Jandarma Astsubay Ne İş Yapar? Görevleri Neler?
Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri bakanlığı bünyesinde çalışmakta olan, yurdumuzun her yerinde gece gündüz demeden görev alan jandarma subayları, kendi içlerinde görev ve yetki bakımından sınıflandırılarak rütbelere ayrılır. Bu rütbelerden biri olan astsubaylık da muharebe, bakım, sevk, eğitim, emir-komuta gibi çok çeşitli görevleri yerine getiren subaydan kıdemsiz, er ve erbaştan kıdemli askerlerden oluşur.
Jandarma Astsubay Görev ve Yetkileri
Astsubaylar genel itibarıyla ordudaki diğer subaylara yardımcı bir rol üstlenirler. Bağlı bulundukları birlik tarafından astsubaylara bazı sorumluluklar verilebilir. 5802 sayılı Astsubay Kanunu’nun usul ve esaslarına görev yapan astsubaylar, yeri geldiğinde ihtiyaç görülmesi durumunda subayların görevlerini de üstlenebilirler.
Astsubaylık rütbe bakımından astsubay çavuş ve astsubay kıdemli başçavuş arasında yer alır. Genel bir rütbe ayrımı yapılacak olursa uzman jandarma rütbesi ile subay rütbesi arasında bulunduğu söylenebilir. Astsubaylık rütbesi de kendi içinde şu şekilde rütbelere ayrılır:
- Astsubay Çavuş ( Resmi kısaltması: Astsb. Çvş.)
- Astsubay Kıdemli Çavuş (Resmi kısaltması: Kd.Çvş.)
- Astsubay Üstçavuş (Resmi kısaltması: Üçvş.)
- Astsubay Kıdemli Üstçavuş (Resmi kısaltması: Kd.Üçvş.)
- Astsubay Kademeli Başçavuş (Resmi kısaltması: Kad.Bçvş.)
- Astsubay Kıdemli Başçavuş (Resmi kısaltması: Kd.Bçvş.)
- Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş (Resmi kısaltması: Kad.Kd.Bçvş.)
Düz Jandarma Astsubay Ne İş Yapar?
Jandarma astsubaylar, görev ve yetkilendirme bakımından İçişleri Bakanlığına bağlandıktan sonra daha çok asayiş görevlerinde çalışmaya başladılar. Bir jandarma astsubay, ülkenin herhangi bir noktasına yapılan ataması sonucunda, bölgenin güvenliğinden sorumlu asayiş komutanı olabilir. Ayrıca cezaevlerine, mahkemelere yapılan suçlu sevkiyatlarında da jandarma astsubaylar görev alıyor.
Personel Astsubay Ne İş Yapar?
Personel astsubaylar daha çok masabaşı işlerde çalışırlar. Yazışma, ulaştırma, muhaberat gibi alanlarda geri hizmette, yani masabaşında görev alabilirler.
Bunun haricinde eğitim gördükleri branşlar doğrultusunda (uçak bakım, makine, motor, sivil havacılık vb.) da görev alabilirler.
TSK bünyesinde hangi alanda personel ihtiyacı varsa o alanda yetkin kişiler tercih edilir.
Jandarma Astsubay Çalışma Koşulları
TSK içerisinde önemli bir yere sahip olan astsubaylar, üstlendikleri ara görevlerle ordunun ihtiyaçlarını büyük oranda karşılarlar. Zorunlu hizmet süreleri 15 yıldır. Orduda 15 yıl görev alan astsubay, istediği takdirde emekliye ayrılabilir. Jandarma astsubay için belirli bir çalışma saatinden söz edilemese de personel astsubaylar haftada 40 saat mesai yapar, hafta sonları çalışmazlar.
Astsubayların maaşları 3 bin 950 Türk Lirası ile 4 bin 900 Türk Lirası aralığındadır.
Maaş tutarı;
- Kıdem,
- Yabancı dil yeteneği,
- Evlilik durumu,
- Çocuk sayısı,
- Görev yapılan bölgenin niteliği gibi faktörlere göre değişkenlik gösterir.
Astsubay personeller ise;
- Kıdem tazminatı,
- Rütbeye bağlı komutanlık tazminatı,
- Yurt içi veya yurt dışı özel görevler için verilen ek ödemeler ve
- Yıpranma payları gibi ödeneklerden faydalanabilir.
Jandarma Astsubay Zorlukları Nelerdir?
Astsubayların çalışma koşullarında belirleyici etken görev yapılan bölgedir. Tabii ki terör bölgesinde görev alan astsubayların çalışma ve yaşam şartları batıda görev yapanlara göre daha zordur. Ailesinden ve memleketinden uzak bir yerde bulunmak, psikolojik anlamda yorucudur. Bunun yanı sıra terör bölgesinde icra edilen görevlerin bedensel ve ruhsal yıpranmaya sebep olduğu da söylenebilir.
Yapılan son düzenlemeyle birlikte jandarma astsubaylar asayiş görevine getirildiler. Bu da jandarma astsubayların çoğunlukla sahada görev alması anlamına gelir. Görev yaptıkları bölgelerde devriye gezen ve olaylara müdahale eden astsubaylar, özellikle terör açısından tehlike arz eden bölgelerde deyim yerindeyse “kelle koltukta” bir pozisyondadırlar. Jandarma astsubay ülkenin her noktasında görev alabilir. Dağda, köyde birçok zorlukla karşılaşma olasılığının bilincinde olarak bu meslek tercih edilmelidir.
Jandarma Astsubay Doğu Görevi Kaç Yıl?
Astsubayların doğu görevinde kalacakları süre, görev yaptıkları bölgenin terör açısından durumuna göre belirlenir. En ağır şartlarda yapılan doğu görevinin süresi 2 yıldır. Şartlar iyileştikçe bu süre uzayabilir. Doğu görevinde geçirilecek en uzun süre 4 yıldır. Fakat bazı durumlarda doğu görevini yaptıktan sonra batıda görev almaya başlayan ve batıdaki görevini bir süre ifa eden astsubaylar, ilerleyen görev yıllarında tekrar doğuya tayin edilebilir.
Bir önceki yazımız olan Jandarma Asayiş Ne İş Yapar? Görevleri Neler? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.