Çarşı Ve Mahalle Bekçilerine Yönelik Düzenleme TBMM’den Geçti!
Çarşı ve mahalle bekçilerine yönelik düzenleme TBMM’den geçti buna göre artık bekçilerin birçok yasal hakkı ve yetkisi bulunuyor. Bekçilerin görevleri, yetki ve sorumlulukları, özlük hakları, eğitimleri ve çalışma süreleri gibi geniş bir kapsamda değerlendirilen düzenleme TBMM tarafından kabul edilierek yasalaştı.
Çarşı ve Mahalle Bekçilerine Yönelik Düzenleme Neleri Kapsıyor?
Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edilecek kişilerde aranan şartlar, başvuru koşulları, atama ve adaylık süreçleri ve çalışma saatlerine yönelik yapılan düzenleme binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor. Emniyet Müdürlükleri ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde çalışacak olan bekçilerin amirleri, mesleki hiyeraşiye göre belirlenecek.
Genel Kolluk Kuvvetleri’ne yardımcı olması adına istihdam edilecek Çarşı ve Mahalle Bekçileri’nin Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen genel şartlara uyması gerekiyor. Aynı zamanda İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelikte yer alan eğitim, yaş, fiziki özellikler, sağlık gibi kriterler bekçilerde aranacak
Bekçilik sınavlarını başarıyla geçen ve herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar Emniyet ya da Jandarma teşkilatlarına aday memur olarak atanacak. Adaylık süresi ise 1 yıldan az 2 yıldan fazla olmayacak şekilde düzenlenecek. Aynı zamanda adaylık süresinde bulunan bekçiler üç aylık temel ve hazırlayıcı eğitimlere katılacak.
Adaylık süresinde eğitimlerde başarısız olanlar, memurluğa aykırı davranışta bulunanlar, göreve devam etmeyenler çeşitli cezalarla karşılaşırken memurluktan atılabilecek.
Yetkileri Neler?
Bekçiler görevlendirildikleri mahalle ya da bölgede devriye hizmeti verecek. Aynı zamanda görev bölgeleri içindeki konut, işyeri ve araçlarda bulunan şüpheli durum ya da kişileri bağlı oldukları kolluk kuvvetlerine bildirmekle yükümlendirilecek. Kamu düzenini bozabilecek yürüyüş, toplantı ve gösteri gibi karışıklıkları önlemek için önleyici tedbirler alabilecek.
Çarşı ve mahalle bekçileri şüphelendikleri aracı durdurabilecek, kimlik sorabilecek, araçları arayabilecek ve üst araması yapabilecek. Aynı zamanda zor ve silah kullanma yetkisi de bulunacak. Arama sırasında tutuklama ya da arama emri olan kişiler bulunduğunda bağlı oldukları birime teslim edecek.
Kolluk görev ve hizmetleri haricinde hiçbir iş ve görevde çalıştırılmayacak olan bekçilerin emeklilik yaş sınırı ise 60 olarak belirlendi. Aynı zamanda haftalık çalışma süreleri 40 saat olarak belirtilirken güneşin doğuşu ve güneşin batışı esas alınarak mesai saatleri düzenlenecek.
Bir önceki yazımız olan Polis ve Bekçi Yetki Karşılaştırması! İç İşleri Bakanlığı Açıkladı! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.