Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Asteğmenlik Nedir?

Asteğmenlik Nedir?

Asteğmenlik Türk Silahlı Kuvvetlerinin en düşük rütbeli subayıdır.

Subaylar sınıflandırmasında en alt kademede kalmaktadırlar. Ayrıca yedek subay olarak adlandırılmaktadır. Büyük ve küçük askeri birlikler içerisinde takım komutanlığı, batarya subayı, adetsim subayı gibi görevleri ifa etmektedirler. Genel olarak çok fazla sorumluluk isteyen görevlere verilmezler.

Daha çok teknik bilgi, akademik bilgilerinden faydalanma amacı ile birliklere fayda sağlamaktadırlar. Türkiye’deki mevcut askeri düzen içerisinde astsubay kıdemli başçavuş ile teğmen arasında kalmaktadırlar. Ülkemizde yedek subaylar yani asteğmenler belli celp dönemlerinde üniversite mezunları arasından seçilmektedirler. Asteğmenlerin seçilme işleminde belli bir kriter yok gibi görünse de daha çok mühendislik bölümleri ve fen bilimleri bölümü mezunlarının seçildiği sayısal olarak bilinmektedir. Asteğmenlikten bir sonraki rütbeye yani teğmenliğe geçiş için üç aylık askeri okul sonrasında 8 aylık bir görev devamında gerçekleşmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bazı sınıflarında bu geçiş süresi farklılıklar gösterebilmektedir. Bu sürelerin her biri TSK iç hizmet kanununda tek tek gösterilmektedir.

Asteğmenlik ülkemizde kısa askerlik celp dönemlerinde belirlenmektedir. Öncelikle adayların sınava girerek başarı sağlamaları gerekmektedir. Sınavda başarılı olan adaylar daha sonra sonuçların açıklanmasıyla asteğmenlik görevine atanırlar. askerlik.gen.tr Tabi her başarılı olan atanamaz belli kriterlere göre atamalar yapılır. Sonuçlarda asteğmenlik görevine atananlar atandıkları sınıfın özelliklerine göre 1 veya 3 ay arasında öğrenci olarak eğitim görürler askeri okuldan da eğitim görerek başarılı olup mezun olan adaylar daha sonra 9 ile 11 ay arasında görev yapmaktadırlar. Yani toplamda bu görev 12 ay şeklinde olmaktadır. Yani fakülte mezunu asteğmenler 12 ay maaşlı hizmet vermektedirler. As teğmenler terhis edilmelerine 30 veyahut 90 gün kala teğmen unvanına çıkarılmaktadırlar. Yani terhis olduklarında teğmen rütbesi ile terhis olmaktadırlar.

Bir önceki yazımız olan Yedek Subay Seçilme Şartları Nelerdir? başlıklı makalemizde subay seçilme şartı, yedek subay ve yedek subay seçilme şartı hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.