Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerlik Muayenesi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir?

Askerlik Muayenesi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir?

Silah altına alınacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde askerlik görevine başlayacak her Türk genci askerlik muayenesi yaptırmak zorundadır. Bu muayenede kişinin askerliğe elverişli olup olmadığı değerlendirilir ve rapor hazırlanır. Hazırlanan rapor ile askere gidecek olan kişiler belli olur aynı zamanda bu sağlık raporu komando, yedek subay / astsubay vb. statülerin belirlenmesi için kullanılabilir.

Askerlik Muayenesi Nedir?

Yirmi yaşını dolduranlar ve tecil süresi bitenler askere gitmeden önce bir dizi sağlık muayenesinden geçer. Bu muayenede başta kilo / boy ölçümü yapılırken askere gitmesine engel olabilecek hastalıkları da araştırılır. Muayene tek bir hekim eşliğinde gerçekleştirilir ve tek hekim raporu hazırlar. Oluşturulan rapora itiraz hakkı mevcuttur.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda erkekler muayene edilir. Askeri birimlerden bazıları farklı fiziksel koşulları göz önünde bulundurulur bu nedenle muayenede kesin sonuçlara göre birimlere asker alınabilir. Muayene sırasında kişinin kalıtsal bir hastalığı olup olmadığı ya da yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları da sorulur.

Askerlik Muayenesi

Muayene esnasında askerin nabız sayımı ve tansiyonu ölçülür. Nefesi dinlenir, göğüs boşluğunda herhangi bir olumsuz durumun olup olmadığı incelenir. Kişiler sahip olduğu tüm hastalıkları hekimle paylaşmakla yükümlüdür. Muayene sırasında kilo ölçümü yapılırken ayakkabı ve kıyafetlerin çıkarılması istenir, böylece kilo ölçümü hatasız yapılabilir.

Muayene Nerede Yapılır?

1111 Sayılı Askerlik Kanunu’nda askerlerin muayene olacağı yerler belirtilmiştir. Sağlık ocağı, hastaneler ya da diğer sağlık kuruluşlarında muayene gerçekleştirilebilir. Öncelikli olarak kişinin bağlı olduğu sağlık ocağında aile hekimi tarafından muayene yapılır.

Askerliğe engel bir durumun varlığından dolayı ‘askerliğe elverişli değildir’ raporu alındıysa heyet tarafından kontrol edilir. Heyet onayının ardından askerliğe elverişli olmadığına dair onay raporu düzenlenmektedir. Aksi takdirde tek hekimden alınan muafiyet raporu geçersizdir.

Muayeneye gidecek olan askerler E – Devlet üzerinden askerlik yoklaması işlemlerini başlatmalıdır. Aynı zamanda muayene sırasında herhangi bir ücret talep edilmez. 

Muayeneden geçen kişiler, askerliğini yapacağı birliğe teslim olduktan sonra yaklaşık iki hafta içinde yeniden sağlık kontrolünden geçirilir. Böylece ilk muayene ve teslim olunan süre içinde oluşabilecek hastalıklar yeniden kontrol edilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.