Bakaya Kalma Ve Yoklama Kaçağı Farkları Nedir? Para Cezası Verilir Mi?
Askerlik, yirmi yaşına gelen her Türk erkeğinin ödevidir. Sağlık, özel durum, eğitim vb. mazeretler bulunmadığı sürece T.C vatandaşı erkekler askerliğini yapmak zorundadır. Farklı sebepler ve mazeretlerden askere gitmeyen, yoklama yaptırmayan ya da askerliğini tecil ettirmeyenler idari para cezasına çarptırılabilir. Bakaya kalma ve yoklama kaçağı olma durumunda yakalanan kişiler en yakın askeri şubeye götürülür.
Bakaya Kalma Ve Yoklama Kaçağı Olma Farkı Nedir?
Askerlik yaşına gelen ve askerliğini tecil ettirmeyenler askerlik yoklaması yaptırmak zorundadır. Askerlik yoklaması yaptırmayanlar yoklama kaçağı olarak adlandırılır ve kolluk kuvvetleri bu kişiyi yakaladığında en yakın askeri şubeye götürebilir veya yoklama yaptırması için süre tanır.
Askerlik yaşına gelen ve askerlik yoklaması yaptırdığı halde birliğine teslim olmayanlar bakaya kalma olarak adlandırılır. Askerlik sisteminin değişmesiyle birlikte bakaya kalanlara mazeret sunma hakkı tanınmıştır. Buna göre aşağıdaki sebeplerden birini sunan ve belgeleyen kişiler idari para cezasına çarptırılmaz ve bakaya kalma cezası almaz.
- Askere gidecek olan kişinin istirahat gerektiren hastalık raporunu sunması,
- Askerliğini yapacak olan kişinin sevk tarihinden önceki ve sonraki iki ay içinde çocuğunun olması,
- Askerliğini yapacak olan kişinin birinci derece akrabaları ve varsa eşinin birinci derece akrabalarından herhangi birinin sevk tarihi öncesi ve sonrasında 15 gün içinde vefat etmesi,
- Askere gidecek olan kişi ve eşinin birinci derece akrabalarından herhangi birinin ölümcül hastalığa yakalanması (sevk tarihinden önceki ve sonraki 15 gün içinde),
- Askerliğini yapacak olan kişinin birinci derece akrabaları ve varsa eşinin birinci derece akrabalarından birisinin sevk tarihinden önceki ve sonraki 10 gün içinde evlenmesi.
Para Cezası Verilir Mi?
Bakaya kalanlara ve yoklama kaçağı olanlara idari para cezası verilmektedir. Yoklama kaçağı olunduğundan teslim olunan ya da yakalanan tarihe kadar para cezası kesilir. Aynı zamanda bakaya kalınan tarih ve teslim olunan veya yakalanılan tarihe kadar para cezası verilmektedir. Kendisi teslim olan vatandaşlara her gün için 5 TL, yakalanan vatandaşlar için ise her güne 10 TL para cezası uygulanır.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.