Bekçi Meslek İçi Eğitimi Nedir? Hangi Eğitimler Verilir?
Son yılların gözde meslekleri arasında sayılan Çarşı ve Mahalle Bekçiliği için her sene düzenli olarak alım yapılmaktadır. Bekçiler sınav, mülakat vb. aşamalardan sonra seçilir ve eğitime gönderilir. Bekçi meslek içi eğitimi sırasında adaylar işleri ile ilgili tüm ayrıntıları öğrenebilir. Meslek içi eğitimde verilecek olan dersler İçişleri Bakanlığı mevzuatında yayınlanmıştır.
Bekçi Meslek İçi Eğitimi Nasıldır?
Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olması için istihdam edilen bekçilerin önleyici ve koruyucu yetkileri, zor ve silah kullanma yetkisi, durdurma ve kimlik sorma yetkileri bulunmaktadır. Halka yardım ve güvenlik sağlamak için çalışan bekçilerin üç ay eğitim süresi vardır.
Meslek içi eğitiminde adaylar üç ay boyunca herhangi bir ilde bulunan Polis Akademisi’nde eğitim görür. Birçok ilde Polis Akademisi yer alır, adaylar genellikle ikamet ettikleri bölgeye en yakın olan akademilerde eğitim alabilir.
Eğitim süreci boyunca adaylar Mevzuat Bilgisi, Silah Eğitimi ve Bilgileri, Mesleki Eğitim Bilgileri olmak üzere üç farklı alanda çok sayıda ders verilmektedir. Özel Harekat Polisleri tarafından verilen eğitimlerde ilk önce teorik bilgiler ardından pratik uygulamalar yaptırılır. Aynı zamanda eğitim sürecinde adaylar silah eğitimi ve silah atışı konusunda ustalaştırılmaktadır. Adayın kullanacağı silahla eğitimler verilir ve çeşitli dönemlerde sınavlar yapılır.
Eğitimde başarı gösteremeyen adaylar ya da devam etmeyenler kurstan atılır ve bekçi olamaz. Dolayısıyla adayların derslere ilgi göstermesi gerekir. Eğitimler yatılı olarak verilir.
Atama Nasıl Yapılır?
Eğitimlerde başarılı olan adaylar İçişleri Bakanlığı’nca Emniyet Genel Müdürlükleri ya da Jandarma Teşkilatı’na aday memur olarak atanır. Bekçilerin adaylık süresi iki yıldır ve iki yıl boyunca adaylıkları sonlandırılamaz. Adaylık süresi boyunca meslek içi davranışları, amirlerine karşı tavrı, halka yardımcı olması vb. durumlar incelenmektedir. Adaylık sürecinde olumsuz davranışları bulunanlar ve üst üste ceza alanlar bekçi olamaz, meslekten kovulur.
Adaylık süresi boyunca memuriyete dair uygunsuz davranışları olanlar aylıktan kesme cezası, disiplin cezası, kademe yükselmelerinin durdurulması gibi farklı cezalar verilmektedir. Dolayısıyla bekçi adaylarının adaylık süresi boyunca ve sonrasında ceza almamasına özen göstermesi önemlidir.
Bir önceki yazımız olan Jandarma Bekçi Alımı Ne Zaman Yapılacak? Jandarma Bekçi Şartları! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.