Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askeri Sağlık Raporuna İtiraz Süresi Kaç Gündür? İtiraz İşlemi Nereye Yapılır?

Askeri Sağlık Raporuna İtiraz Süresi Kaç Gündür? İtiraz İşlemi Nereye Yapılır?

Askeri Sağlık Raporuna İtiraz Edilebilir mi?

Sağlık Kurullarının verdiği Askeri Sağlık Raporuna itiraz etmek mümkündür. Fakat bu raporlara itiraz edebilmek için belirli şartların oluşmuş olması ve belirtilen sürelerin geçmemiş olması gereklidir.

Askerlik görevini yerine getirebilmek için askerlik yoklamasını tamamlamanız gerekmektedir. Yoklama işlemlerini gerçekleştirebilmeniz için bazı konular vardır. Bu işlemlerden en önemlisi ise bir sağlık kuruluşuna giderek askerlik muayenesini olmanız gerekmektedir. Askerlik muayenesine gittiğinizde doktorlar tarafından sağlığınız detaylı bir şekilde incelendikten sonra askere gidip gidemeyeceğiniz konusunda rapor hazırlanır.

Sağlık kuruluşunun verdiği raporda aşağıdaki ifadelere yer verilecektir;

  • Askerliğe Elverişli
  • Askerliğe Elverişli Değildir
  • Bir sonraki yıla bırakma (Ertesi Yıla Bırakma)
  • Sevk Geciktirme
  • Askere Sevkine Engel Olacak Bir Mani Bulunmamaktadır

Yukarıda belirtilen ifadelerden herhangi bir tanesinin sizin raporunuzda yazıyor ve siz bu durumdan memnun değil ya da itiraz etmek istiyorsanız askerlik muayenesi için gittiğiniz sağlık kuruluşunun verdiği rapora itiraz edebilirsiniz.

Sağlık Kuruluşu Tarafından Verilen Rapora İtiraz Etme Süresi Kaç Gün

Sağlık kuruluşu tarafından verilen rapora 30 gün içinde itiraz etme süreniz bulunmaktadır. 30 günlük süre, sağlık kuruluşunun raporu size verdiğiniz günden itibaren süresi başlar. Bu nedenle rapora itiraz etmek istiyorsanız, raporu aldığınız günden itibaren hesaplayarak itiraz süresini aşmadan sağlık muayenesi itiraz başvurusunu yapmayı unutmayın. 30 günlük süre içerisinde rapora itiraz ettiğinizde askerlik muayenesi işlemlerinin tekrardan başlayacaktır. Ancak önemli bir husus; aldığınız raporun sağlık kuruluşu tarafından kesinleştirilmiş olmasına dikkat ediniz. Eğer kesinleştirilmemiş bir rapora itiraz etmek isterseniz bunu yapmanız mümkün olmayacaktır. Günümüzde aile hekimleri tarafından da askerlik muayenesi verilmektedir. Bu nedenle eğer aile hekimi tarafından aldığınız rapor doktor tarafından imza ve kaşeli değilse (kesin olmayan) buna hiçbir şekilde itiraz edemezsiniz. Ancak aldığınız rapor doktor tarafından imzalı ve kaşeli ise bu rapora 30 gün içerisinde itiraz etme şansınız bulunmaktadır.

Askerlik Sağlık Muayenesi Raporu İtirazı Nereye Yapılır?

Askerlik sağlık muayenesi raporuna itiraz etmek istiyorsanız raporu aldığınız günden itibaren 30 gün içerisinde yapmalısınız. Ancak raporun verdiği hangi karara nereye itiraz edeceksiniz?

Eğer;

  • Askerliğe elverişlidir
  • Askerliğe Elverişli değildir
  • Ertesi Yıla Bırakma
  • Sevk Geciktirme
  • Askere Sevkine Engel Olacak Bir Mani Bulunmamaktadır

Yukarıda listelenen durumlardan birine itiraz edecek iseniz ikamet ettiğiniz şehirdeki askerlik şubesine itiraz edebilirsiniz. Ancak doktor tarafından verilen rapora itiraz edecek iseniz sizi muayene eden aile hekimi ya da doktorun verdiği rapora itiraz etmek için bağlı olduğu sağlık kurumuna itiraz edebilirsiniz. İtiraz ettikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Kurulu Raporunu vermeye yetkili kuruma sevk işleminiz gerçekleştirilir. Bu nedenle itiraz ettiğinizde, itiraz ettiğiniz sağlık kurumu sizi hangi kuruma yönlendirdiyse o kuruma giderek ikinci muayenenizi olacaksınız. Bu nedenle sizin tercih ettiğiniz bir sağlık kuruluşuna gitme şansınız bulunmamaktadır.

İtiraz Raporunun Sonuçları

İtiraz işlemini tamamladıktan sonra eğer son gittiğiniz sağlık kuruluşu ilk askerlik muayenesinin verdiği raporun tam tersini verirse, ikinci alınan rapor geçerli olacaktır. Ancak sevk edildiğiniz ikinci sağlık kuruluşu da ilk muayene olduğunuz sağlık kuruluşu raporuyla aynı raporu verirse başka itiraz etme şansınız bulunmamaktadır.

İlk muayenenize itiraz ettikten sonra ikinci hastaneye sevk edildiğiniz halde eğer muayeneye 1 yıl içinde gitmez iseniz ilk sağlık kuruluşu tarafından verilen raporun sonucu kararlaştırılarak bir daha itiraz etme şansınız olmayacaktır. Bu nedenle eğer itiraz ederseniz kesinlikle muayeneye gidin.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.