Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Kara Harp Okulu Mezunları Ne İş Yapar? Bölümler ve Tanınmış Mezunlar

Kara Harp Okulu Mezunları Ne İş Yapar? Bölümler ve Tanınmış Mezunlar

1834 yılında II. Mahmut tarafından “Mekteb-i Ulûm-ı Harbiye” adıyla kurulan Kara Harp Okulu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında açılan Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Bu durum, askeri okulda okumak isteyen pek çok lise son sınıf öğrencisi ve yeni mezunun kafasını karıştırmakta ve tercihlerinde tereddüt yaşamalarına sebep olmaktadır.

Kara Harp Okulu Mezunları Ne İş Yapar?

Kara Harp Okulu öğrencilerine askeri programda;

  • Jandarma,
  • Harita,
  • Maliye,
  • Personel,
  • Bakım,
  • İkmal,
  • Ulaştırma,
  • Muhabere,
  • İstihkam,
  • Kara Havacılık,
  • Hava Savunma,
  • Topçu,
  • Tank
  • Piyade sınıflarında subaylık eğitimi verilmektedir.

Kara Harp Okullarından mezun olan subaylar, standart lisans diplomalarının yanı sıra uluslararası geçerliliğe sahip subay diploması da alırlar. Mezunlar, akademik veya askeri programlarda almış oldukları eğitimlere göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinin içerisinde kalarak askerlik mesleklerinin icrasına devam edebilirler. Ayrıca askerliğe devam etmek istemeyen mezunlar, ikinci akademik diplomalarını kullanarak branşları doğrultusunda bir meslek tercihinde bulunabilirler.

Ayrıca Kara Harp Okulunun resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre KHO mezunlarından gerekli şartları taşıyan %25’lik bölümü pilotluk yapmaktadır. Bu mezunlar, pilot olarak yetiştirilmek maksadıyla Kara Havacılık sınıfına ayrılırlar.

Özetlemek gerekirse Kara Harp Okulu mezunları, diğer tüm üniversite mezunları gibi branşları doğrultusunda bir kariyer planlayabilir veya askeri okul mezunu olma avantajını kullanarak askerlik mesleğine devam edebilirler.

Kara Harp Okulu Bölümleri Nelerdir?

2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı olarak eğitim veren Kara Harp Okullarında hazırlık sınıfının ardından öğrenciler, ilk yıllarında lisans müfredatında bulunan ortak dersleri alırlar. Sonraki yıllardan itibaren, tercih etmiş oldukları bölümle ilgili alan derslerine başlarlar. Kara Harp Okullarının akademik programlarında;

  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği,
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği,
  • Makine Mühendisliği,
  • İnşaat Mühendisliği,
  • Bilgisayar Mühendisliği,
  • İşletme ve Yönetim Bilimleri,
  • Savunma Yönetimi,
  • Uluslararası İlişkiler,
  • Tarih bölümleri bulunmaktadır.

Kara Harp Okulunda ayrıca; pek çok üniversiteden farklı olarak İngilizcenin yanı sıra Rusça, Arapça ve Fransızca dersleri de verilmektedir. Bu bağlamda, Kara Harp Okullarında, ülkemizin önde gelen üniversitelerinin eğitim program ve müfredatına eş değer kalitede eğitim öğretim imkanı sunulduğu söylenebilir.

Kara Harp Okuluna Nasıl Girilir?

Kara Harp Okuluna girebilmek için öncelikle Milli Savunma Üniversitesi’nin Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı‘na katılmak gereklidir. Adayların 1. seçim aşamasında hangi alan puanı üzerinden değerlendirileceği Milli Savunma Üniversitesi ve ÖSYM’nin internet sitelerinde önceden duyurulur. Bu sınavın 1. aşamasında belirlenen alandan yeterli puanı alan ve tercihlerinde Kara Harp Okulunu işaretleyen adaylar, belirlenen tarihlerde 2. seçim aşamaları için Ankara’daki Kara Harp Okulu Komutanlığına çağrılırlar. Burada adaylar, üç günlük bir seçim sürecine tabi tutulur. Temel yeterlilik ve alan yeterlilik gibi testlerle birlikte farklı branşlarda uygulanan testlerin ardından son gün tüm adaylar sözlü mülakata alınırlar.

Tüm aşamalardan yeterli puanı almayı başaran adaylar Kara Harp Okuluna girmeye hak kazanırlar.

Kara Harp Okulu Mülakatları Nasıldır?

Kara Harp Okulu zorlukları, daha tercih ve mülakat aşamasında adayları yıldıracak hale gelebilir. Çünkü özellikle sözlü mülakat kısmı pek çok adayın elenmesine neden olan ve bu nedenle korkulan bir basamaktır.

Sözlü mülakatlarda, adayın mezun olduğu alanla ilgili bilgi birikiminin yanı sıra genel kültür, pratik zeka, diksiyon gibi farklı özellikleri de değerlendirilir. Ayrıca ülkenin genel durumu ve yakın tarihiyle ilgili de görüş ve fikirleri alınarak karakter profili belirlenir.

Sözlü mülakatlarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, sorulan sorulara dürüst yanıt verilmesidir. Örneğin eğer zamanında FETÖ’ye ait dershanelere gidilmişse bununla ilgili gerçek dışı beyanda bulunmak otomatik olarak elenmeye sebep olabilir.

Kara Harp Okulu Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Başlangıçta da belirttiğimiz gibi Kara Harp Okulu mezunları pek çok farklı branşta mesleklerini icra edebilirler. KHO mezunları hayatlarına sivil olarak devam etmeyi tercih ediyorlarsa almakta oldukları maaş, KHO’dan mezun oldukları bölüm türüne göre değişkenlik gösterir.

Mezun olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde subay olarak görevlerine devam eden Kara Harp Okulu mezunlarının maaşları 5,500 TL civarındadır. Ancak bu rakam görevlendirildikleri bölgeye göre alacakları “görev tazminatı”na bağlı olarak artış gösterir. Örneğin Şırnak’ta görevli bir teğmen 1500 TL görev tazminatı alırken aynı yıl Mersin’de göreve başlayan bir teğmen 1000 TL görev tazminatı alır.

Kara Harp Okulu Tanınmış Mezunları Kimlerdir?

1834 yılında kurulan Kara Harp Okulu’nun yüzlerce tanınmış mezunu vardır. Başta ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İsmet İnönü, Ömer Seyfettin, Alparslan Türkeş, Hulusi Akar gibi isimler de Kara Harp Okulu mezunudur.

Kara Harp Okulu mezunları listesini görmek için TIKLAYINIZ.

Bir önceki yazımız olan Mülakatlara Çağrılmak İçin MSÜ Sınavından Kaç Net Almak Gerekiyor? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Nuram dedi ki:

    Merhaba ben bordo bereli olmak istiyorum ama Kara harp okulu 20 yaş sınırlı o yüzden bende 10. Sınıfım ama
    18 yaşındayım aceba ne yapa bilirim aslında 2sen okula gitmedi bu yüzden yaşım Büyük ama inşala bordo bereli olmak isteyen tüm vatandaşlarımızın dileği kabul olur

  2. Bozkurt dedi ki:

    Kara harp okulunda sakarya taburu kac bolukten oluşur?

  3. Musa dedi ki:

    Bordo bereli olmak için kara harp okulu zorunlu mu?

    1. Admin Asker dedi ki:

      Merhaba Musa, Hayır zorunlu değildir. Bordo Bereli olma şartlarına 2021 Bordo Bereli Maaşları Ne Kadar? Bordo Bereli Nasıl Olunur? adresinden ulaşabilirsiniz.

      1. Musa dedi ki:

        Bilgi için teşekkürler.

  4. Teğmen sulo dedi ki:

    Eğer kara harp okulunu kazanabilirsem , sırf sevincimden çıkıp birilerine yardım etmek için dolaşacağım .