Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

2019 Dövizle Askerlik Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Yapabilir?

2019 Dövizle Askerlik Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Yapabilir?

Askerlik hizmeti, hem Türkiye’de hem de yurt dışında yaşayan, 20 yaşına gelmiş ve gerekli şartları sağlayan tüm Türk erkeklerinin yerine getirmesi gereken bir vatan görevidir. Yurt dışında yaşayan ve bulundukları ülkelerde oturma ya da çalışma iznine sahip olan kişilere, yaşamlarını sürdürdükleri ülkedeki düzenlerinin bozulmasını önlemek adına askerlik hususunda bazı kolaylıklar tanınmıştır.

Bu kolaylıklardan ilki yurt dışında ikamet edildiğinin belgelenmesi halinde askerlik görevinin 38 yaşına kadar tecil ettirilebilmesidir.

Diğer kolaylık ise dövizle askerlik adıyla da bilinen yurt dışı bedelli askerlik ücreti olan belirli bir tutarın ödenmesi karşılığında askerlik görevinin yerine getirilmiş sayılmasıdır.

Dövizle Askerlik Nedir?

Dövizle askerlik, yurt dışında oturan ya da çalışanlar ile gemi adamı statüsüne sahip kişilerin, 38 yaşını doldurdukları yıl sonuna kadar başvurmaları halinde belirlenen tutarı yatırarak askerlik hizmetinden muaf olmalarını sağlayan bir uygulamadır. Yurt dışında oturan ve çalışan vatandaşlara verilen bu haktan yararlanmak için, 38 yaşın son bulduğu tarihe dek başvuru yapılması gerekir.

Dövizle Askerlik Şartları Nelerdir?

Dövizle askerlik yapabilmenin ilk ve en önemli şartı; yurt dışında çalışma ve oturma izni ile birlikte işçi, işveren olarak bir meslek icra etmek ya da yabancı bayraklı gemilerde gemi adamı olarak çalışmaktır.

Yurt dışında çalışma ya da oturma süresi ise en az 3 yıl olmalıdır. Bu süre içerisinde Türkiye’de çalışılan parçalı süreler var ise bu süreler hesaplamaya dahil edilmez. Şahıslar çifte pasaporta sahip olsalar bile 3 yıllık yurt dışı çalışma süresinin doldurulması şartı aranır. Bu haktan faydalanabilmek için kişinin yaşadığı ülkedeki Türk konsolosluğuna dövizle askerlik başvurusu yapması zorunludur.

Birden fazla ülkede oturma ve çalışma iznine sahip olup dövizle askerlik yapmaya hak kazanan yükümlüler en son oturma ve çalışma iznine sahip oldukları ülke konsolosluğuna başvurarak diğer ülkelerdeki geçerli hizmet sürelerini de saydırıp birleştirerek dövizli askerlik hizmetinden faydalanabilirler.

Oturma ve çalışma iznine sahip oldukları ülkede ikamet ederken herhangi bir sebeple tutuklu ya da hükümlü olarak cezaevine giren kişiler de dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilir. Fakat bu hizmet için bazı kriterler vardır. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilecek tutuklu ve hükümlüler şu şekildedir:

  • Cezaevinde de gelir vergisine tabi olarak ücret ya da maaş alanlar
  • Oturma ve çalışma izni hakkını kaybetmeyenler
  • Tahliyelerinden sonra ülkedeki statülerini kaybetmeyenler
  • Sınır dışı edilmeyenler

Kimler Dövizle Askerlik Yapamaz?

  • Yurt dışında çalışma ve oturma izni bulunmayan vatandaşlar
  • Yurt dışında kaçak yollardan bulunanlar ve kaçak olarak çalışanlar
  • Çalışma neticesinde elde edilen maaşı yurt dışından değil de Türkiye üzerinden ödenen kişiler
  • Türkiye’ye kesin dönüş yaparak artık Türkiye’de yaşıyor olanlar
  • Sahip oldukları meslek ve sanatlarını yapmaya yurt içinde devam edenler
  • Yurt dışında işçi ya da işveren olmayıp herhangi bir sanat ya da meslek dalı icra ettiğini kanıtlayamayanlar
  • Gemi adamı olarak ya Türk gemilerinde ya da yabancı gemilerde kaçak olarak çalışanlar

Dövizle Askerlik Yapmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Dövizli askerlik yapmak isteyenlerin Türkiye’deki bir askerlik şubesine ya da bulundukları ülkedeki Türk konsolosluğuna giderken yanlarında bulundurmaları gereken evraklar aşağıdaki gibidir.

  • Pasaport
  • Nüfus cüzdanı
  • Oturma ve çalışma izinleri pasaportlarına işlenmemiş ise, oturma ve çalışma izni belgeleri
  • Gemi adamı statüsünde bulunanların gemi adamı cüzdanları, yeterlilik belgesi sureti, denizci kütüğü kaydı sureti ve çalıştıkları şirketten alınmış 3 yıllık fiilen gemi adamlığı yaptıklarını gösterir belge
  • İşçi statüsünde çalışanların çalıştıkları iş yerinde 3 yıl boyunca sürekli çalıştıklarını gösterir belge
  • İşveren statüsünde çalışanların bulundukları ülkede en az 3 yıl bir işletme sahibi olduklarını gösterir belge
  • Yurt dışında herhangi bir iş yerinde çalışmayanlar için kira geliri, bakım aylığı, eşi ve çocuklarının çalışmasıyla geçinenler ile yardım kuruluşları yardımıyla geçinenler için durumlarını anlatan ve resmi kaynaklardan alınan belge
  • Dövizle askerlik başvuru belgesinin bir sureti
  • Başka bir ülke vatandaşlığı olan kişilerin bu ülkeye ait pasaport ya da kimlik kartları

Dövizle Askerlik Ücreti Ne Kadar?

Dövizli askerlikte 1000 Euro şartı bulunuyor. Başvuru şartlarını yerine getiren kişilerin 1000 Euro tutarındaki ücreti tek seferde ilgili banka hesaplarına ödemeleri gerekir. Ödeme yapılmasının ardından alınan dekont yetkili kuruma sunularak başvuru tamamlanır.

Yakın geçmişte yapılan değişiklikle birlikte ödenmesi gereken tutar bir hayli düşürülmüş ve yurt dışında yaşayan vatandaşlara büyük oranda kolaylık sağlanmıştır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ilgili ücreti ödeyip gerekli belgeleri teslim ettikten sonra herhangi bir süre askerlik yapmaya gerek duymadan askerlikten muaf olurlar. Yükümlüler yalnızca uzaktan eğitime tabi tutulurlar.

Geçmişte 1000 Euro’nun Üzerinde Ödeme Yapanlar Ödemelerini Geri Alabilir mi?

Bilindiği gibi 2018 Temmuz ayına kadar dövizle askerlik yapabilmek için yaklaşık olarak 5000 Euro tutarında bir ödeme yapılması gerekmekteydi. Yapılan değişiklik ile bu tutar 1000 Euro’ya düşürüldüğünden dolayı geçmişte fazladan ödeme yapanlar ödemelerini geri alamaz.

Askerlik Görevini Yapmadığı İçin Arananlar

Yurt dışına küçük yaşta giden ya da yurt dışında doğan kişiler askerlik görevini yerine getirmemiş olmaları dolayısıyla ülkeye giriş yapmaktan çekinirler. Aranmaları olup olmadığını bilmedikleri için Türkiye’ye girer girmez askere alınma korkusu yaşayan vatandaşların bu sebeple uzun bir süre boyunca Türkiye’ye gelmediği biliniyor.

Yurt dışında yaşayan ve henüz askerlik görevini yerine getirmemiş yükümlülere, ülkeye rahatça gelmelerini sağlamak için bir fedaya mahsus olmak üzere 3 aylık bir erteleme hakkı tanınmaktadır.

Bu haktan yararlanmak için yükümlülerin yabancı ülkedeki oturma ve çalışma izni, varsa yabancı ülke pasaportları ve yabancı ülke kimlik kartlarını ibraz etmeleri gerekmektedir.   

Askerlik Hizmetini Yapmayanlar Vatandaşlıktan Çıkabilir mi?

Gerek çifte pasaporta sahip olanlar gerekse de Türk vatandaşlığından başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmeyi düşünenler askerlik hizmetini yerine getirmedikleri müddetçe vatandaşlıktan çıkamazlar. Vatandaşlıktan çıkabilmek için dövizle, bedelli olarak ya da fiilen askerlik görevinin yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu hizmeti yerine getirmeden vatandaşlıktan çıkan kişilerin tekrar Türk vatandaşlığına döndükleri taktirde askerlik hizmeti yapmaları gerekecektir.

Bir önceki yazımız olan Bedelli Askerlik 4. Celp Bilgileri Ne Zaman Açıklanacak? Sevk Tarihi Ne Zaman? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.