Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Eyalet Askerleri Nedir? – Eyalet Askerlerinin Anlamları

Eyalet Askerleri Nedir? –  Eyalet Askerlerinin Anlamları

Eyalet Askerleri Nedir?

Eyalet Askerleri Nedir? Tarihimizin kadimlerine dayanan askeri ordumuz, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de çok önem verilen bir husustu. Bu anlamda askeri güce ve teçhizata büyük önem verilmiştir. Durum böyle olmasaydı dünyaya hükmedecek bir konuma gelemezdik. Sizce de öyle değil mi? Osmanlı Ordusunun bel kemiği niteliğinde olan Eyalet Askerleri gerek ekonomik açıdan gerekse de güvenliği ve toplum huzurunu sağlamak adına çok önemli bir yapılanmadır. Eyalet askerleri nedir? Sorusunun cevaplarını bu içeriğimizde bulabileceksiniz.

Eyalet Askerleri Ne Yapardı?

Topraklı askerleri veyahut da tımarli sipahiler olarak da bilinmektedirler. Kendi içerisinde 5 farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Azab
  • İcareliler
  • Lağımcı
  • Müsellem
  • Serhat Kulu

Şeklindedir.

Eyalet Askerlerinin Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Azab

Bekar erkeklerden oluşan birliktir. Bununla birlikte savaş esnasında ordunun en ön saflarında yer almaktaydılar. Korkusuzca çarpışmaları nedeniyle düşmana büyük zaiyatlar vermişlerdir. Keza maalesef ki en ön sıralarda savaştıklarından, sefer sırasında birçoğu şehit de olmuştur.

İcareliler

Sınırları korumak amaçlı yalnızca bu bölgelerde bulunan topçu birlikleridir. Dolayısıyla başka lokasyonlarda görev almazlardı. Savunmanın önemi yüksek olduğundan bu alanda muhakkak uzman ve bilgili olmaları gerekirdi. Dolayısıyla İstanbul’da eğitim gören İcareliler, buradan sınır bölgelerine gönderilmekteydi.

Lağımcı

İsimlerinden de anlaşılacağı üzere surların altından tünel kazarak düşman birliklerini bertaraf etmekteydiler. Aynı şekilde düşmanın açtığı lağımları da tespit ederek buraları işlevsiz hale getirirlerdi.

Müsellem

Bir zamanlar atlı olarak savaşan birliklerdi. Akabinde savaşın seyrini kontrol altına almak ve daha hızlı aksiyon alabilmek adına görev tanımları değişti. Müsellemler sefer sırasında ordudan daha erken ve hızlı giderek savaş güzergahı üzerinde yol açmaktaydılar. Hatta gerekli görülmesi halinde köprüler dahi inşa etmişlerdir.

Serhat Kulu

O dönemlerde herhangi bir antlaşmaya dayanılmadığından devletlerin sınırları, çoğunlukla sefer esasına dayanarak belirlenmiştir. Bundan dolayı da bu alanlarda saldırılar sıkça yaşanmaktaydı. Serhat kulu, sınır bölgelerindeki kalelerde bulunan askeri birliklerdir.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.