Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerlik Tecil Bozdurma-Tecili Bozdurduktan Sonra Ne Zaman Giderim?

Askerlik Tecil Bozdurma-Tecili Bozdurduktan Sonra Ne Zaman Giderim?

Askerlik, gerekli şartları sağlayan her Türk genci için zorunlu bir vatani görevdir. 20 yaşından itibaren zorunlu hale gelen askerlik; eğitim, sağlık gibi çeşitli sebeplerden dolayı tecil ettirilebilir. Askerlik görevini daha ileri bir tarihte yerine getirmek üzere tecil işlemi gerçekleştiren yükümlüler, tecil işlemini bozdurarak sürenin bitmesini beklemeden askere gitmek isteyebilirler. Bu durumda yapılması gereken birtakım işlemler mevcuttur.

E-devlet Askerlik Tecil Bozdurma İşlemi Nasıl Yapılır?

E-yoklama sistemi aracılığıyla tecil bozma işlemlerinin tümünün bilgisayar başından kolaylıkla yapılması mümkündür. Tecilin bozulmasının ardından sevk işlemlerinin tamamlanabilmesi için de gerçekleştirilmesi gereken bazı ek adımlar bulunmaktadır.

  • Aşağıdaki bağlantı üzerinden e-devlet sistemine giriş yapıp “ASAL Yoklama Başvurusu” hizmetine bağlandıktan sonra karşınıza aşağıda örneği bulunan sayfa gelecek.

asal yoklama başvurusu

  • Bu sayfanın sol tarafında belirtilmiş olan “Bilgilendirme ve Onay Formu”, “İletişim Bilgileri”, “Fotoğraf Düzenleme”, “Anket”, “Öğrenim Durumu”, “Celp Tercihi”, “Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu”, “Başvuru Formu Ön İzleme” adımlarının tamamlanmasıyla birlikte yoklama başvurusu yapılmış olur.
  • Yoklama başvurusunun ardından Aile Hekimi’ne giderek muayene olunmalı, sağlık durumunu gösterir belge alınmalıdır.
  • Aile Hekimi tarafından yapılan muayenenin ardından askerliğe elverişli olunduğuna dair belge alındığı takdirde yoklama işlemi tamamlanmış olur. Hekim, bu raporu sisteme girerek askerlik şubesine gönderir. Ardından e-devlet üzerinden ya da askerlik şubesine giderek herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmaz. 
  • Aile Hekimi tarafından sağlık raporunun askerlik şubesine iletildiği günü takip eden 1 iş günü içerisinde askerlikle alakalı durum görüntülenebilir.

ASAL yoklama başvurusu yapmak için TIKLAYINIZ!

Yoklama İçin Şubeye Gidilir mi?

Askerliğini tecil ettirmiş olan yükümlülerin yoklama işlemlerinin tamamı e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Dolayısıyla yoklama için askerlik şubesine gitmeye gerek yoktur. Sadece yoklama kaçağı ya da bakaya durumunda olanların işlemlerini yapabilmeleri için askerlik şubelerine gitmeleri gerekir.

Tecili Bozdurunca Ne Zaman Askere Giderim?

Tecil bozdurma tarihleri, askere gidilecek celp dönemini belirler. Asker alımları yılda 4 kez yapılır. Celp dönemleri ve başvuru tarihleri aşağıdaki gibidir:

  • Şubat celp dönemiSon başvuru tarihi: 30 Kasım
  • Mayıs celp dönemiSon başvuru tarihi: 28 Şubat
  • Ağustos celp dönemiSon başvuru tarihi: 31 Mayıs
  • Kasım celp dönemiSon başvuru tarihi: 31 Ağustos

Buna göre, hangi celp döneminde askere gidilmek isteniyorsa, o celp dönemi için belirlenen son başvuru tarihine kadar işlemlerin tamamlanmış olması gerekir. Son başvuru tarihlerinin ardından başvuru yapılması halinde askere, bir sonraki celp döneminde gidilir.

Yurt dışında Yaşayanlar Nasıl Yoklama Yaptıracaklar?

Eski uygulamada askerlik çağına gelenlerin kimlik, adres, nüfus bilgileri gibi değişiklikleri askerlik şubelerine ya da konsolosluklara bildirmeleri gerekiyordu. 2012 yılında yapılan değişiklikle birlikte bu bilgilerin bildirilmesi anlamına gelen ilk yoklama kaldırılmış olup yurt dışında yaşayan vatandaşların ilk yoklama için konsolosluklara gitmesine gerek kalmamıştır.

Yurt dışında yaşayanların kendilerine belirtilmiş olan yoklama süresi içerisinde konsolosluklara başvurması gereklidir.

Askerlik Tecil Bozdurma İşlemi Sadece E-Devlet Üzerinden mi Yapılır?

Askerlik tecil bozdurma işlemleri sadece e-Devlet üzerinden yapılmaz. Asker adayları istediği takdirde bizzat askerlik şubesine giderek de tecil bozdurma işlemi gerçekleştirebilir. İşlemleri e-devlet üzerinden yapmak daha hızlı daha, kolay ve daha pratik olduğu için genellikle bu yöntem tercih edilmektedir.

Şubeye giderek yapılan işlemlerde asker adayının bazı evrakları temin etmesi gerekir. Askerlik şubesinden tecil bozdurma işlemi gerçekleştirilmesi için nüfus cüzdanı ile son mezun olunan okuldan alınan diplomanın ibraz edilmesi zorunludur. Form doldurulup askerlik şubesindeki görevliye verildikten sonra görevli, işlemleri gerçekleştirerek tecili kaldırır.

Aile Hekimi Başka Bir Şehirde Olanlar Ne Yapmalıdır?

E-nabız Sistemine Nasıl Kayıt Olunur?

Aile hekimi başka il ya da ilçede olup aile hekimine gitme imkanı bulunmayan kişilerin E-nabız sistemi üzerinden aile hekimlerini değiştirmeleri gereklidir. E-devlet sistemi üzerinden bağlanılabilen E-nabız uygulaması ile aile hekiminin değiştirilmesi mümkündür. Bu değişikliğin ardından seçilen aile hekimine gidilerek askerlik muayenesi olunabilir.

E-nabız sisteminden yararlanabilmek için sisteme kayıt olmak gereklidir. Sisteme kayıt işlemi aşağıda verilen adımlardaki gibi yapılabilir.

  • Öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz E-nabız sisteminin e-Devlet uygulamasındaki ilgili sayfasının linkine tıklayarak e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekiyor.

e-nabız

  • Karşınıza yukarıda örneği bulunan ekran gelecektir. “Kimliği Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi ilgili boşluklara girin.

e-nabız

  • Sisteme e-devlet şifresinin yanı sıra farklı yöntemlerle giriş yapmak da mümkündür. Giriş sayfasındaki yöntemlerden herhangi biriyle sisteme giriş yaptıktan sonra “Uygulamaya Git” butonuna tıklayın.

e-devlet kayıt e-nabız

  • Ardından sistem sizi otomatik olarak https://enabiz.gov.tr adresine yönlendirir ve yukarıda ekran görüntüsü bulunan sayfa açılır.
  • Bu sayfadaki “e-Devlet üzerinden kayıt olun” butonu aracılığıyla kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

E-nabız sistemine kayıt olmak için TIKLAYINIZ!

E-nabız Sisteminde Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

E-nabız sistemi üzerinden aile hekimi değiştirme işlemi aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilir.

  • İlk olarak aşağıdaki bağlantı üzerinden T.C. kimlik numaranız ve e-nabız şifrenizle E-nabız sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Bu sayfada sizinle ilgili kişisel ve sağlık bilgileri detaylı olarak yer alır. Doktor randevusu alma ve aile hekimi değiştirme gibi pek çok işlem buradan yapılabilir.

e-nabız

  • İsim, yaş, kilo, boy gibi bilgilerin bulunduğu sütunun altında aile hekimi bilgileri de bulunur. Sisteme giriş yaptıktan sonra ‘Aile Hekimi Değiştir’ alanına tıklayın. Aynı zamanda hangi aile hekimine kayıtlı olduğunuzu da buradan görebilirsiniz.

e-nabız

  • Aile hekiminin adının altında bulunan ‘Aile Hekimi Değiştir’ seçeneğine tıklandığında açılacak yeni sayfada yeni aile hekimi için konum bilgileri girilmelidir.
  • Bu ekranda il, ilçe bilgileri girildikten sonra bölgede yer alan aile sağlığı merkezleri ve hekimler görüntülenebilir.

e-nabız

  • Seçilmesi mümkün olan hekimler yeşil ve sarı renkte görünürken kırmızı renkte olan hekimler, fazla sayıda vatandaşın kayıtlı olduğu hekimlerdir. İstenen hekim ve aile sağlığı merkezi seçilerek ‘Aile Hekimi Değiştir’ butonuna tıklandığında aile hekimi değiştirme işlemi tamamlanır.

Aile hekimi değiştirmek için başka bir alternatif yol daha vardır. Bulunduğunuz bölgedeki Aile Sağlığı Merkezlerine giderek aile hekiminizi kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezi’ndeki ‘Aile Hekimi Değiştirme Formu’nu doldurup aile hekiminizin değişmesini talep edebilirsiniz. Doldurulan bu form ilgili aile sağlığı merkezine teslim edilerek işlem tamamlanır.

Aile hekiminizi değiştirmek için TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.