Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Asteğmenler Askerde Ne İş Yapar?

Asteğmenler Askerde Ne İş Yapar?

Asteğmen, en düşük subay rütbesidir. Kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım ya da kısım komutanlığıdır. Tük Silahlı Kuvvetlerinde subay alt sınıflamasında yedek subay olarak karşımıza çıkan bu rütbe, Astsubay Kıdemli Başçavuş ile Teğmen arasında kalır.

Asteğmen Rütbesi Nedir?

4 yıllık lisans mezunları askerlik hizmetini uzun dönem yapmayı tercih ederse, 12 ay asteğmen olarak askerlik hizmeti yapabilir. Ancak her başvuruda bulunan asteğmen olamaz. Başvuruda bulunanlar arasında öncelik, mezun olunan lisans bölümüne ve o dönemdeki asteğmen ihtiyacına göre değişir. Sırasıyla;

  • Tıp,
  • Hukuk,
  • Psikoloji,
  • Mühendislik,
  • İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri asteğmenlik konusunda tercih edilme konusunda önceliklidir.

Tıp fakültesi çıkışlı asteğmen adayları revirlerde; mühendislik mezunları topçu, tankçı ve denizci; diğer bölümler genelikle piyade ya da jandarma asteğmen olarak askerlik hizmetini yerine getirirler.

Asteğmenlik içinde iki grup vardır. Bu gruplardan ilki takım komutanları, ikincisi meslek erbabıdır. Takım komutanı olarak asteğmenlik hizmeti yerine getirecek olanlar, ilk 3 ay asteğmen adayları kurs bölüğünde eğitim alırlar. Bu eğitim, görev yapılan branşı ve beden eğitimini kapsar. Yemin törenine kadar süren 4-5 hafta boyunca çarşı izni olmaz. Eğitimin tamamlanmasının ardından branş ve spor sınavları yapılır ve bu sınav sonuçlarına göre çekilecek kuralarla görev yapılacak iller belli olur. Sınavlardan en yüksek not alan %10’luk kesime girilmesi halinde, mevcut iller arasından seçim yapılabilir.

Kuradaki iller asteğmen ihtiyacı olan yerlerdir. Doğuda bir il tercih eden ya da kurada çekenler, birliklerine katılmadan önce 15 gün Isparta’da eğitim alırlar. Birlikleri belli olduğunda gidecekleri bölük / batarya komutanlarının telefon numarasını komutanlarından alıp, özellikle götürmeleri gereken ekstra bir şey olup olmadığı öğrenilir. 3 aylık eğitimden sonra 15 günlük izin hakkı bulunur; Isparta’da eğitime gidenler bu izni eğitimden sonra kullanabilirler.

İzin sonrası birliğe teslim olunması gerekir. Asteğmen rütbesi ile yerine gerilen görevin ardından, son ay “Teğmen” rütbesine terfi olunur.

Asteğmenin Görev ve Yetkileri

Asteğmenler, yedek subay olarak anılırlar, ancak asteğmenlik bir subay rütbesidir. Asteğmen askerliği bittiği zaman yedekliğe geçer, seferberlik durumunda askere çağrılınca rütbelerine uygun olarak tekrar subay olurlar. Asteğmen olunduğu takdirde, büyük ve küçük askeri birlikler içinde;

  • Takım Komutanı,
  • Batarya Subayı,
  • Adestim (Atış Destek Timi) Subayı gibi görevlerde bulunulabilir.

Görevlendirilirken orduya yarar sağlayacak şekilde, teknik ve akademik bilgiler göz önüne alınır. Muvazzaf subaylar gibi kışlaya gelip gidilir, idari anlamda verilen görevler ast olarak görev yapan astsubay, uzman ve erlere yaptırılır, nöbetçi subay olarak kışlada kalınabilir. Bunun dışında genellikle eğitim birliklerinde askerlere eğitim yaptırılır.

Yedek Subay Operasyona Gider mi?

Özellikle doğu görevi alan asteğmenler, örneğin hudut karakol komutanı olabilir. Ancak sınır ötesi operasyon icra eden birliklerin başında genel olarak muvazzaflar bulunur. Operasyon sonrasında belirli raporları tutmak için de bölgeye gidebilirler. Eğitimli birlikler hariç operasyona asteğmen çıkarmak pek rastlanır bir durum değildir.

Askerlik Görevini İfa Sonrası Teğmen Olarak Kalmak Mümkün mü?

Tezkere sonrası subaylık sınavlarına girerek teğmen olarak göreve devam edilebilir. Oldukça zor olan bu sınavda başarılı olunması, aynı zamanda fiziki özelliklerin de teğmen olmaya müsait olmasını gerektirir.

Bir önceki yazımız olan 2019 - Yedek Subay - Asteğmen Maaşları Ne Kadardır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.