Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Düz Tabanlar Askerlik Yapar mı? Neye Göre Muaf Olunur?

Düz Tabanlar Askerlik Yapar mı? Neye Göre Muaf Olunur?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkeğin 20 yaşına girdiği yılın ocak ayı itibarıyla askerlik mecburiyeti başlar. Kanunlara göre belirlenen şartları sağlayan her erkeğe zorunlu kılınan askerlik görevi öncesinde çeşitli sağlık taramalarından geçilir. Bu sağlık taramalarında kimi zaman askerlik yapmaya engel teşkil edecek birtakım sağlık sorunlarına rastlanabilir. Bu sağlık sorunları askerlik görevinin ertelenmesine sebep olabileceği gibi muafiyet durumunun söz konusu olmasına da sebep olabilir. Askerlikten muaf tutulma şartları, 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre hazırlanmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği‘nin içeriğinde detaylı olarak açıklanmıştır.

TSK Sağlık Yönetmeliği gereğince askerlikten muaf olmak için çeşitli kriterler söz konusudur. Aşırı kilolu ya da zayıf olmak gibi fiziksel durumun dışında çeşitli hastalıklar sebebiyle de askerlikten muaf olunabilir. Düz tabanlık da muafiyet kriterleri içerisinde yer alan hastalıklardan bir tanesidir.

Düz Tabanlık Nedir?

Doğuştan meydana gelen ya da zamanla gelişen fiziksel bir rahatsızlık olan düz taban problemi, taban düşüklüğü olarak da tanımlanabilir. Ayak tabanında iç kavisin olmaması ya da yetersiz olması olarak tanımlanan düz tabanlık, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Ayağın normal şartlarda olması gereken iç kavisi bulunmuyorsa bu durum, içe doğru basma problemini beraberinde getirir. Bunun yanı sıra büyümekte olan çocuklar için düz taban rahatsızlığı bilek, diz ya da kasık eklemlerinin normalin dışında büyümesine ve bacağın şekilsiz bir hal almasına neden olur.

Düz taban problemiyle karşı karşıya olan kişiler erken yorulur, rahat koşamaz ve ayaklarında ağrı hissederler. Düz taban yürüyüşü esnasında, ayağın topuktan öne doğru esnemesini sağlayan ayak kaslarının normalden daha küçük olması ya da kavisin tam istenen açıda olmaması sorun teşkil eder. Bu durum askerlik görevinde sorumlu olunan fiziksel aktivitelerin icra edilmesi adına engel teşkil eden bir durumdur. Bu nedenle düz taban ayak askerlik muafiyeti için önemli bir kriter olarak belirlenmiştir.

Düz Taban Testi Nasıl Yapılır?

Düz taban nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı oldukça basittir. Kişi, kendisinin ya da çocuklarının ayaklarının düz taban olup olmadığını çok pratik bir şekilde ölçebilir. Ayak ıslakken yere basıldığında normal ayak görüntüsünden farklı bir görüntüsü oluşuyorsa muhakkak doktora gidilmesi gerekir. Daha doğru bir tespit yöntemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Ayağınızın altına, yere bastığınızda iz bırakacak bir boya ya da yağlı krem sürün.
  • Bir kağıdın üzerine basarak ayak izinizi bırakın.
  • Ayak izinizin yanına dikey bir çizgi çizin.
  • Bu dikey çizgiden, ayak kavisi dolayısıyla ayak izinin en çok inceldiği noktaya bir yatay doğru çizin.
  • Dikey çizgi ile yatay çizginin arasındaki açı 90 derece olmalıdır.
  • Yatay çizgiyi ayak izinin dış kısmının hemen yanından bir dikey çizgiyle sonlandırın.
  • Bu yatay çizgi üzerinde ayak izinin kavisli kısmının nerede başladığına dikkat edin. Eğer tüm çizginin yarısından az bir ayak izi varsa düz tabanlık durumu söz konusu değildir. Eğer ayak izi tüm çizginin yarısından fazlasını kapsıyorsa düz taban olma ihtimaliniz yüksektir.

Düz Tabanlık Dereceleri Nelerdir?

Düz tabanlık dereceleri, ayak kavisinin ne kadar derin olduğuna göre belirlenir. Orta derecede düz taban olan kişiler ayakta durabilir, koşabilir ancak şiddetli ağrı yaşarlar. İleri derecede düz taban olan kişilerin yürümesi neredeyse imkansız denecek kadar zordur.

Düz Taban Derecesi Nasıl Ölçülür

Düz taban derecesini belirlemek için tabanın yere basarak yangrafisinin (lateral) çekilmesi gerekir. Bu grafilerde, tabanın yerle temas ettiği topuk kısmından, ayak kavisinin en tepe noktasına teğet geçen bir doğru çizilir. Bu doğrunun yerle arasındaki açı, kalkaneal yükseklik açısı olarak belirlenir. Düz taban açısı sınırları, 10 ve 19 dahil olmak üzere bu dereceler arasındadır.

Düz Tabanlık Muayenesi Nasıl ve Hangi Hastanelerde Yapılır?

Kişi kendisinin düz taban olduğunu fark ettikten sonra ortopediste giderek düz tabanlık muayenesi yaptırmalıdır. Bu muayene birtakım cihazlar yardımıyla yapılır. Kişinin ayak kemiği, fizyolojik yapısı ve birçok veri incelenir ve uzman hekimin gözetiminde son muayene yapıldıktan sonra askerliğe elverişli olup olmadığınıza karar verilir. Ancak askerlik muafiyeti için sadece hekim gözlemi yeterli olmaz. Askerlik muayenesi için yetkilendirilmiş bir hastanede muayene oluyorsanız, askerlik muafiyeti dolayısıyla düz tabanlık muayenesi yaptırmak istediğinizi söyleyin.

Düz Taban Olmak Askerliğe Engel Mi?

Düz taban olmanın askerliğe engel olup olmadığını öğrenmek için çeşitli muayenelerden geçmek gerekir. Askerlik vazifesini yerine getirmek isteyen kişilerin hafif ve orta düz taban derecesinde iken doktordan alacakları “sağlıklı” raporu ile vatani görevlerini yapmaları mümkündür. İlgili mevzuatın belirlediği şekilsel ya da duruş bozuklukları olan kişiler ileri derecede düz taban olarak kabul edilir. İleri derecede düz taban olan kişiler ise çeşitli kriterleri karşıladıkları takdirde askerlikten muaf sayılırlar.

Yönetmeliğe göre düz tabanlık, yürüyüş ve duruş olarak hayatı zorlaştırıyorsa, şekil bozukluğu ve bükülme zorluğuna neden oluyorsa kişi askerlikten muaf tutulur. Düz tabanlıkta muafiyet şartları şöyle sıralanabilir:

  • Yürüyüş esnasında pençe şeklindeki şekil bozukluğu
  • Normal duruşta ayak kısmında 10 derece üstünde düşüklük ya da 10 derece üstünde bükülme zorluğu
  • Kasta, kemiklerde ve düz tabanın eğrisinde bozukluklar olması
  • Topuk dikeni, ağrılı topuk, aşil kirişinde kısalık
  • Ayaklar arasında farklılık olması (bir ayağın diğerine göre 3 cm.’den küçük olması veya 6 cm.’den büyük olması)
  • Düz taban sorununun yürüyüşü engellemesi
  • Yürüyüşü engelleyen ya da deforme eden çukur taban bozukluğu

Ayrıca ayaklarda parmak eksikliği ya da ayakta 2 parmaktan çok fazlalık bulunması, çekiç parmak, çıkık parmak, büzülme ya da parmak binmesi gibi durumlar da muayeneler sonunda raporlandığı takdirde askerlikten muafiyet söz konusu olabilir.

Sahte Evraklarla Muafiyet Almanın Cezası Var mıdır?

Askerlik yükümlülerinin çürük olmadıkları halde çürük raporu alarak askerlikten muaf olmaya çalışmaları, birçok suçu aynı anda işlemeleri anlamına gelir. Öncelikle evrakta sahtecilik, sonra devlet kurumlarını yanlış bilgilendirme ve zorunlu tutulan görevi yerine getirmeme. Tüm bu suçlar için kanunlar çerçevesinde çeşitli yaptırımlar uygulanır. Evrakta sahtecilik suçunun, TCK’da karşılığı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Ayrıca gerek görülmesi halinde 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’na göre kişiye idari para cezası da uygulanabilir. Tüm bu cezaların yanı sıra, engelli bir bireymiş gibi davranarak askerlikten kaçmak, sosyal çevrede de etik bulunmaz ve kişiye ciddi bir psikolojik baskı uygulanır.

Askerlikten Muaf Olma Hakkında Detaylı Yazımız: Şartları Nelerdir? Muafiyet Raporu Verilen Hastalıklar?

Bir önceki yazımız olan Hava Değişimi Nedir? Nasıl Alınır? Askerde Hava Değişimi Almanın Yolları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.