Bakayalar, Yoklama Kaçakları Bedelliden Nasıl Faydalanabilir?
Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olan her erkek birey ortada bir engel olmadığı durumda ve vakti geldiğinde vatani görevini yapmakla yükümlüdür. Eğer sağlık ya da eğitim gibi bir engel söz konusu değilse ve tecil de sona ermiş durumdaysa vatandaşların yoklama vakti geldiğinde askerlik şubelerine giderek yoklama işlemlerini yapmaları ve sağlık muayenesinden geçmeleri gerekir. Yoklama sonrasında askerlik yapmak için uygun koşulları taşıyan vatandaşların hangi tarihler arasında hangi birliklerde görev yapacakları belli olur. Daha sonra vatandaşların uygun tarihlerde birliklere giderek teslim olmaları ve göreve başlamaları gerekir. Eğer yoklamaya gidilmezse yoklama kaçağı olunur, birliğe teslim olunmaz ise bakaya kalmış olunur. Asker kaçağı olmanın da kaçak kalınan süreyle orantılı idari para cezası olduğu gibi ilerleyen aşamalarda hapis cezası gibi yaptırımları da bulunuyor.
Asker Kaçakları Bedelli Askerlikten Yararlanabilir mi?
Son yapılan düzenlemelere göre 25 yaş ve üzerinde olan vatandaşlar bedelli askerlik hakkından 15 bin Türk Lirası ödemek koşuluyla yararlanabilecekler. Durum böyle olunca daha önce yoklama kaçağı durumuna düşenler, bakaya kalanlar ve asker kaçağı olanların bu fırsattan yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin de kafalarda bazı soru işaretleri oluştu.
Eğer bir vatandaş daha önce askeri birliğine teslim olduysa ve askerlik vazifesini yaparken bir şekilde firar ettiyse bedelli askerlik fırsatından yararlanması mümkün değildir. Diğer taraftan yoklama kaçaklarının ve bakaya kalanların bu hizmetten 15 bin Türk Lirası ödeyerek yararlanmaları mümkün olacaktır. Yalnızca bu kişilerin dikkat etmesi gereken nokta başvurularını tamamlayana dek polis ya da jandarma gibi güvenlik görevlilerine rutin kontroller esnasında yakalanmamalarıdır. Eğer daha önce yoklama kaçağı oldukları için tutanak imzaladılarsa bu kişiler yeniden yakalanmaları halinde doğrudan askerlik şubesine gönderilir ve burada muayeneden geçerek gerekli yoklama işlemleri yaptırılır.
Ayrıca yoklama kaçağı ve bakayalar için kaçak olarak geçirilen süreyle orantılı şekilde uygulanan idari para cezaları da yürürlükten kalkacak. Eğer yeni yapılan düzenlemede herhangi bir değişiklik olmazsa bakaya kalanların ve yoklama kaçağı olanların idari para cezalarının silinmesi için bedelli askerlik başvurusu yapmaları ve bu hizmetin ücreti olan 15 bin Türk Lirası’nı yatırmaları gerekiyor. Paranın yatmasıyla birlikte kaçaklık durumuna ilişkin idari para cezalarının tümüyle kalkması ve kişilerin borcunun silinmesi bekleniyor.
Yoklama Kaçakları Askere Ne Zaman Gider?
Yoklama kaçağı olan vatandaşlar kimlik kontrolü sonrasında doğrudan askerlik şubesine gönderilmezler. Eğer ilk defa rutin bir kimlik kontrolü esnasında polis ya da jandarma bir vatandaşın yoklama kaçağı olduğunu tespit ederse kendisine bir tutanak imzalatır ve en geç 15 gün içerisinde askerlik şubesine giderek yoklama işlemlerini tamamlamasını ister. Eğer kişi bu işlemleri yapmazsa ve yeniden bir kimlik kontrolü esnasında güvenlik görevlilerine yakalanırsa bu sefer jandarma ya da polis eşliğinde askerlik şubesine getirilir ve burada muayeneleri gerçekleştirilip işlemleri tamamlanır. Daha sonra serbest bırakılır ve hangi birlikte görev yapacağı belli olduğunda o birliğe giderek teslim olması gerekir.
Yoklama Kaçağı ve Bakaya Olmaktan Nasıl Kurtulunur?
Eğer bedelli askerlikten yararlanmak için bütçeniz elverişli değilse ya da bedelli askerlik için yaşınız tutmuyorsa yoklama kaçağı ya da bakaya kalmaktan kurtulmanın çeşitli yolları bulunuyor. Askere giderek doğrudan kaçaklığın getirdiği yüklerden kurtulabileceğiniz gibi eğer lise mezunuysanız bir lisans eğitimine, lisans mezunuysanız bir yüksek lisans eğitimine kayıt olarak öğrenciliğinizi devam ettirmeniz ve askerlik şubesine öğrenci belgesiyle başvurmanız gerekiyor.
Ayrıca lise mezunuysanız ve tecilinizi yaptırmadıysanız üç yıllık tecil hakkınızı kullanarak askerlik işlemlerinizi ertelemeniz, var olan yoklama kaçağı statünüzü ortadan kaldırmanız mümkündür. Üniversite mezunları için tecil süresi ise iki senedir. Mezun olduktan sonra tecil uzatmak isteyenler iki sene daha askerlik işlemlerini erteleyebilirler. Bu iki yıllık sürenin ardından yüksek lisans kaydının yapılmadığı durumda tecil düşer ve kişi yoklama kaçağı ya da bakaya olarak askere gitmediği süre boyunca idari para cezasına ve ilerleyen dönemlerde hapis cezasına çarptırılabilir.
Son bir yöntem olarak askerlik yapmanıza engel olacak fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlığınız bulunuyorsa buna ilişkin bir sağlık raporu alarak yoklama kaçağı ve bakaya olmaktan kurtulmanız mümkündür.
Bir önceki yazımız olan 2019 Dövizle Askerlik Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Yapabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.