Astsubay Rütbeleri Nelerdir? Çalışma Süresi Kaç Yıl?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde subaydan sonra en kıdemliler astsubaylardır. Astsubaylar, uzman çavuş ve er / erbaştan daha kıdemlidir. Muharebe, idare, yönetim gibi birçok yerde görev alabilir. Astsubay rütbeleri ve bekleme süreleri, özlük hakları, çalışma süreleri vb. Yönetmelikte belirtilmiştir.
Astsubay Rütbeleri Nelerdir?
Astsubaylar, 5802 Sayılı Astsubay Kanunu’na göre istihdam edilir. Kanun’da rütbe ve bekleme sürelerinin yanı sıra çalışma koşulları, askeri eğitim, idare vb. Bilgiler kanunda yer almaktadır. Astsubaylar tüm kuvvet komutanlıklarında ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları’nda çalışabilir.
Kurum fark etmeksizin astsubay rütbeleri ve bekleme süreleri şunlardır:
- Astsubay Çavuş : Bekleme süresi üç yıldır,
- Astsubay Kıdemli Çavuş: Çalışma süresi üç yıldır,
- Astsubay Üstçavuş: Çalışma süresi altı yıldır,
- Astsubay Kıdemli Üstçavuş: Çalışma süresi altı yıldır,
- Astsubay Başçavuş: Çalışma süresi altı yıldır,
- Astsubay Kıdemli Başçavuş: Çalışma süresi altı yıldır.
Astsubay Çalışma Süreleri Kaç Yıldır?
Astsubayların çalışma süresi on beş yıldır. On beş yıl çalışmayan astsubaylar mazeretsiz olarak işten ayrıldığında tazminat ödemek zorundadır. Ancak sağlık vb. Sebeplerle işten ayrılanlar tazminat ödemeyebilir. On beş yıllık çalışma süresini tamamlayan astsubaylar dilediği takdirde birkaç yıl daha fazla çalışma hakkına sahiptir.
Astsubaylar TSK da birçok farklı görev ve bölümde çalışabilir. Uçak teknolojisi, otomotiv, mekatronik teknolojisi, yapı tesisat, inşaat, elektronik haberleşme tenolojisi gibi farklı bölümlerin dersleri alınmaktadır. Aynı zamanda piyade, istihbarat, topçu, tankçı, bando vb. Farklı sınıflar bulunur. Astsubay Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olanlar bölümlerine göre sınıflara yerleştirilir.
Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Akademileri’nde çalışan her astsubayın görevi farklıdır ancak çalışma süresi ve rütbe atlama seneleri aynıdır. Astsubaylar askeri eğitim verebilir, takım komutanı olabilir, birlikte çalışabilir, araç gereçlerin bakımı ve kontrolünden sorumlu olabilir veya idari işlerde bulunur. Aynı zamanda yurt içi ve yurt dışı operasyonlara katılabilir veya ülke dışına göreve gitme hakkına sahip olur.
Subayın bulunmadığı yerlerde en yetkili ve rütbeli kişi astsubaylardır. Dolayısıyla emir komuta zincirini işleyişini sağlamakla görevlidir. Uzman erbaş ve çavuşların, er ve erbaşların komutanıdır.
Astsubay Nasıl Olunur?
Türk Silahlı Kuvvetleri içinde emir komuta zincirinin bir parçası olan astsubayların eğitim ve muhabere gibi çeşitli görevleri bulunur. Astsubay olmak isteyen kişilerin, astsubaylık sınavlarında başarılı olması ve ilan edilen belli bazı şartları sağlaması gerekmektedir.
Astsubay olmak için gerekli şartların ne olduğunu Astsubay Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir? adresinden detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan 2023 Jandarma Astsubay Maaşları Ne Kadar? Tazminat Var Mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.