur gibi sorular askerlik hazırlığına başlayan gençlerin en fazla merak ettiği konuların başında gelmektedir.
Askerde Vurulan Aşılar Zorunlu Mu?
Askerde vurulan aşılar zorunludur ve herkesin aşı olması gerekir. Bu aşılar hastalıktan korunmayı sağlarken bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda salgın hastalığa yakalanan bir kişinin yüzlerce askeri hasta edeceği düşünülürse bu aşılar herkes için gerekli ve önemlidir.
Askerlikte yapılan aşılar genellikle acemi birliğin ilk birkaç gününde yapılmaktadır. Genellikle askerlerin birliğe teslim olduğu gün yapılırken birkaç gün sonrasına da ertelenebilir. Aşılar eğitim alanlarında veya revirde yapılırken oldukça hızlı bir süreçtir. Bazı birliklerde binlerce vatandaş askerliğe başlar ve herkesin aşısı aynı günde tamamlanır. Bu nedenle asker başına aşı süresi en fazla bir – iki dakika ile sınırlıdır.
Askerlerin sağlık güvenliğinin sağlanabilmesi için yapılan aşılardan bir kaçış mümkün değildir. Aynı zamanda birçok kişi kalabalık sıraların içinde aşı olmak istemeyeceğini söylemekten çekinmektedir. Bu nedenle kısa sürede aşı uygulaması biter.
Askerlikte Hangi Aşılar Vurulur?
Askere giden kişiler, askerliğe yeni başlayacak kişileri iğnenin büyüklüğü ve şekline dair abartılı ifadelerle korkutur. İğneler, standart aşı iğnesi boyutundadır ve ağrı durumu acı eşiğine bağlı olarak değişebilir. Askerde üç temel aşı arka arkaya vurulur, yapılan aşılar ve özellikleri şunlardır:
- Tetanoz Aşısı: Tetanoz bakterisinin etkisinden kaynaklanan hastalıktan korunmak için yapılan aşıdır, aşı olmayan kişilerde ölümcül hastalıklarla karşılaşılabilir. Tetanoz aşısı, kol kasına yapılır bu nedenle birkaç günlük ağrı, kaşıntı ya da kızarıklığa sebep olabilir ancak birkaç gün içinde ağrı veya acı kalmaz.
- Menenjit Aşısı: Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı, ani ateş, ense sertliği ve bulantı gibi belirtilerle ortaya çıkan menenjit hastalığı yüzyıllardır en büyük bulaşıcı hastalıklardan biridir. Aşı deri dokusunun altına yapılır bu nedenle tetanoz aşısına göre daha az ağrı hissedilir.
- Kızamık Aşısı: Bebeklik döneminden itibaren görülen kızamık hastalığı, oldukça bulaşıcıdır. Kızamık aşısı, ağrı ve sancıya sebep olmaz.
Askerlikte sağ kola bir, sol kola iki iğne saniyeler içinde yapılır, sıra oldukça hızlı ilerler ve tabip subaylar gözetiminde aşı uygulaması biter.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.