Askeri Lise Nedir? Askeri Liseler Neden Kapatıldı?
Askeri lise, Askeri lise nedir? Askeri lise puanları, Askeri lise nerede var? Askeri lise açıldı mı? Askeri lise var mı? Askeri lise 2021 hakkında en güncel ve ayrıntılı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Okul hayatı herkes için farklı deneyimler, tecrübeler bırakır. Bazılarımız bir üniformaya aşık olur ve en büyük hedefi o üniformayı giymek olur. Bir çok Türk vatandaşının büyük umutlarla liseden başlayarak yürüdüğü rütbeli asker olma yolu artık eskisi gibi değil. Liseyi askeri okullarda okumakla ilgili ayrıntılı ve güncel bilgileri sizler için hazırladık. İşte o bilgiler…
Askeri Lise Nedir ?
Adından da tahmin edebileceğiniz üzere askeri eğitim ve bilim üstüne subay yetiştirmek için açılmış devlet okulu okullarıdır. Çok uzun yıllar boyunca tarihe damgasını vurmuş subaylar, generaller yetiştirmiştir. Şuanda bile günümüzde bu askeri liselerden mezun olup Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan binlerce personel bulunmaktadır.
1789 yılında Osmanlı Devleti tarafından Harbiye-i Umumiye adıyla ilk askeri lisenin temellerini atmıştır. Kuleli Askeri Lisesi (1839 Yılı diğer bir adı Kuleli Askeri Harp Okulu) dönemin iki askeri lisesi olarak faaliyet göstermeye ve subay yetiştirmeye devam etmektedir. Eski dönemlerden günümüze kadar yalnız 4 askeri lise öğrenci yetiştirmiştir.
Askeri liseler 15 Temmuz hain darbe girişinden sonra kapatılmıştır. Yani liseyi askeri lisede okuma yolu günümüzde artık yoktur. Asker olmak isteyen kişiler ancak en erken Milli Savunma Üniversitesi ile Harp Okullarına veya Astsubay Meslek Yüksek Okullarına giderek rütbeli askeri personel olabilirler.
Askeri Liseler Neden Kapatıldı?
Hain 15 Temmuz girişiminden sonra Resmi Gazetede yayınlanan bir bildiri paylaşılmıştır. Özellikle OHAL kapsamında gerekli bazı tedbirlerin uygulanması gerektiği vurgulanmaktadır. Harp Akademileri ve Askeri liselerin subay yetiştirmesi bu bildiri sonrasında hazırlama okullarının tamamının kapatılması sağlanmaktadır.
Fakat Milli Savunma Bakanlığı’nın buradaki subay ihtiyacını karşılaması gerektiğinden, yerine Milli Savunma Üniversitesi kurulmuştur. Bu yönetmelik sonrasında bu okullarda okuyan bütün askeri öğrencilerin öğrencilikleri sonlandırılmıştır. Kendilerine üniversitelerdeki bazı bölümlere geçebilme imkanı verilmiştir.
Özellikle terör örgütlerinin bu okullara kendilerine bağlı öğrenciler yerleştirmesi ve bu terör örgütü üyelerinin tespitindeki yetersizlik okulların kapanmasındaki en önemli nedendir.
Askeri liselerin kapanmasındaki bir diğer önemli neden ise yetişen yeni neslin geç olgunlaşmasıdır. Geçmiş zamanlarda daha erken yaşlarda daha çok sorumluluğa göğüs gerebilen insanlar günümüzde daha geç olgunlaşmaktadır. İlerleyen zamanlarda askeri lise öğrencilerinin askeriyenin ciddiyetini taşımakta yetersiz kalabileceği düşünülmüş ve bu düşünce de askeri liselerin kapatılmasına sebep olmuştur.
Askeri Lise Sınavları
31 Temmuz 2016 yılında Milli Savunma Üniversitesi kurularak burada boşluğu bu şekilde doldurmaktadırlar. Milli Savunma Üniversitesi İstanbul’un Beşiktaş Semtinde İzzettin Akarsular Caddesi üzerinde kurulmuş bir Milli Savunma Üniversitesi olarak öğrenci yetiştirmektedir.
Öğrenci adayları, ÖSYM sınavı aracılığı ile seçilmektedir. Okulda diğer üniversitelerde olan Bilgisayar programcılığı, İşletme yönetimi, Deniz ulaştırma vb. tüm alanlar bulunmaktadır. Başvurabilmek için öncelikle TC vatandaşı olmak ana şart olmaktadır.
Askeri Liseler Açıldı mı?
Askeri personel yetiştiren liseler kısmi zamanlı değil sürekli olarak kapatılmıştır. Bu liseler kapatıldıktan sonra gereken personelin yetiştirileceği ve TSK ‘ne personel temini sağlayacak Milli Savunma Üniversitesi açılmıştır. Özellikle yeni neslin olgunlaşmasındaki gecikme ve terör örgütlerinin TSK ‘dan uzak tutulması göz önüne alındığında rütbeli askeri personellerin yalnız Üniversite eğitimi ile TSK ya alınması fikrinden vazgeçilecek gibi durmuyor.
Askeri liselerin artık açılmayacağı ihtimalinin güçlü olmasındaki bir diğer husus ise Milli Savunma Üniversitesi’ne verilen önem ve yapılan yatırımlardır. Bu sebeple liseden asker yetiştirme işini Milli Savunma Üniversiteleri temelli almış gibi gözüküyor.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.