Askerlik Yeri Açıklandıktan Sonra Yapılması Gereken Tüm İşlemler!
Askerlik yerlerinin açıklanmasıyla birlikte vatandaşlar kısa sürede birçok işlemi tamamlamak zorundadır. Askere gitmek ve birliğe teslim olmak gibi süreçlerde herhangi bir sorun yaşamamak adına bu işlemlerin her asker tarafından eksiksiz olarak yerine getirilmesi önemlidir. Askerlik yeri ve celp dönemlerinin duyurulmasının ardından aşağıda belirtilen işlemleri uygulamalısınız.
Askerlik Yeri Ve Celp Dönemleri
Vatani görevini tamamlamak ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev almak isteyenler yedek subay, yedek astsubay, er ya da er baş statülerinde askerliğini bitirebilir. Er, erbaş, yedek subay ya da yedek astsubay fark etmeksizin yapılması gereken tüm işlemler aynıdır bu nedenle her noktaya dikkat etmek gerekir.
Sevk Belgesi Veya Sülüs Kağıdı
Sevk belgesi, sülüs kağıdı ya da silüs kağıdı olarak bilinen belgede birliğin ismi, teslim olunması gereken tarih ve saat, grup gibi bilgiler belirtilir. Bu belge askerlik şubesinden ya da E – Devlet sistemi üzerinden temin edilmelidir. E – Devlet üzerinden belgenin çıktısını almakta zorluk yaşayanlar, en yakın askerlik şubesine başvurarak belgeyi teslim alabilir.
Sülüs belgesini sorgulayan ve ‘B Grubu veya 2. Grup’ ile karşılaşan vatandaşlar sevk kağıdını bir ay sonra E – Devlet üzerinden ya da askerlik şubesinden temin edebilir.
Yol Parası Ve İaşe Bedeli (PTT Kart)
2015 yılından itibaren acemi birliğine teslim olacak kişilere yol ve iaşe bedeli PTT Kart aracılığıyla ulaştırılmaktadır. Askerlik başvuru işlemlerinde, PTT Kart da kişinin ikametine teslim edilmek üzere hazırlanır ve gönderilir. Bu kart sayesinde devletin verdiği yol parası ve iaşe (yemek) bedeli alınabilir.
Yol parası ve iaşe bedeli, askerlik yeri ve askerin ikametgahı arasındaki mesafeye göre hesaplanır. Bu nedenle herkese farklı tutarlarda para yatırılmaktadır. Henüz PTT Kart’ı teslim edilmeyen ya da çeşitli sebeplerle karta ulaşamayan vatandaşlar, kimlik kartları (nüfus cüzdanı) ile herhangi bir PTT şubesine başvurarak yol parasını alabilir.
İşten Çıkış ve Tazminat İşlemleri
Askerlik sebebiyle işten çıkan vatandaşların, kıdem tazminatı hakkı saklı tutulur. Sülüs kağıdıyla birlikte iş verene başvurduktan sonra kıdem tazminatı alınabilir. Ancak bedelli askerlik yapacak olanların ücretli izne ayrılması gerekir.
Son İşlemler Ve Hazırlıklar
Acemi birliğine gitmeden önce son hazırlıkların tamamlanması gerekir. Saç tıraşının yapılması, kamerasız ve eski model bir telefonun bulundurulması, askercell ya da PTTcell alınması son işlemlerdir. Aynı zamanda askere giderken gerekli olan kıyafet, çamaşır, terlik, kişisel bakım ürünleri de hazırlanmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Askerlik Yerleri Açıklandı! 2021 Ocak, Şubat, Mart Celp Dönemleri! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.