Askere Kaç Yaşında Gidilir? Kaç Yaşında Askerden Muaf Olunur?
Askere Kaç Yaşında Gidilir? Kaç Yaşında Askerden Muaf Olunur?
Askere kaç yaşında gidilir ve kaç yaşında askerden muaf olunur sorularının cevabı özellikle üniversite okuyan ya da okulu biten insanların en fazla merak ettiği konular arasında. Bu yazımızda Askerlik yaşı hakkında merak edilen bütün konulara değineceğiz. Olası asker kaçağı durumuna düşmemek ya da askere gidecek olan adayların merak ettiği bütün konuları bu yazımızda ele alacağız.
Askerlik Yaşı Kaç 2021
Askere Gitme Yaşı, 21-06-1927 sayılı kanunla belirlenmiştir. Kanunun 2. Maddesine göre; 20 yaşına basmış olan her Türk vatandaşı, 20 yaşına girdiği ilk ocak ayının birinci günü ele alınarak askerlik yapmakla yükümlü hale gelir. Askerlik çağı, her erkeğin nüfus kayıtlarındaki yaşına göredir. 20 yaşından başlayarak 41 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.
20 yaşına gelmiş bireyler, eğer askere gitmek istiyor ise ikamet ettiği il ya da ilçede bulunan askerlik şubelerine giderek yoklama işlemlerine başlayabilir. Ancak askerlik yaşı gelmiş ve herhangi bir sebep bildirmeden askere gitmeyen ya da yoklama kaçağı görünen bireyler yoklama kaçağı olarak görülür. Yoklama kaçağı görünmek istemiyorsanız iki seçeneğiniz bulunuyor. 1. Seçenek askere gidecekseniz 20 yaşını dolduran bütün bireyler askerlik şubesine giderek askerlik işlemlerini başlatmalı. 2. Seçenek ise askere gitmemek için okuyor ya da farklı ve geçerli bir mazereti bulunuyorsa askerlik şubelerine giderek askerliklerini erteleyebilir.
Kaç Yaşında Askerden Muaf Olunur?
Askerlik hizmetini yerine getirmemiş asker kaçakları ve bakaya durumunda olanlar için bir yaş sınırı belirlenmemiştir. Asker kaçağı ve bakaya kalmış kişiler, Askerlik Muafiyet Şartları kısmında yer alan muafiyet şartlarından herhangi birini taşımıyorlarsa kaç yaşında olurlarsa olsun askere gitmek zorundadırlar.
Askerlik Yoklaması Nedir?
20 yaşına gelmiş her Türk vatandaşı zorunlu askerlik görevini yerine getirmek zorunda. Yoklama işlemi de askerlik yaşına gelmiş olan bireylerin herhangi geçerli bir mazeret olmayan ya da askerliğini tecil ettirmeyenler için geçerlidir. Askerlik işlemlerinin tamamında olduğu gibi yoklama işlemlerini de E-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. COVID-19 sebebiyle askerlik şubelerinden yapılmadığı için E-devlet üzerinden yoklama işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz.
Askerlik Muayenesi Nedir?
Askere gidecek olanların yoklama işlemlerini yapmak için sağlık muayenesi olmak zorundadır. Yoklama işlemlerini E-devlet üzerinden yapan bireyler, yoklama esnasında Aile hekimine giderek askerliğe engel olabilecek sağlık sorunların olup olmadığını kontrol ettirmelidir. Askerlik Muayenesini e devlet üzerinden alarak ilgili aile hekimine giderek sağlık taraması yapılır. Sağlık taramasının ardından bu belge ile askerlik şubesine giderek işlemlerini tamamlar.
Celp Dönemi Nedir?
Askere gidecek olana adayların hangi ayda askerlik görevlerini yerine getirmek için belirlenen tarihe celp dönemi denir. Askerlik şubelerinde görevli memurlar tarafından hangi celp döneminde boş kontenjanların olduğu tarafınıza söylenerek askere gitmek istediğiniz tarihi seçebilirsiniz. Eğer celp dönemlerinin tamamı dolu ise bir yıl sonra ki celp döneminde askere gidebilirsiniz.
Eğitime Göre Askere Gitme Yaş Sınırı Nedir?
Asker Alma Kanununda düzenlenen eğitim düzeylerine ilişkin askere gitme yaşları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
-
Lise Eğitimi İçin Askerlik Yaşı;
- Devam Edenler 22 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.
- Sonraki Erteleme Hakkı : Lise eğitiminden mezun olan, ilişiği kesilen veya lise eğitimini terk eden kişiler, 22 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla 3 yıl tecil hakkına sahiptir.
-
Meslek ve Teknik Lisesi İçin Askerlik Yaşı
- Devam Edenler 22 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.
- Sonraki Erteleme Hakkı : Meslek ve teknik lise eğitiminden mezun olanlar 25 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla 6 yıl tecil hakkına sahiptir. İlişiği kesilenler ve terk edenler 22 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla 3 yıl tecil hakkına sahiptir.
-
Yüksekokul (2 yıllık) Eğitimi İçin Askerlik Yaşı
- Devam Edenler 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.
- Sonraki Erteleme Hakkı : Yüksekokul eğitiminden mezun olan, ilişiği kesilen veya eğitimi terk eden kişiler, 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla 2 yıl tecil hakkına sahiptir.
-
Lisans (4 yıllık) Eğitimi İçin Askerlik Yaşı;
- Devam Edenler 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.
- Sonraki Erteleme Hakkı : Lisans eğitiminden mezun olan, ilişiği kesilen veya eğitimi terk eden kişiler, 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla 2 yıl tecil hakkına sahiptir.
-
Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi İçin Askerlik Yaşı;
- Devam Edenler : Devlet veya kendi hesaplarına, yurt içinde veya yurt dışında staj, aday memurluk, dil öğrenimi veya yüksek lisans eğitimi yapanların askerlikleri 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık, sanatta yeterlik, doktora eğitimi yapanların askerlikleri 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, aşağıda belirtilen süreler kadar ertelenebilir;
- Herhangi bir kamu kurumuna aday memur olarak atanacağını belgelendirenlerin askerlikleri altı ay süre ile ertelenebilir. Aday memur olarak göreve başlayanların askerlikleri 657 sayılı Kanuna göre asil memur oluncaya kadar ertelenebilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında mesleki staj yapanların askerlikleri ise azami üç yıla kadar ertelenebilir. Aday memur veya mesleki stajı nedeniyle azami süre kadar ertelenenlerden kurum değiştirenlerin askere sevkleri yeniden ertelenmez.
- Staj yapan yükümlülerin askerlikleri, yeterlik sınavına girebilmelerine imkân tanımak maksadıyla staj süresinin sonundan itibaren üç ay süre ile ertelenebilir.
- Yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik eğitimi yapanların askerlikleri, tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirlenen azami süreler kadar ertelenebilir. Lisansüstü eğitime kayıt hakkını kazandığını belgeleyenlerin askerlikleri altı ay süre ile ertelenebilir.
- Yurt içi veya yurt dışında lisansüstü öğrenim için bilimsel hazırlık veya yabancı dil eğitimi alması ilgili üniversite yönetmeliğinde zorunlu olan yükümlülerin askerlikleri, tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirtilen süreler kadar ertelenebilir. Bir lisansüstü eğitim amacına yönelik olmayan, tamamen yükümlünün kendi isteğine bağlı olarak yurt içinde veya yurt dışında yapılan özel dil eğitimlerinden dolayı erteleme yapılmaz.
- Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını (DUS) kazanan yükümlülerin askerlikleri, uzmanlık eğitimlerine başlayabilmeleri için altı ay; uzmanlık eğitimine başlayanların ise, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinde ana dallara göre belirlenen azami uzmanlık eğitimi süreleri kadar ertelenebilir.
- Uzmanlık eğitimini tamamlayanlardan; Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını (YDUS) kazanan yükümlülerin askerlikleri, yan dal uzmanlık eğitimlerine başlayabilmeleri için altı ay, bu eğitime başlayanların ise Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinde yan dallara göre belirlenen azami yan dal uzmanlık süreleri kadar ertelenebilir.
- Devam Edenler : Devlet veya kendi hesaplarına, yurt içinde veya yurt dışında staj, aday memurluk, dil öğrenimi veya yüksek lisans eğitimi yapanların askerlikleri 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık, sanatta yeterlik, doktora eğitimi yapanların askerlikleri 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, aşağıda belirtilen süreler kadar ertelenebilir;
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.