İkiz Kardeşler Aynı Yerde Askerlik Yapabilir mi? Dağıtım Nasıl Olur?
1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre Türk vatandaşı olan her erkeğin 20 yaşını doldurduğu gün askere gitmesi gerekir. Bazı istisnaların dışında 20 yaşını dolduran her Türk erkeği askere gitmek zorundadır. Normal dönem zorunlu askerlik süresi 12 ay olmakla beraber eğitim ve sağlık gibi durumlarda askere gitme yaşı ve askerlik süresi değişmektedir. Askere gitme yaşının değişmesine sebep olan durumlardan biri de ikiz kardeşlerin aynı dönemde askerlik yükümlüsü statüsüne girmesidir.
Askerlik Kanunu’na göre iki erkek kardeşin aynı anda askerlik yaşının gelmesi halinde imtiyazlı bir durum mevcuttur. Kardeşlerden biri askerlik görevini tamamlarken, diğeri talep etmesi durumunda kardeşinin askerliğ bitene kadar askerlik hizmetinden muaf tutulur. Yani muaf olan kardeş, askerlik hizmetini askerde olan kardeşi döndükten sonra yapmaya başlar.
Aile veya kardeşlerin kendisi isterse iki kardeş aynı anda askere gidebilir. Fakat aynı dönemde askerlik yapması gereken iki erkek çocuğu olan ailelerin tercih yapma seçeneği vardır. Buna göre erkeklerden birisi askerlik hizmetini yaparken diğeri ailesi ile kalabilir. Kardeşlerin ikiz olması durumunda ise isteğe bağlı olarak bazı farklı prosedürler izlenmektedir.
İkiz Askerler Olarak Aynı Yerde Askerlik Yapmak Mümkün mü?
İkizler daha anne karnındayken aralarında bir bağ oluşur ve bu bağ ömür boyu devam eder. Askere gidecek oldukları zamana kadar hiç ayrılmamış olan ikizlerde diğer yarısını kaybedeceği düşüncesi olur. Dolayısıyla aynı yerde askerlik yapıp yapamayacaklarını ve dağıtımlarının nasıl olduğunu merak ederler. “Peki bu mümkün müdür? Mümkünse ne gibi şartları vardır? ” soruları askere gidecek olan ikiz kardeşler tarafından çok fazla sorulan sorulardandır, cevabı ise; evet, mümkündür.
Eğer ikizinizle aynı yerde askerlik yapmak istiyorsanız devletin ikizler için tanıdığı birtakım düzenlemelerden faydalanabilirsiniz. Askerlik konusu ile ilgili tüm kararlar 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre alınmaktadır. Tüm usul ve esaslar bu kanuna göre düzenlenmektedir. Devlet ikizi olan kişilerin ayrılmamasını sağlayacak gerekli önlemleri ve düzenlemeleri kanunlarla desteklemektedir.
Nasıl Bir Prosedür İzleniyor?
İki kardeş eğer ikiz ise aynı anda askere gidip askerliğini aynı yerde yapabilir. İkiz olan kardeşlerin askerlik yerleri farklı çıksa da istek üzerine aynı yerde askerlik hizmetini yapmayı talep edebilirler. İkizlerin yapmaları gereken tek şey, askerlik başvurusu esnasında kendilerinin ya da ailelerinin askerlik şubesinde bulunan yetkililere bu durumu bildirmesi ve dilekçelerini zamanında ulaştırmasıdır.
Askerlik şubesindeki yetkililer tüm işlemleri ikizinizle beraber aynı yerde askerliği yapmanızı sağlayacak şekilde düzenleyeceklerdir.
İkizlerin acemi birliğini farklı yerlerde tamamlamaları gerekebilir. Farklı acemi birliklerde eğitimlerini tamamlayan ikiz kardeşler usta birliğinde aynı yerde, aynı anda hatta aynı birlikte ya da karargahta askerlik yapabiliyorlar. Bunun için eğer acemi birliğinde ikiz kardeşinizle ayrı yerlere düştüyseniz kendiniz ya da aileniz bir dilekçe verip usta birliğinde ikiz kardeşinizle birlikte olmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Böylelikle devlet size usta birliğinde ikizinizle aynı yerde askerlik görevini tamamlama imkanını sağlayacaktır.
İkizlerden Birinin Askerliğini Tecil Ettirmesi Mümkün mü?
İkiz kardeşler için askerlikte bile ayrılmamak güzel olsa da bazen ikizler ailelerini de göz önüne alarak farklı zamanlarda askerlik yapmak isteyebiliyorlar. Çünkü iki kardeş aynı anda askere giderse aileler için bu durum zor olabiliyor. Ailelerini yalnız bırakmak istemeyen, bir kardeşi askerde olan kişiler için devlet bu konuda yardımcı olmaktadır. Eğer kardeşiniz askerde ise isterseniz kardeşinizin askerde olduğunu ve hangi tarihte döneceğini bildiren bir dilekçeyi gerekli birimlere ve şubelere vererek askerliğinizi o tarihe kadar tecil ettirebilirsiniz. Başvuru dilekçesinde her iki kardeşin de kimlik bilgileri mutlaka yer almalıdır. Ayrıca bu dilekçede eğer varsa ailenin maddi olanaksızlıkları ya da aileye bakacak başka kimsenin olmaması durumu da belirtilebilir. Bu sayede ikiziniz askerlik görevini tamamlayıp dönünceye kadar ailenizin yanında kalmaya devam edebilirsiniz.
Ayrıca askere gidecek kişinin birinci derece akrabalarından kayıp yaşaması, çocuğunun dünyaya gelmesi ya da eğitim durumunun devam etmesi gibi durumlarda da askere teslim olma tarihinde erteleme söz konusudur. Kanunda bu ertelemeler ile ilgili net süreler verilmiştir.
İki Kardeş Doğu’da Askerlik Yapar mı?
İkiz kardeşler aynı yerde askerlik yapabilir mi sorusunun cevabının evet olduğunu açıkladık. Peki ikiz kardeşler için aynı anda doğu illerinde askerlik yapmak mümkün müdür? Normal koşullar altında ikiz olmayan iki kardeş aynı anda askerliğe başvurduğu zaman biri doğu illerinde göreve gönderilirken biri de batı illerinden birine göreve gönderilir. Her iki kardeş Batı’da görev yapabilir ancak Doğu’da görev yapamaz. Ancak ikiz kardeşler istemeleri durumunda aynı yerde askerlik yapabilecekleri için Doğu’da da bu görevi yerine getirmelerinde kanun önünde hiçbir engel yoktur. Tek yapmaları gereken bu isteklerini bildirmeleridir.
İkiz Kardeşler Dışında Askerlik Yapmak İsteyen İki Kardeş Aynı Anda Görev Yapabilir mi?
Kardeşlerin askere sevk işlemleri 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 35/d maddesi ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır. Normal şartlarda hem aileler hem de kardeşler aynı anda askere gitme konusunda kardeşlerden biri askerden dönünceye kadar ertelemeyi istemektedir. İki kardeş aynı anda askere çağrılmışsa kardeşlerden birisinin, annesinin ya da babasının isteğine bağlı olarak kardeşlerden birinin sevki diğeri askerden dönünceye kadar ertelenebilir. Erteleme işlemleri için kişinin kendisi, annesi ya da babası tarafından kimin askerde olduğunu açık bir şekilde ifade eden bir dilekçeyi bildirmesi gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda kardeşler arasındaki kuvvetli bağ, birbirlerine göz kulak olma isteği gibi sebeplerden dolayı kardeşler aynı anda aynı yerde askerlik görevini yerine getirmek isteyebilirler. Bu durumu engelleyen herhangi bir kanun yoktur.
Askerliğe aynı anda çağrılan iki kardeş talep etmeleri ve koşulların uygun olması durumunda görevlerini aynı yerde yapabilmektedir. Askerlik görevine aynı anda giden kardeşlerin her ikisi Batı’da askere gidebilirken aynı anda Doğu’ya gönderilmemektedir. Biri batı bölgesinde diğeri doğu bölgesinde askerlik yapabilir.
Yani ikiz olsun ya da olmasın kardeşlerin aynı ya da farklı zamanlarda ve yerlerde askerlik görevini yerine getirmeleri tam olarak özgür iradelerine bağlıdır.
Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.