Bakaya Kalanlar Askerliğini Tecil Ettirebilir mi?
Normal şartlar altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, eğitim ya da sağlık gibi mazeretleri bulunmayan her erkeğin vakti geldiğinde bir askerlik şubesine gidip muayeneden geçerek askere gitmek için gerekli işlemleri gerçekleştirmesi gerekir. Fakat herhangi bir sebepten ötürü muayeneye gitmeyip askeri yoklamaya katılmayan kişiler ya da yoklamaya katılıp askerlik yeri açıklanmasına rağmen askere gitmeyen kişiler olabilir. Yoklama yaptırmayan yükümlüler yoklama kaçağı olarak adlandırılırken yoklamasını yaptırdığı halde kendisine belirtilen tarihte sevk birliğine teslim olmayan yükümlüler bakaya olarak nitelendirilir.
Bakaya Kalanlar Hemen Askere Alınır mı?
Bakaya kalan ya da yoklama kaçağı olanların ilk kez GBT kontrolü esnasında yakalanmaları halinde askere alınmaları gibi bir durum söz konusu değildir. Bakaya durumuna düşen vatandaşlar eğer polis ya da jandarma tarafından gerçekleştirilen GBT kontrolü esnasında yakalanırlarsa prosedür şu şekilde uygulanacaktır:
- Kişi ilk kez GBT kontrolünde yakalandıysa güvenlik görevlileri tarafından kişiye bir tutanak imzalattırılır ve 15 gün içinde kişinin askerlik şubesine gidip gerekli işlemleri gerçekleştirmesi gerektiğine dair bildiride bulunulur. Belgeyi imzalayan yükümlü 15 gün içinde askere sevk işlemlerini tamamlamak durumundadır. Buna ilave olarak bakaya kalınan gün sayısıyla orantılı olacak şekilde idari para cezası da ödemekle yükümlüdür. Evrakın imzalanmasına rağmen şubeye gidilmemesi halinde bakaya durumu devam edecek ve GBT sistemine konuya ilişkin bilgi eklenecektir.
- İkinci defa GBT sorgusuna yakalanılması halinde bu sefer polis ya da jandarma eşliğinde kişi askerlik şubesine getirilir. Şubede yoklama işlemleri gerçekleştirilir ve askere alım için gerekli işlemler uygulanır. Bakaya kalınan süreyle orantılı olacak şekilde kesilen idari para cezası kişiye bildirilir. Daha sonra kişi serbest bırakılır ve celp dönemi geldiğinde askeri birliğine teslim olması beklenir. Fakat tüm bunlara rağmen kişi birliğe teslim olmazsa bakaya durumu devam edecektir.
- Üçüncü kez GBT sorgusunda yakalanan kişi yine polis ya da jandarma eşliğinde şubeye götürülür. Askere sevk işlemleri başlatılır, para cezası kesilir. Serbest bırakıldıktan sonra mahkemeye sevk işlemleri tamamlanır. Mahkeme kişiye hem para cezası hem de bakaya kalınan süreyle orantılı hapis cezası verir. Hapis cezası bitince kişi doğrudan askeri birliğine teslim edilir.
Bakaya Kaldıktan Sonra Tecil Mümkün mü?
Bakaya kalanların askerliklerini tecil ettirmeleri için üç farklı yöntem mevcuttur. Bakaya durumuna düşen kişi sağlık, öğrenim gibi gerekçelerle ya da 1111 sayılı askerlik ceza kanununda yer alan 47. maddede belirtilen durumlarda tecil gerçekleştirebilir.
Lise mezunları için mezuniyetten sonraki üç yıl, üniversite mezunları için mezuniyetten sonraki iki yıl, tecil hakkı kapsamındadır. Bununla beraber herhangi bir sağlık sorunu olanların aldıkları raporlar da tecil kapsamında değerlendirilir.
Ayrıca 1111 sayılı kanuna göre;
- Anne, baba, eş, çocuk ya da kardeşi heyet raporuyla belgelenmiş hastalığa sahip olan kişiler,
- Sevk öncesi 15 gün içinde kendi ya da ikinci dereceden akrabası evlenenler,
- Sevkten önceki ya da sonraki iki ay içinde çocuğu olanlar,
- Sevkten 15 gün önce ya da sonraki süreç içinde yakınını kaybedenler de tecil işlemiyle bakaya kalmaktan kurtulabilir.
Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Ben askerliğimi ertelemiştim daha sonra benim gibi erteleyen herkesin ertelemesi iptal edildi ve ikinci bir emre kadar sistemin kapatıldığını duyurdular. Şuan bakaya durumuna düşmüş durumdayım sistem açıldığında bakaya durumuna düştüğümden erteleme hakkımı iptal mi edecekler yoksa tekrar erteleyecekler mi ?