Düz Taban Olmak Polisliğe Engel Midir? Hangi Durumlar Kabul Edilir?
Halk arasında taban düşüklüğü olarak da bilinen düz tabanlık bir takım sağlık sorunlarına sebep olabilir. Küçük yaşlardan beri görülebilen düz tabanlık ilerleyen dönemlerde geçer ancak bazı durumlarda kişiler ömür boyu düz taban olarak kalır ve ayak özellikleri bozulur. Peki düz taban olmak polisliğe engel olur mu? Hangi düz tabanlık türleri sağlık muayenesinde normal olarak kabul edilir?
Düz Tabanlık Nedir?
Ayak kemiklerinin yürüme, koşma vb. aktivitelerde esnek olması gerekir. Ancak bazı durumlarda ayak kemiklerinde anormallikler görülür, ayak kemeri az olabilir ya da hiç olmayabilir. Bu durum düz tabanlığa sebep olur ve ömür boyu devam eder. Düz taban olan insanlar ayak ağrısı ve kasların gerilmesinden dolayı kalça / baldır ağrısı yaşayabilir. Basış şeklinin bozulmasıyla birlikte yürüme ve dengede zorluklar yaşanır.
Düz tabanın varlığını anlayabilmek için evde şu test uygulanabilir?
- Ayaklar ıslatılır,
- Ayak izinin tam olarak çıkabilmesi için kağıt ya da betona basılır,
- Ayak izinin tamamı kağıt ya da betonda görülüyorsa düz tabanlığın varlığından şüphe duyulur.
Düz tabanlık doğuştan olabileceği gibi çevresel faktörler de bu rahatsızlığın gelişmesine sebep olur. Dolayısıyla mutlaka hekim kontrolüne başvurmak gerekir bu sayede rahatsızlığın sebebi ve düz tabanlığın çeşidi belirlenebilir. Bazı düz tabanlık çeşitlerinde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
Düz Taban Olmak Polisliğe Engel Olur Mu?
Emniyet Sağlık Yönetmeliği’nde polis ve bekçi adaylarında aranan sağlık kriterleri açık bir ifadeyle belirtilir. Adaylar ilgili yönetmelik uyarınca muayene edilir ve gerekli şartları taşımayan adaylar diğer aşamaları geçtiği halde sağlık muayenesinden elenebilir.
Düz taban olmak büyük ölçüde spor yapmaya engel olmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler daha çabuk yorulur, dengede durmada zorluk yaşayabilir ve yürüyüş bozuklukları görülebilir. Dolayısıyla spor ve diğer aktiviteleri yapmak daha zor ve yorucu olur.
Düz taban olmak polisliğe engeldir. Ancak esnek düz tabanlık olarak bilinen ‘’Flexible pes planus’’ sağlam olarak kabul edilir ve bu kişiler polis olabilir. Bu nedenle düz taban olan kişilerin sağlık muayenesine girmesi ve hekim kontrolünü yaptırması tavsiye edilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Polisi Nasıl Olunur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.