Askeri Birliğe Sevk Başlangıç Tarihinde mi Teslim Olmak Gerekiyor?
Askerlik hizmetini yerine getirecek olan yükümlülerin birliklerine teslim olacakları tarihler askerlik şubelerince belirlenir. Belirlenen celp dönemlerinde askere gidecek olan adaylara askerlik şubeleri tarafından, üzerinde birlikleri ve teslim olacakları tarihlerin yazılı olduğu, halk arasında sülüs adıyla bilinen sevk belgesi düzenlenir.
Askerlik Şubeleri tarafından düzenlenen askerlik sevk belgesi yükümlüler için büyük önem taşır. Bu sebepten ötürü sevk belgesi, terhis oluncaya kadar yükümlünün silah altına alındığı birliğindeki dosyasında saklanır. Askerlik hizmetini tamamlayan adayların terhis işlemleri de sevk belgesi üzerinden gerçekleştirilir.
Birliğe Ne Zaman Teslim Olmam Gerekir?
Bağlı olduğunuz askerlik şubesi tarafından adınıza düzenlenen sevk belgesini aldığınızda dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi de acemi birliğine teslim olma tarihidir.
Askerlik işlemlerini tamamladıktan sonra askerlik şubesi tarafından düzenlenen ve içerisinde celp bilgilerinizi barındıran belgelerin takibini doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Çünkü, terhis olacağınız tarih de dahil olmak üzere askerlik sürecinizle alakalı tüm bilgiler bu belgelerin içerisinde yer alır. Örneğin e-devlet üzerinden ya da bizzat askerlik şubesine giderek temin edebileceğiniz sevk evrakını inceleyerek acemi birliğine teslim olma tarihini görebilir ve bu tarihe göre yolculuk planınızı yapabilirsiniz.
Her bir yükümlü için özel olarak düzenlenen sevk belgesinde askerlik hizmetinin icra edileceği birlikten sevk başlangıç tarihine kadar tüm unsurlar yer alır. Yine bu belge ile askerlik şubesinden çıkış tarihiniz baz alınarak birliğinize gidip teslim oluncaya kadar geçecek süre hesaplanır ve muhtemel birliğe katılma tarihiniz olan sevk bitiş tarihi belirlenir.
Muhtemel Sevk Tarihi Ne Demek?
Askere gidecek olan yükümlünün sevk belgesinde, sevk başlangıç ve bitiş tarihleri yerine muhtemel sevk tarihi ifadesi yer alıyorsa bu, belge sahibi yükümlünün silah altına alınacağı günle alakalı kesin bir tarihin belirlenmediği anlamına gelir. Bu durumda yükümlü askerlik için hazır olmalıdır ancak askere gideceği gün belli değildir. Genellikle bu durumla; eksik belgesi bulunan, tecilini yeni kaldırmış olan, celp dönemini kaçıran, erken dönemde askere gitmek üzere müracaatta bulunan yükümlüler karşı karşıya kalır.
Askeri Birliğe Geç Teslim Olursam Ne Olur?
Askeri birliğe geç gitmek, her zaman için yükümlü adına dezavantajlı bir durum olarak nitelendirilir. Size özel olarak düzenlenmiş olan sevk kağıdına askeri birliğe katılım tarihiniz işlenir. Askeri birliğe geç katılmanız ve dolayısıyla sevk kağıdınıza işlenen tarihin geç olması durumunda her geçen gün aleyhinize olacak şekilde değerlendirilir. Bu durumda askerlik süreniz, birliğe katıldığınız gün sayısı kadar uzar ve birliğe geç katıldığınız günleri tamamlayarak terhis belgenizi almanız, askerlik hizmetini ancak bu şekilde tamamlamanız mümkün olur.
Bir önceki yazımız olan Adıyaman Askerlik Celp Dönemleri 2021 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.