Jandarma Arama Kurtarma Timi Nasıl Olunur? Şartları Nedir?
Jandarma Komando Özel Asayiş ve Kurtarma Tugay Komutanlığı’na bağlı olan Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı (JAK) timleri zorlu görevleri üstlenmektedir. Başta yurt içi olmak üzere yurt dışında da görev alan Jandarma Arama Kurtarma Timi özellikle doğal afet, arama kurtarma ve tahliye operasyonlarını başarıyla tamamlar.
Jandarma Arama Kurtarma Timi Şartları Nelerdir?
Jandarma arama kurtarma timlerinin başlıca görevleri doğal afetlerde arama – kurtarma çalışması yapmaktadır. Çığ, heyelan, deprem gibi doğal afetlerde yaşanabilecek can kaybı en aza indirilmeye çalışılır ve afetzedelerin sağ olarak kurtulabilmesi için her türlü operasyon gerçekleşebilir.
Olumsuz ve sert hava koşullarında dahi üstün bir başarı gösteren tim çeşitli ve zorlu arazilerde de görevini icra etmektedir. Aynı zamanda kış sporlarının ve dağcılık faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştiği bölgelerde önleyici ve koruyucu kolluk kuvveti görevleri JAK timleri tarafından yapılır.
JAK timleri genellikle iç kaynaktan seçilmektedir. Jandarma olarak görev yapan personel dağcılık eğitimi, hayatı idame ve soğukla mücadele, kar araçları eğitimi, ilk yardım eğitimi gibi farklı konularda kurs görür. Kursu başarıyla tamamlayan personel Jandarma Arama Kurtarma timi olarak görevine başlayabilir.
JAK Timleri’nin Türkiye’deki görev yerleri şunlardır:
- Bursa – Uludağ (3),
- Kars – Sarıkamış (2),
- Erzurum – Palandöken(2),
- Kayseri – Erciyes (2),
- Kastamonu – Ilgaz (2),
- Antalya – Saklıkent,
- Bolu – Kartalkaya,
- Muğla – Fethiye,
- Tunceli – Ovacık,
- Niğde – Çamardı,
- Erzincan –Ergan,
- Kocaeli – Kartepe,
- Hakkari – Mergabütan,
- Rize – Çamlıhemşin,
- Isparta – Davraz ,
- Kahramanmaraş-Yedikuyular.
JAK Olma Şartları
JAK timlerine katılabilmek için öncelikle Jandarma olmak gerekiyor. Jandarma alımları her sene gerçekleştirilirken KPSS veya YKS ile alımlar yapılmaktadır. Jandarma olabilmek için başlıca şartlar şunlardır:
- T.C. Vatandaşı olmak,
- Lise ve dengi okullardan mezun olmak,
- Evli, hamile veya çocuklu olmamak veya nikahsız olarak birlikte yaşamamak,
- 21 yaşını bitirmemiş olmak,
- Silah taşımaya ve kullanmaya dair herhangi bir engelin bulunmaması,
- Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası almış olmamak,
- Devlet memuru olmaya engel olan suçlardan herhangi birini işlememek,
- Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
- Terör örgütleri ile bu örgütlerin yasal veya yasa dışı uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, katılmamış ve bu örgütleri desteklememiş olmak.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.