Bröve Ne Demek? Bröve Nereye Takılır?
Bröve nedir? Bröve ne demek? Bröve nereye takılır? Harici kıyafette bröve nereye takılır? Harici Bröve ne tarafa takılır? Harici kıyafetlerde bröve ne tarafa takılır? Kamuflajda bröve nereye takılır? Haricide bröve ne tarafa takılır? Bröve nasıl alınır? Tüm bröveler hakkında detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Daha sonra ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz TSK Askeri Rütbeler Rehberi adresini de ziyaret edebilirsiniz.
Bröve Nedir?
Bröve, bir askerin görev yaptığı zamanlar içerisindeki uzmanlık alanında üstün başarılar göstermesi sonucunda elde ettiği başarıyı gösteren bir çeşit nesne ve mükâfat anlamına gelir. Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yer alan Kara, deniz ve hava kuvvetlerine ait farklı bröveler bulunmaktadır. Bröve genel tanımı ise uzmanlık belgesi ya da sertifika, diplomatik olarak kullanılsa da ‘Belli bir eğitimden geçmiş askeri personele verilen yeterlilik belgesi’ olarak ta görünür.
Brövelerin üzerinde mevcut yer alan MÖ 209 tarihi ise askeriyenin ilk temelinin atıldığı tarihi simgelemektedir. MÖ 209 tarihinde Asya Hun Devleti’nin en büyük hükümdarı olan Mete, askeri onluk sistemini bulmuştur. Ayrıca brövelerin üstünde bulunan Mustafa Kemal Atatürk resminin bulunmasının sebebi de Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hatt-ı müdafa yoktur, sath-ı müdafa vardır” sözünü simgelemektedir.
Bröve kelimesi Türkçeye Fransızcadan geçme bir kelimedir. Anlamı ise berat, patent, ehliyetname ya da diploma anlamlarına gelmektedir. Metal ya da kumaş üzerine nakış olarak imal edilen brövelerin metal olanlarının tam boy ve minyetür olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Genellikle sol cep üstünde şerit rozetlerinin hemen üst kısmında bröveler yer almaktadır.
Bröve Nereye Takılır?
Bröve nereye takılır? Bröve ne tarafa takılır sorusu bröve kazanan askeri personeller tarafında merak ediliyor. Eğer askeri personel sadece 1 bröveye sahipse veya sahip olduğu brövelerden yalnızca bir tanesini kullanacaksa o halde bröve kamuflajın sol üst cebinin dikiş ipinin üzerine, bröve cebi ortalayacak şekilde takılır. Birden fazla çift sayıda brövenin olması halinde dikiş ipinin üst kısmına ikişerli sıra halinde dikiş ipini ortalayacak şekilde takılır. Sığmaması halinde üçerli sıra ile de takılabilir.
Birden fazla tek sayıda brövenin olması durumunda (Örneğin3 bröve) ilk iki bröve sol cebin dikiş ipinin üzerine yan yana, üçüncü bröve ise onların üzerine ortalanmış şekilde takılır.
Harici Kıyafetlerde Bröve
Harici kıyafetlerde bröveler kamuflajlarda olduğu gibi sol tarafa takılır. Harici kıyafetin ceketinin sol üst tarafına takılmaktadır. Eğer personel sadece 1 bröveye sahipse o halde bröve ceketin sol üst cebinin dikiş ipinin üzerine, bröve cebi ortalayacak şekilde takılır. Birden fazla çift sayıda brövenin olması halinde dikiş ipinin üst kısmına ikişerli sıra halinde dikiş ipini ortalayacak şekilde yan yana takılır. Bröveler ceketin yakasının altında kalmamalı, görünmelidir.
Birden fazla tek sayıda brövenin olması durumunda (Örneğin3 bröve) ilk iki bröve sol cebin dikiş ipinin üzerine yan yana, üçüncü brove ise onların üzerine ortalanmış şekilde takılır. Aynı şekilde bu bröveler ceketin yakasının altında kalmamalı, görünmelidir.
Askeri personel eğer birtakım askeri şeritlere sahipse o halde şeritler sol cebin üzerine takılır. Bröveler şeritlerin üzerine aynı kurallar göz önüne alınarak takılır. Sığmaması halinde üçerli sıra ile de takılabilir.
Personeller arasında genellikle birlik sembolleri ve bröveler karıştırılmaktadır. Birlik sembolü sol cebe takılır ve genellikle büyük ve kalkan şeklinde tasarlanmaktadır. Bu birlik sembolü ise komutanı General ya da amiral olan birliğe bağlı olduğunu temsil etmektedir.
Kazanılan bröveler Ayrıca Deniz Kuvvetleri brövelerinde ceketin sol alt tarafında alttan ikinci ve üçüncü düğme hizasına takılanları da mevcuttur.
Bröve nasıl alınır?
Bröve almak için belirli eğitimleri tamamlamak gerekmektedir. Bu eğitimleri başarı ile tamamlayan kişiler bröve almaya hak kazanır. Bazı birliklerde görev yapmak ile de birtakım bröveler kazanılabilmektedir. Bu brövelere örnek verecek olursak “Hudutçu” brövesi hudut bölgelerinde görev yapan her rütbeli personelde bulunan bir brövedir.
Kara Kuvvetleri Bröveleri:
Kara kuvvetlerinde bulunan başlıca bazı bröveler şunlardır;
- Binicilik
- Komut
- Havadan ikmal uzmanı
- Paraşütçü
- Pilot
- Uçuş tabibi
- Uçucu ve Muharebe Elektronik İstihbarat ve E/H subayı
- Hava Arama Kurtarma
- Uçucu teknisyen bröveleri
- Patlayıcı maddeleri keşif ve imha personeli bröveleri
- Kıta komutanlığı bröveleri
- Spor bröveleri
- Kesin Uzman nişancı brövesi
- Askeri köpek eğitici personeli brövesi
Deniz Kuvvetleri Bröveleri
Deniz kuvvetlerinde bulunan başlıca bazı bröveler şunlardır;
- Su üstü
- Denizaltı
- Kurbağa adam
- Kurbağa adam ve dalgıç
- SAT komandoları
- Pilot
- Kıdemli Pilot
- Komutan Pilot
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.