Bakaya Kalanlar Devlet Memuru Olabilir mi?
Askerlik yoklamasını yaptırdığı halde kendisine bildirilen sevk tarihinde askeri birliğine teslim olmayan yükümlüler bakaya olarak tanımlanır. Bakaya durumu, pek çok soru işaretini ve bilinmezliği de beraberinde getiriyor. Çeşitli cezai yaptırımlarla karşılaşan bakaya durumundaki kişilerin sayısı bugün 1 milyonun üstünde. Bu durum elbette ki kariyer ve eğitim planlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle bakaya durumundaki bireylerin devlet kadrolarında görev alıp alamayacakları en çok merak edilen konu başlıklarından bir tanesi.
Bu meseleyi temel olarak iki başlık altında incelemek gerekiyor. Çünkü devlet memurunun asker kaçağı olması ile memurken bakaya kalmak birbirinden farklı prosedürler içeriyor.
İlk Kez Memur Olacaklar Dikkat
KPSS neticesinde başarılı olan ve bu doğrultuda ÖSYM tarafından atanma aşamasına hak kazanan memur adaylarını bu safhada bazı prosedürler bekliyor. Askerlikle ilgili yükümlülükler de bu prosedürün en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu incelendiğinde, bu konuda oldukça açık bir ifadeyle karşılaşmak mümkün. Yapılan düzenlemeye göre memur adaylarının askerlikle ilişkisinin bulunmaması gerekiyor. Memur adaylarının sağlıklı bir şekilde atanabilmesi için güncel durumlarının aşağıdakilerden biri olması gerekiyor:
- Askerlik çağına henüz gelmemiş kişiler
- Askerlik çağına gelmiş; ancak yoklamaya dahil olmuş ve tecil işlemini gerçekleştirmiş kişiler
- Askerlik görevini tamamlamış kişiler
Bu 3 koşulun dışında, kişi eğer bakaya durumundaysa, yani yoklama kaçağı olarak görünüyorsa, memur olarak göreve başlayamaz. 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre bakaya durumdaki kişilerin, kamu ya da özel sektörde çalışmasına bilerek olanak sağlayanlar hakkında Askeri Ceza Kanunu’na uygun olarak işlem yapılmaktadır.
KPSS sonucu başarılı olan ve atanmayı bekleyen kişiler, yoklama kaçağı oldukları için bu süreçte çok büyük bir hayal kırıklığı ile karşılaşabiliyor. Bu tip bir sorunla karşılaşmamak adına askerlik yükümlülüğünü zamanında tamamlamak ya da tecil işlemlerini başarıyla gerçekleştirmek gerekiyor.
Yoklama Kaçaklarının Memuriyeti İptal Olur mu?
Bu tartışmalı konunun bir diğer ayağı da memur olarak göreve başlayan; ancak bir süreden sonra bakaya durumuna düşen kişiler. Bilindiği üzere devlet memurlarının görevlerine devam edebilmeleri adına işlememeleri gereken bazı hafif ve ağır suçlar söz konusudur. Resmi olarak yayımlanmış bu suçlardan en az bir tanesine karışan kişilerin memuriyeti vakit kaybetmeksizin iptal edilir. Bakaya kalan memurlar askerlik yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için cezai yaptırımlarla karşılaşmaktadır. Doğrudan memuriyeti iptal edilmese de hakkında 6 aya kadar hapis cezası düzenlenebilir. Bu tip bir senaryoda, mahkeme cezayı iptal etmediği takdirde memurun görevine devam etme şansı kalmayacaktır.
Memurlar göreve başladıkları zaman, askerlik görevlerini henüz yerine getirmemiş durumda olabilir; ancak 20 yaşının altındaki memurlar ya da askerliğini erteletmiş kişiler için bir zaman tanınır. Kişi memurluğunu yaptığı süreç içinde yasal iznini kullanmalı ve askerlik görevini gerçekleştirmelidir. Özel bir sağlık sorunu olmadığı sürece memurların bakaya kalmadan askere gitmeleri kendi kariyerleri adına şarttır.
Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Hocam iyi günler öncelikle benim 2 ay sonra askere gitmem gerekiyor normal şartlarda ama ben 2022 kpss sınavına girip sonuçlar açıklanmadan askerliğe baş vursam bi sıkıntı olur mu memurluk açısından
hocam, merhaba nem şey soracaktım. Benim tecilim 12 agustos 2022 bitecek ben de 2022 kpss sınavına girip temmuzun sonunda tecilimi bozdurup agustos ayında kasım celbi için başvuracağım. Diyelimki kasım yada aralık ayında askere gönderildim yada bir sonraki celbe attılar beni ve bu sıra kpss sonuç açıklandı ve atama için başvuru alında ancak hala askere gidemedım gıtme tarıhını bekliyorum bu başvurulara başvurabilirmiyim sonuçta kaçak olmayacağım askerlik şubesıne gidip hatta tecilim bitmeden tecili bozup asklik başvurusuda bulunacağım kaçak olmayacagım bir sorun olurmu. Çok teşekkur ederım
Bakaya durumunda iken kpss ye girip sonrasında atama yapılmadan hatta sonuçlar açıklanmadan askere gitsem, askerde iken tercih yapılabiliyor deniliyor. Bu şekilde memuriyete engel teşkil eder mi?
Hocam sizinle ayni durumdayim. Bir sonuc alirsaniz bana da soyler misiniz ?
Hocam merhabalar ben yeni mezun oldum. Temuz bir de merkezi alımlar olacak. Ben ise temuz üç te tecil sürem bitiyor tercih vermemde bir sorun olur mu? Yanitlarsaniz çok sevinirim.
Evet atama yapılmaz biliyorum, ben bakaya durumunda iken mesela 1 sene bakaya kaldım ve senenin sonunda sınava girdim (eğer ösym sınavlarına girebiliyorsak) sınavdan kazandığım puan veya memuriyetin askere gidip geldiğimde iptal ediliyor mu, men edilir mi?
Hayır iptal edilemez. Önlisans ile lisans KPSS sınavı için aldığınız puanın 2 yıllık geçerlilik süresi bulunmaktadır.
Öğretmenlik kpss puanı 1 yıla indi diye biliyorum. Bu söylerdiklerinizin bir kaynakçası var mı? Kusura bakmayın emin olmak için soruyorum
İlgili bilgilere Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik MADDE 11 ‘den bakabilirsiniz. Bu yönetmelik maddesine göre; “KPSS, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. (Ek cümle:RG7/11/2019-30941-C.K.-1753/1 md.) Ancak, öğretmen adayları için KPSS’de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıldır. (Mülga cümle: RG-15/8/2018-30510 – CK-25/1 md.) (…) Yeni bir
sınavın yapılamaması durumunda ise sınav sonuçları, bir sonraki sınav sonuçlarınının açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam eder.” KPSS Puanının geçersizlik sebepleri ise Sınavda Uyulması Gereken Kurallar adresinde açıklanmaktadır. Bu durumlar dışında sınav puanı geçersiz sayılamaz.
Kaynakçayı okuduğum kadarıyla bakaya kalmanın ÖSYM sınavına girmekte herhangi bir teşkil etmediğini görüyorum. Fakat sınava girerken bina önünde emniyet güçleri tarafından gbt vb. kontroller olur mu? Yani sınava girecekken oradan götürülmeyim? Bir de burada puanın iptal olmadığı ile ilgili bölümü göremedim, eğer görebiliyorsan söyleyebilir misin? ht tp://ww w.gazeteva tan.com/kpss-ye-kimler-gir ebilir–1278268-egitim/ ŞU ADRESE BAKABİLİR MİSİN ” Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.” ” 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak.(Askerde bulunan adaylar da tercih yapabileceklerdir. Ancak, yoklama kaçağı veya bakaya durumda bulunan adayların tercihte bulunmamaları gerekmektedir.)” Bilgilerin için teşekkür ederim.
Yeniden merhaba. Rica ederiz. Bu konudaki şüphelerinizi anlıyorum fakat bakaya olmak hiçbir türlü zapt ve alıkoyma sebebi değildir. Kimse sizi bu sebepten gözaltına alamaz. Sınava girme hakkınızı engelleyemez. En fazla size o anda tutanak tutulur. Sonra bu cezayı sana kestim 15 gün içinde askerlik şubesine git öde denir. Bu attığınız yazıda tam açıklamamışlar cümleyi o yüzden biraz tereddüt etmişsiniz. Burada bahsettiği KPSS ‘ye girmek değil KPSS puanı ile tercih yapmak. Belirttiğimiz üzere zaten askerlikle ilişiğiniz varsa atanamazsınız. Bakaya kalmak ile ilgili detaylı bilgilere Asker Kaçakları (Bakaya ve Yoklama Kaçakları) Yakalandıkları Durumda Ne Olur? Adresinden ulaşabilirsiniz.
Peki sınavı ve memurluğu kazandım ve atandım diyelim. Kaçak olduğum için görevde başlatmazlar galiba. Ben şüphem şurada, Kazandığım zaman askere gidip gelidğimde puan veya memurluğumu silerler mi diye? Tecrübe veya bilginiz var mı? Bir de bakaya olduğumuzda zorla alıkoyma yok değil mi? Sadece para cezası ödeniyor. Bu durum sicile işler mi? (Devlet işleriyle ilgili sorun çıkarır mı?)
Merhaba Ender, Askerde iken her sınava girebilirsiniz. Sınava girme hakkınız engellenemez ama Askerlikle ilişiğiniz olursa (Bakaya durumunda olmak bu duruma dahildir) atamanız yapılamaz. Asker kaçakları için kesinlikle alıkoyma durumu yoktur. Sadece hakkınızda cezai işlem tutanağı tutulur ve serbest bırakılırsınız. Kaçak olduğunuz gün sayısına göre sadece para cezası ödersiniz. Resmiyette bakaya durumunda gözükürsünüz. Neredeyse her iş için askerlikle ilişiği bulunmamak şartı arandığından dolayı bu durum çoğu konuda size problem oluşturacaktır.
2022 yazına kadar kaçak kalsam, 2022 yazında sınava girip ağustos celbinde askere giderim. Eğer başarılı bir puan alırsam askerde iken yani görevi yaparken başvuru yapsam kabul edilir mi? Yoksa askeriliğin bitmesi mi gerekir? Zaten gelince eğer atama dönemini (genellikle şubat oluyor) kaçırmazsam başvuracağım. Birde şunu soracaktım. Benim sınıflandırmam 2021 Mayıs celbini son kafilesi yani haziranda ben bunu iptal edip bedelliye başvurabilir miyim? Bunun için geç kalmış değilim galiba? Bu başvuru da e-devlletten gerçekleşiyor değil mi? Eğer bedelli başvurusunu yaparsam askerliğim yine aynı tarihte aynı yere mi çıkar?
Askerde görev yaparken tercih yapabilirsiniz. Atama süreci geldiğinde halen askerde olursanız kabul edilmez. Bedelli askerlik hizmetinden; fiilî askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamazlar. Bedelli başvurusu E-devletten başvuru ile başlar. Bedelli askerlerin görev yaptıkları birlikler diğer birliklerden farklı birliklerdir.
Yani bana çıkan şuan ki sınıflandırmayı iptal edebiliyorum ve bedelliye başvurabiliyorum? Ben sınıflandırmayı iptal etme sitesini bulamadım biliyorsanız gönderebilir misinz?
Hayır başvuramazsınız. Fiilî askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar bedelli askerlikten yararlanamazlar. Eğer sınıflandırma yapılmadıysa ve tecil haklarınız halen mevcutsa tekrar tecil hakkınız var fakat Sevkiniz gerçekleştikten sonra askerliği tecil ettiremezsiniz.
Bakaya olduğumuzda ödene para cezasında faiz sistemi var mı? Ben para cezasını günlüğü 5-10 TL olarak biliyorum.
Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir
bakaya veya yoklama kaçağı değilim. 16.06.2021 sınıflandırma (sevk) tarihim. 26.06.2021 tecil bitiş tarihi. Bu sınıflandırmayı iptal edip bedelli başvurusu yapabilir miyim? Bunu için E-devletin hangi sekmesine girmeliyim? Cevap verirsen sevinirim.
Tecil hakkınız devam ediyorsa yeniden tecil edebilirsiniz. Bedellik askerlik başvurusu için e devlete giriş yaptıktan sonra arama kısmına Milli Savunma Bakanlığı yazarak “Milli Savunma Bakanlığı” kısmına geçildikten sonra “ASAL askerlik hizmet tercih işlemleri” seçilerek “Bedelli askerlik yapma isteği” bölümüne giriş yapılır. Gerekli kısımları doldurulduktan sonra bedelli askerlik ücreti yatırılır. En net bilgiler için askerlik şubenizle görüşün.