Kadın Bekçi Olur Mu? Bayan Bekçi Alımı Devam Ediyor Mu?
Bekçilik, 2016 yılında Türkiye’nin belirli bölgelerinde başladı ve 2017 yılında ülkenin her yerinde bekçiler görevlendirildi. Kadınlar ve erkeklerin yoğun ilgi gösterdiği bekçilik mesleği gerek dolgun maaşı gerek alımların fazla olması nedeniyle dikkat çekiyor. İlk senelerde kadın bekçi alımları yapıldı ve görevlendirildi.
Kadın Bekçi Var Mı?
1914 yılında başlayan bekçilik mesleği 2008 yılına kadar devam etti. 2008 yılında ise mevcut görevine devam eden bekçiler emniyet müdürlüklerinin farklı birimlerine atandı. 2016 yılında ise Çarşı ve Mahalle Bekçiliği yeniden başladı.
Türkiye’de şu an altmış dokuz kadın bekçi bulunuyor. Toplam bekçi sayısı ise yirmi binin üzerinde ancak bayan bekçi alımları daha az yapılmaktadır. Son yıllarda kadın bekçi alınmamakla birlikte İç İşleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda ilerleyen yıllarda bayan bekçi alınıp alınmayacağı hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.
Nasıl Bekçi Olunur?
İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamada 2020 yılı içinde sekiz bin bekçinin alınacağı ve göreve başlayacağı belirtildi. Ancak kadın bekçi alımlarının devam edip etmeyeceği hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.
Bekçi olabilmek için internet üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Ardından adaylar ön sağlık muayenesinden geçiriliyor ve boy / kilo ölçümü, hastalıklar ve bekçiliğe engel teşkil edebilecek hastalıklar araştırılıyor. Ön sağlık muayenesinde herhangi bir sorunla karşılaşmayan adaylar ise yazılı sınava girme hakkı kazanır.
Yazılı sınavda adaylara toplamda 100 soru soruluyor, bu sorular genellikle ilkokul ve ortaokul müfredatlarından oluşmaktadır. Sınavda Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Hayat Bilgisi derslerinden sorular soruluyor. En az elli puan alan adaylar sonraki aşamaya geçme hakkı kazanmaktadır.
Yazılı sınavın ardından adaylar fiziki yeterlilik testine tabii tutulan adaylar, Polis Akademisi tarafından belirlenen parkuru belirli sürede tamamlamak zorundadır. Parkuru tamamlayamayan adaylar bekçi olma hakkını kaybetmektedir.
Ön sağlık muayenesi, yazılı sınav ve fiziki yeterlilik testini başarıyla tamamlayan adaylar son olarak sözlü mülakata alınmaktadır. Burada adaylara birkaç tane kart sunulur ve adayın seçtiği kartta yer alan soruların cevaplandırılması istenir.
Bir önceki yazımız olan Bekçilik Boy Ve Kilo Şartı Nedir? Kimler Bekçiliğe Başvurabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.