Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askere Giderken Alınması Gerekenler (Tam Liste)

Askere Giderken Alınması Gerekenler (Tam Liste)

Askere giderken alınması gerekenler ( tam liste ) ile ilgili bütün bilgileri aşağıda sizler için listeledik. Bir kişinin askere gitmeden önce alması gereken bütün malzemelerin listesine ve bu malzemelerle ilgili detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Askerlik çağına gelmiş her Türk vatandaşı askerlik görevini yerine getirmek için evinden, düzeninden ayrılmak zorundadır. Bu ayrılış kısa süreliğine olmayacağından dolayı bu kutlu görev için yola çıkmadan önce birtakım hazırlıklar yapılması şarttır. Bir askerin askere giderken alınması gereken, muhakkak temin etmesi gereken önemli birtakım askeri malzemeler bulunmaktadır. Bir askerin askerlik süresi boyunca ihtiyaç duyacağı her türlü malzemeyi eksiksiz şekilde sıraladığımız aşağıda bulunan listeyi dikkatlice okumanız faydanıza olacaktır.

İşte o malzemeler;

1-) Askeri Atlet (Yeşil Atlet)

Bir askeri personelde olmazsa olmaz denilen malzeme mevsime göre belirlenmiş olan kışlık ve yazlık askeri atletlerdir. Neden olmazsa olmaz? Çünkü TSK kılık kıyafet düzenlemelerine göre bu atletin ön yaka kısmının kamuflaj içerisinden gözükmesi gerekmektedir. Ayrıca bu atletin rengi yeşildir ve asla değiştirilemez. Rütbeli personel dahi kamuflaj içerisine yeşil atlet giymek zorundadır. Yani hiç kimse askeriyede bağrı açık gezemez. Farklı renkte bir atlet de giyemez. Bunun tek istisnası harici kıyafetlerdir.

Askeri atletlerin en önemli ihtiyaç malzemelerinizden olma sebebi sizin askerde sürekli çalışacak ve terleyecek olmanızdır. Ben askerliği yatarak yaptım diyen çoğu kişi aslında ne terler dökmüştür bir bilseniz… İşin özü yorucu günün sonunda eğer yedek atletiniz yoksa gece vakti atlet yıkarsınız.

Askeri atlet 2 çeşittir. Bunlar;

  • Yazlık Askeri Atlet

Bu atlet çeşitleri Komutanlıklar tarafından belli zamanlarda ilan edilen yazlık kıyafete geçme uygulamasıyla giyilmeye başlanır. Şekil olarak tamamen bir sıfır kollu atletle aynıdır. Rengi haki yeşildir. Kamuflaj giyildiğinde dışarıdan belli olmaz.

  • Kışlık Askeri Atlet

Bu atlet çeşitleri Komutanlıklar tarafından belli zamanlarda ilan edilen kışlık kıyafete geçme uygulamasıyla giyilmeye başlanır. Şekil olarak tamamen bir tişörte benzer. Dirseklerden kısa kolludur. Rengi haki yeşildir. Kamuflaj giyildiğinde dışarıdan belli olur.

2-) Askeri Boxer (Yeşil Boxer)

Askerde kişisel temizlik denince sizi belki de en çok yoracak malzemelerden biri askeri boxerlardır. Rengi altta kalacağı için her ne kadar önemli olmasa da haki yeşildir. Yaz ve kış aynı şekildedir.

3-) Fanila (İçlik)

Askere giderken alınması gerekenler arasında fanilayı saymasak olmaz. Hele ki kışın askerlik yapıyorsanız o kocaman kamuflajlar bile sizi sabah içtimalarında donmaktan kurtaramaz. Sabah kurtuldunuz diyelim, akşam nöbet tutarken onsuz hastanelere düşersiniz. Bir askerin nöbet tutarken en iyi dostu bir silahıdır bir de termal içlik. İçlik kaliteli olduğu sürece termal özelliği sayesinde soğuğu engellediği gibi ılık havalarda da vücut ısınızı dengede tutacaktır. Sıcak havalarda kullanmanızı önermeyiz.

Çoğu içlik termal adı ile anılır ama aslında kalitesizdir. Bu sebeple kaliteli bir içlik almak için kesinlikle Adresini ziyaret etmelisiniz.

4-) Çorap (Asker Çorabı-Yeşil Çorap)

Askerde kılık kıyafet kuralları çerçevesinde yalnızca haki yeşil çorap giyebilirler. Bu renk haricinde başka renkte bir çorap giymek yasaktır. Bu kuralın istisnası harici kıyafettir. Rütbeli personellerin giydiği bu kıyafetin altına yalnızca beyaz çorap giyilebilir.

Yeşil asker çorapları yazlık ve kışlık olmak üzere 2 çeşittir. Yazlık çorap ile kışlık çorap arasındaki fark sadece birinin diğerine göre daha ince olmasıdır.

5-) Asker Telefonu (Tuşlu Telefon)

Asker giderken alınması gerekenler arasına tuşlu telefonları da ekleyebiliriz. Tuşlu telefon bir askerde olmazsa olmazlardan biridir. Askerde akıllı telefon kullanmak yasaktır. Özellikle son zamanlarda yaşanan disiplinsizliklerden dolayı akıllı telefon konusunda daha katı cezalar getirilerek denetimler artırılmıştır.

Gurbet ellerde sevdiklerinizden ayrı kalmamak için eski de olsa bir akıllı telefon almanız gerektiğini ısrarla uyarıyoruz.

6-) Bot Kilidi ve Valiz Kilidi

Gerekli şartları karşılayan herkes askere alınır. Kim dürüst, kim yalancı, kim hırsız diye sorgulanmaz. Bu sebeple çok yüksek ihtimalle bulunduğunuz birlikte en az 1 tane çürük elma çıkacak ve malzemelerinizi araklayacak. Bunun önüne geçmeniz için bot kilidi ve valiz kilidi kullanmalısınız. Diyelim sabah kalktınız ve içtimaya az süreniz kaldı. Telaşla tıraş oldunuz. Yatağınızı topladınız. Kamuflajlarınızı giydiniz ve bir baktınız ki bot yok! Yalnız bir kilit ile bu çaresiz durumun önüne geçebileceğinizi unutmayın.

7-) Boyuna Asılabilen İpli Cüzdan

İlk duyduğunuzda komik gelebilecek boyuna cüzdan asma işi ilerleyen zamanlarda vazgeçilmez bir alışkanlığınız haline gelecek. Çünkü askerdeki kurallardan birine göre kamuflaj kıyafetlerinin ceplerine malzeme konulmaz. Cepleri şişik olanlar kısa sürede rütbeli personel tarafından şiddetle uyarılır. Cebinde taşıyamayacağı malzemeleri boynunda taşıma fikri ile ortaya çıkan malzeme askerler için vazgeçilmezdir. Ayrıca cüzdanın boyuna asılmasının en önemli sebeplerinden bir diğeri paranızın veya diğer önemli belgelerinizin çalınma ihtimaline karşı tedbir alınması gerektiğidir.

8 -) Bot Boyası ve Bot Fırçası

Askerde her gün botunuzu boyamak zorundasınız. Her içtimada rütbeli personeller kılık kıyafet kontrolü yaparlar. Baktıkları ilk şey bir sakal 2 bottur. Botunuz boyanmamış ise sizi üzerler maalesef. Şuna dikkat çekelim, Bot silmek yetmez O bot boyanacak! Yani her gün koca botu boyamak zorunda kalacağınız için yanınıza en az 1 yedek almanızı tavsiye ederiz.

9-) Kişisel Bakım Malzemeleri

Askerlik disiplinin en sıkı yaşandığı noktadır. Burada kişisel bakıma özen göstermek bir görev değil zorunluluktur. Düzenli olarak sakal tıraşı olmak, tırnak kesmek vs. gibi ihtiyaçlarınızın karşılanması için tırnak makası, cımbız, tıraş malzemeleri gibi malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca diş fırçası ve diş macunu, ıslak mendil ve şampuan gibi malzemelere de ihtiyacınız olacak.

10-) Ortopedik Tabanlık ve Vatka

Askeri botlar ilk aldığınızda tam anlamıyla sert bir kaya gibidir. Dersiniz ki bu botu ne ile yapmışlar. Tabii ki yazlık botlar biraz daha ayağınızın üst kısmını gevşek bırakır. Çünkü üst yan kısımları kumaştandır. Ama hem yazlık bot hem de kışlık botun taban kısmı ayağınızı yara ve nasır yapacaktır. Ya da malzemeler dağıtılırken size istememenize rağmen 3 numara büyük bot verecekler. Bu durumlarda ayaklarınızın sağlığı için ortopedik tabanlığa ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca topuk kısımlarının topuğunuza vurup yara yapmasını engellemek için vatka kullanmanız yararınıza olacaktır.

11-) Yastık Kılıfı

Askerde yatacağınız yatakta kullanacağınız yorganı ve yastığı sizden önce yüzlerce kişinin kullandığını asla unutmayın! Gece yastığa kafanızı koyduğunuzda burnunuza gelen buram buram 2. el yastık kokusu sizi geceleri uyutmaz edebilir. Her ne kadar yıkansa da bu yastıklar sizi rahatsız edecek derecede kokabilmektedir. Bu sebeple asker giderken alınması gerekenler listesinde yer alan bir diğer malzeme yastık kılıfıdır.

Askerde tek tip yastık kılıfı vardır. Rengi açık mavidir. Farklı renkte yastık kılıflarının kullanılmasına izin verilmez. Fakat siz yine de farklı renkte yastık kılıfı kullanmak istiyorsanız bu kılıfları akşam yatarken takıp sabah kalktığınızda çıkararak kullanabilirsiniz.

12-) Yüz Havlusu ve Banyo Havlusu

Yüz ve banyo havlusu aslında askeriye tarafından verilen malzemeler. Rengi açık mavidir. Onlarca kişinin açık mavi havlu kullandığını düşünün. Havlunuz kaybolabilir, çalınabilir, kirlenebilir. Bu ihtimaller karşısında yede havlu bulundurmanız avantajınıza olacaktır.

13-) El Kremi ve Vücut Kremi

Özellikle kış celbinde askerliğini yapacak olanların elleri, yüzleri ve dudakları çatlar. Böyle olunca tek çareniz bir nemlendirici kullanmanız olacaktır. Askere giderken yanınızda bir nemlendirici bulunması cilt sağlığınız için iyi olacaktır.

14-) Asker Saati

Bir asker için en önemli unsurlardan biri vakittir. Vakti bilmeyen bir asker askerde çok azar işitir. Çünkü askerde sabah ve öğle kesin olmak üzere komutanların isteklerine göre birçok içtima belirlenir. Bu içtimalar için saat belirtilir. Zamanında içtimada olmayan askerler için tutanak tutulur ve ceza alırlar. Sadece içtima saatlerinin takibi için değil, askerler bir asker saatine her zaman ihtiyaç duyarlar.

15-) Demir Askılık

Askerde dolaplara yerleştireceğiniz kıyafetlerinizi belli bir nizama göre asmanız gerekmektedir. Ben asmayacağım, katlayıp koyacağım diye bir şey söz konusu olamaz. Bu sebeple özellikle demir, renksiz askılıklar bir askerin askere giderken mutlaka alması gereken malzemelerden birisidir.

16-) Mantar Kremi ve Pudra

Askeri birliğiniz ve sınıfınıza göre değişiklik göstermekle birlikte günde kilometrelerce yol yürüyeceğiniz bir yerdir askerlik. Bu yolu yürürken ayağınızdaki botun ve adımlarınızın vücudunuzda oluşturacağı zararları tahmin edebiliyorsunuzdur. Başınıza bu anlamda bir rahatsızlık geldikten sonra diğer arkadaşlarınıza el açıp mantar kremi arayacağınıza askere gitmeden önce bir mantar kremi edinmeniz faydanıza olacaktır.

17-) Sivil Giysiler

Askeri personeller hafta sonları çarşı iznine çıkarlar. Bu çarşı iznine sivil kıyafet ile çıkılır. Yanınızda götüreceğiniz sivil kıyafetlere çarşı izinlerinde ihtiyacınız olacak.

Çarşı izinleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere Askerde Çarşı İzni Nedir? Askerlerin Çarşı İzni Hangi Gün Olur? adresinden ulaşabilirsiniz.

18-) Terlik

Askere giderken alınması gerekenler listesine terlikleri de dahil edebiliriz. Aslında herkese askerde terlik verilmektedir.  Buradaki sorun bu terliklerden askerde onlarca kişide olacağıdır. Yani askerdeki diğer kişiler terliğinizi bilerek veya bilmeyerek kullanabilirler.

19-) Yüz Boyası

Özellikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı Piyade sınıfına görev yapacak askeri personellerin elinin altında bulunması gereken bir malzemedir. Eğitim zamanlarında örtü ve gizlenme eğitimi sırasında sürülür.

20-) Dikiş Seti

Askerde karşılaşılan en sık sorunlardan birisi de askeri kamuflajın düğmelerinin kopmasıdır. Bu durumlarda iş başa düşecek ve sivilde terzi de olsanız kendi söküğünüzü kendiniz dikmek zorunda kalacaksınız. Günümüzde yalnızca askere yeni gidecek askeri personeller için hazırlanmış pratik dikiş takımları mevcuttur.

21-) Askeri Bot Fermuarı

Askerde her personel sabahları erken saatte gerçekleşen içtimalara katılmak zorundadır. Bu içtimalara katılmadan önce kişisel bakımını tamamlar, yemek yer ve yatağını toplar. Tüm bunları içtimalardan önce halletmek zorundadır. Bu dar zamanda kısa süreliğine de olsa vakit kazanmak istiyorsanız askeri bot fermuarları işinize oldukça yarayacaktır.

22-) Bere ve Eldiven

Özellikle kış celbinde askere gidecek olan kişilerin akşam soğuğunda tutacakları nöbetlerde bere ve eldivenlere çok ihtiyaçları olacak. Askeri kılık kıyafet düzenlemelerine göre giyilmesi yasak olsa da bir bere sizi birçok hastalıktan koruyacaktır.

23-) Islak Mendil – Selpak

Askere giderken alınması gerekenler arasında Selpak ve ıslak mendili de sayabiliriz. Askere gitmeden önce almasanız bile askerdeyken muhakkak ihtiyacınız olup satın alacağınız malzemelerden biridir ıslak mendil ve selpak. Sivil hayatta da çok ihtiyacımız olan bu malzemeleri askere gitmeden almanız yararınıza olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Haldun dedi ki:

    Küçük ve kaliteli bir isviçre çakısı tornavidalı delicili bence şart