Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

General Rütbeleri Nelerdir? General Rütbe Sıralaması Nasıldır?

General Rütbeleri Nelerdir? General Rütbe Sıralaması Nasıldır?

General rütbeleri, General rütbesi, General rütbe sıralaması, Askeri general rütbeleri, Atatürk general rütbesini ne zaman aldı? General rütbe sırası ile ilgili detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki diğer rütbeler hakkında detaylı bilgilere TSK Rütbe Kılavuzu adresinden ulaşabilirsiniz.

General Rütbeleri

Türk Silahlı Kuvvetlerinde Albay rütbesinden sonra Kurmay Albay rütbesini hak eden askeri personellerin yükselebileceği en yüksek rütbe generalliktir. Bu rütbenin kendi arasında bir hiyerarşisi vardır. Generaller askeri hiyerarşide yalnızca rütbe ile sıralanmamaktadırlar. Rütbe dışında kıdem ve özellikle gerçekleştirilen görev bu hususta çok önemlidir. Kendisiyle aynı rütbeye sahip olan bir general yaptığı görev sebebiyle diğerinin komutanı olabilir.

General Rütbe Sıralaması

Aşağıda belirtilen rütbeler bir generalin sahip olabileceği en üst rütbeden en düşük rütbeye doğru sıralanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde askeri rütbe haricinde kıdem üstünlüğü de kabul edilmiş ve bu üstünlüğe saygı duyulmaktadır. Rütbe bakımından General Rütbe sıralaması şu şekildedir;

  1. Mareşal – Büyük Amiral
  2. Genelkurmay Başkanı
  3. Orgeneral – Oramiral
  4. Korgeneral – Koramiral
  5. Tümgeneral – Tümamiral
  6. Tuğgeneral – Tuğamiral

1. Mareşal – Büyük Amiral

Mareşal - Büyük Amiral

“Mareşal” ya da 1923-1934 yılları arasında kullanılan ismiyle “Müşir”, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan Orgeneral ya da Oramiral rütbesine sahip subaylara, bir savaşın kazanılmasında doğrudan etki gösterilmesi karşılığında Meclis tarafından verilen bir askeri rütbeye denir.

Mareşal rütbesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yalnızca Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak’ta olduğu için askeri hiyerarşide pek sayılmaz. Fakat sonuç olarak bir rütbedir ve bu rütbeye ancak gerekli şartları taşıyan Orgeneral ya da Oramiral rütbesine sahip subaylar sahip olabilir.

Mareşal rütbesi ile ilgili detaylı bilgilere sahip olmak istiyorsanız Mareşal Ne Demek? Mareşal Rütbesi Kimlerde Vardır? İlk Mareşal Kimdir? adresini ziyaret edebilirsiniz.

2. Genelkurmay Başkanı

Genelkurmay Başkanı Rütbesi

Genelkurmay, silahlı kuvvetlere komuta etmek için kurulan en üst düzey kuruluş olup, bu kuruluşun başkanlığını yürüten kişiye Genelkurmay Başkanı unvanı verilir. Genelkurmay Başkanı rütbesi Orgeneral rütbesinin kenarlarında altın çelenk olanıdır. Ülkemizin şu andaki Genelkurmay Başkanı, Orgeneral Yaşar Güler’dir.

1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tüm komutanlıklar Savunma Bakanlığına bağlanmıştır. Bu kararnameye göre; Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlıdır. Ayrıca bu kararnameye göre Cumhurbaşkanı gerekli gördüğünde Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanları ve bağlılarından doğrudan bilgi alabilir, bunlara doğrudan emir verebilir. Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilir.

Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları Milli Savunma Bakanına ayrı ayrı bağlı ve sorumludurlar. Ayrıca Genelkurmay Başkanı olan kişi Cumhurbaşkanı namına Silahlı Kuvvetlerin komutanıdır ve savaşta başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanı namına yerine getirir.

3. Orgeneral / Oramiral

Orgeneral Rütbesi - Oramiral Rütbesi

Asıl görevi Ordu Komutanlığı olan, Korgeneral ile Mareşal arasındaki askeri rütbe, Kara ve Hava Kuvvetlerinde Orgeneral, Deniz Kuvvetleri’nde ise Oramiral şeklindedir. Bu rütbeye sahip kişiler genellikle Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlıkları komutanı görevi yürütürler.

4. Korgeneral / Koramiral

Korgeneral Rütbesi - Koramiral Rütbesi

Görevi Kolordu Komutanlığı olan, Tümgeneral ile Orgeneral arasındaki askeri rütbedir. Kara ve Hava Kuvvetlerinde Korgeneral; Deniz Kuvvetlerinde ise Koramiral olarak geçer. Bu rütbeye sahip kişiler genellikle Kolordu Komutanlıkları Komutanı görevi yürütürler.

5. Tümgeneral / Tümamiral

Tümgeneral Rütbesi - Tümamiral Rütbesi

Görevi Tümen Komutanlığı olan ve Tuğgeneral ile Korgeneral arasında yer alan askeri rütbedir. Deniz Kuvvetlerinde karşılığı Tümamiral, Kara ve Hava Kuvvetlerinde Tümgeneraldir. Bu rütbeye sahip kişiler genellikle Tümen Komutanı görevini yürütürler.

6. Tuğgeneral / Tuğamiral

Tuğgeneral Rütbesi - Tuğamiral Rütbesi

Tugay komutanlığı görevinde olan, Albay ile Tümgeneral arasındaki askeri rütbedir. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı Tuğamiraldir. Bu rütbeye sahip kişiler genellikle Tümen Komutanı görevini yürütürler.

Yaptıkları Göreve Göre General Rütbe Sıralaması

Daha önce belirttiğimiz gibi askeri hiyerarşi yalnızca rütbe ile olmaz. Daha çok yapılan görev ile alakalıdır. Örneğin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler bir Orgeneraldir. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar da bir Orgeneraldir. Rütbeleri aynı olmasına rağmen Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın komutanıdır. Bu bakımdan sıralama şöyledir;

  1. Genelkurmay Başkanı
  2. Kuvvet Komutanları (Kara-Hava-Deniz Kuvvetleri Komutanı)
  3. Kolordu Komutanları
  4. Tümen Komutanları

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.